otrzymalem przesylke z Irlandii, 18 dni czekania :)
Wersja do druku
otrzymalem przesylke z Irlandii, 18 dni czekania :)
Nie mam, ale dziwne że nie wszystkie obiektywy są kompatybilne, np. takiego ef 24-70/4 nie ma.
http://www.viltrox.com/en/uploads/20...0024105944.pdf
Na amazon są opinie, większość pozytywnych ale są i negatywn
https://www.amazon.com/product-revie...EVJS1MV2ZWGZZK
Cześć,
przy okazji zapytam, co się dzieje jak do Rp podepniemy przez adapter szkło EF-S? robi się crop? jaki?
Zakupilem taki z chin za 390zl. Obracanie pierscienia nie jest zbyt szlachetne, takie troche szorskie. I czasem jak bardzo powoli przekrecamy o jeden klik to nie zalapie. Nie mialem w rekach oryginalu. Czy tez klikowo dziala jak przyslona w dawnych szklach? Ogolnie solidny. Wgralem nowy soft ktory oprocz kompatybilnosci z R6 I R5 podobno nie zuzywa baterii. Pod pierscien mozna przypisac przyslone, a pozostale dwa na aparacie to czas i korekta. Jak za dawnych lat. Jak wezmiemy Iso w jakies pokretlo to nie ma mozliwosci przeskoku na auto iso przed wartoscia iso100. Nie wiem czemu canon w R to zblokowal.
Tak. Również wziąłem ten adapter, bo tak czekałbym co najmniej miesiąc. Koło 10.10 odebrałem puszkę i teraz nadal czekam w kolejce na wysyłkę adaptera. Ten Canona z filtrem jest na pewno lepiej zrobiony. Lepiej spasowany, aczkolwiek za te cenę viltrox dobrze sobie radzi ?
U mnie zgłoszenie 26.10.
09.11 napisałem do Canona, że czuje się słabo z tą sytuacją i że czuje jakbym wydał tyle kasy, a Canon dodatkowo zmusza mnie abym kupił obiektyw RF.
Dziś 11.11 zmiana statusu na oczekiwanie na wysyłke.
W drugim e-mailu sucha odpowiedź na mojego e-maila, że pozytywnie zweryfikowali i sorry i że zgodnie z promocją do 45 dni dostanę adapter.
Dobrze, że od razu wziąłem viltrox, bo tak czekałbym sobie. W międzyczasie "dostałem" z filtrem.
YYYYY poczekaj kupiłeś body za 12 czy 18k z bagnetem RF i czujesz się słabo z faktem, że nei masz co do niego podpiąć... ? Canon zmusza Cię do zakupu obiektywów dedykowanych pod ich nowy system, bo nie dał Ci przejściówki za darmo???... którą defacto dostaniesz, zgodnie z promocją w ciągu 45 dni.
Faktycznie słabo. Ja bym nie kupował. Brzydki Canon!
Ten adapter viltrox z ciezkimi szklami ma wieksze luzy niz oryginal ktory ich praktycznie nie ma. Winny jest ten bolec i jego zwalniak. Jakby mniejszy i ten mechanizm zwalniaka ma zbyt duzy luz.
Status transakcji - Ready for Shipment ?
Data płatności - 23/11/2020
Czy ta informacja na stronie to czas wysyłki ? czy dopiero 23 status się zmieni ?
Witam,
Ja również mam datę 23/11/2020 i niestety brak jakichkolwiek zmian czy wiadomości. Z lekka jestem poirytowany tym faktem.
Pozdrawiam,
/v.
Dostałem info od Canon
..........Niestety mieliśmy nieoczekiwany problem z naszym stanem magazynowym.
Prezent zostanie do Państwa wysłany, jak to będzie możliwe.
Dziękujemy za Państwa cierpliwość w trakcie rozwiązywania tej sprawy.
Wiec czekamy. Ile ? tego nikt nie wie. Jakiekolwiek pisanie nie ma sensu bo nie mają tych adapterów w magazynach.
Nie wygląda to za dobrze. Mnie też poczęstowali tekstem:
Please be advised that due to the big demand and COVID-19 we are currently experiencing difficulties with the gift deliveries. We are working on the problem and once the issue is resolved we will send the gift ASAP to your addres. We apologise for the inconveniece and thank you for your patience!
/v.
U mnie takie same daty jak u kolegi Matir. Kupiłem viltrox na chińskim portalu zakupowym, na body też musiałem czekać i dodatkowo taniej niż w Polsce. Jest tak jak koledzy pisali, większa tolerancja połączenia, po aktualizacji firmware działa ok. Nie stwierdziłem problemów kompatybilności, przynajmniej na razie i nie irytuje mnie czekanie na oryginał.
Nie ma co się z koniem kopać - zamiennik zamówiony. Jak w końcu przybędzie oryginał to stary będzie w zapasie albo się go opchnie. Generalnie porażkowo wyszło canonowi z tą niby promocją.
Wydaje mi się że to celowy zabieg. Jak by nie patrzeć kilku moich znajomych mając arsenał szkieł EF po dwóch miesiącach od zakupienia body z braku adaptera zakupiło szkło RF wiec biznes się kreci :)
Mnie też się wydaje to celowym zabiegiem. Celem zapewne zwiększenie zysków lecz niesmak pozostaje. Niestety 500ka to główny obiektyw, którego używam i wersja RF jeszcze nie istnieje...
Promocja na gratisową redukcję ef/rf byla do 30.11 a mamy grudzień. Jest dalej czy się skończyła?
Canon ma problem z terminowymi wysyłkami adapterów. Maile rozsyła z przeprosinami.
Dzisiaj przyszedł mail:
W panelu po zalogowaniu żadnych zmian.Cytat:
mamy aktualizację dotyczącą Twojego wniosku o przesłanie adaptera mocowania Canon EF-EOS R.
Ze względu na większe od przewidywanego zapotrzebowanie ze strony klientów – a także na bieżącą sytuację związaną z pandemią Covid-19 – mamy problem z terminowymi dostawami tego produktu..
Jesteśmy świadomi przedłużającego się czasu oczekiwania na adapter. Dokładamy wszelkich starań, aby zrealizować Twój wniosek w najkrótszym możliwym terminie.
Będziemy na bieżąco informować o sytuacji. Przepraszamy za opóźnienie i dziękujemy za cierpliwość.
Witam,
niestety mnie to też dotknęło na dzień przed planowaną dostawą :-(
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Tak, maila również otrzymałem. Zamiennik póki co sprawuje się świetnie.
U mnie 6.12 mija chyba 43 dni, więc też słabo. Dobrze, że viktroxa wziąłem.
Ja też olałem Canona.
Kupiłem Commlite CM-EF-EOS R (ten z dodatkową stopką pod statyw).
Działa 100 procent.
Niestety w tym roku adapterów nie będzie. Pewnie w przyszłym roku ale kiedy nie wiadomo. Dostałem kolejną wiadomość od Canona że stany magazynowe świecą pustkami. Z tego co czytałem problem dotyczy całej Europy.
Raczej całego świata.
Myślę, że gościu z Canona odpowiedzialny za zamówienie adapterów już dawno popełnił seppuku i nikt nie przejął tej niewdzięcznej działki ;).
Inna sprawa, że w wielu dziedzinach jest poważna luka w dostawach z Tajwanu (rowerów jak na lekarstwo).
Producenci niezależni adapterów też przez chwilę zgłupieli - produkować czy nie, bo jak rzucą darmowe oryginały to po biznesie.
To jednak pokazuje, że sprzedaż R5 i R6 jest ogromna i duża większa niż zakładał Canon.
Ryzyko naprodukowania adapterów dodawanych do body darmo jest żadne. Kiedyś i tak się sprzedadzą. To wpadka logistyczna i tyle.
Siłą napędową sprzedaży systemu R są szkła EF w rękach użytkowników. Nie można tego nie wiedzieć.
Nie uwierzę, że ktoś kupujący R5/R6 nie planuje dopiąć żadnego szkła EF do tego body.
Odwrotnie owszem - sam znam jednego, który kupił R5 i nie planuje zakupu szkła RF ale dokupuje najlepsze kąski EF.
Coś w tym jest :) Nawet sam fakt, że tego adaptera nie ma od razu w zestawie z R5 i R6. Trzeba się rejestrować w systemie CPS więc zbierają dokładne dane o swoich użytkownikach. A na sam adapter czekać na tyle długo, że w końcu coś tam z nowych RF-ów się kupuje ;)
Własnie ma ktoś dokładne informacje?
Nie będzie po biznesie, bo jeśli masz równocześnie szkła EF i RF to żonglerka jest nie tylko szklarnią, ale też adapterem. Dlatego dla wygody lepiej mieć kilka przejściówek. Myślę, że jeszcze długo ludzie będą te adaptery kupować. Szokująca jest tylko cena oryginału, bo to w zasadzie prosta przejściówka z przeniesieniem pinów.
99 USD za prosty i 199 USD za ten z pierścieniem. Te ceny są sztywne i nie rosną od debiutu R.
Dla porównania adapter EF-M kosztuje 189 USD a właśnie to jest prosta przejściówka - tyle samo pinów!
Powodów do szoku z powodu ceny nie ma. Ale znikoma podaż! To jest dopiero szok.
Wydaje mi się, że brak adapterów jest chwilowy, bowiem rynek nie znosi próżni. Skoro Chińczycy skopiowali Audi, BMW, Toyotę i Mercedesa to taki adapter to dla nich pestka, tym bardziej, że oryginał z całą pewnoscią też jest z Chin.
--- Kolejny post ---
Sprawdzilem, na oryginalnym adapterze firmowanym przez Canona jest napis: Made in TAIWAN
Marfot napisał: Dostałem kolejną wiadomość od Canona że stany magazynowe świecą pustkami. Z tego co czytałem problem dotyczy całej Europy."
To może i body R6/5 też już w tym roku nie będzie, skoro w calej Europie magazyny puste? A byly i są glosy, że te erki za drogie.
Póki co, drugiej wiadomości nie dostałem, ale termin już minął. Dobrze, że mam już dwa adaptery, więc to byłby teraz tylko dodatek.
U mnie aktualizacja - paczka wysłana. Początkowy termin był 23.11 więc można założyć, że obsuwa to 1 miesiąc.
Pozdrawiam,
U mnie też aktualizacja. Przesyłka została wysłana. Leci do mnie z Irlandii. Miałem dostać w listopadzie wiec miesiąc poślizgu. UFF może do końca roku dostane.
No u mnie też właśnie się zmieniło z ready for shipment w sent for shipment. Nie otrzymałem jednak informacji skąd będzie to szło.
Dziś dotarł z Dublin'a przez Bruksele, Poznań, Katowice. 84 dni od rejestracji, 70 dni od potwierdzenia.
Czy coś dołożyli, z uwagi na takie opóźnienia, czy też została przyjęta zasada?:
Masz. Ciesz się, że w ogóle dostałeś. W końcu to gratis
Tylko adapter w kopercie bÄ…belkowej, nic nie dodali.
Rozumiem, że w kopercie babelkowej było pudełko z, adapterem, a nie sam adapter?
Czy na stronie cps po komunikacie “sent for shipment“ miałeś jeszcze coś?
U mnie też aktualizacja í ½í¸‚, zmiana daty wysyÅ‚ki z 27 grudnia na 2 luty. To niezÅ‚e przegiÄ™cie, myÅ›laÅ‚em, że C to profesjonalna firma. Na szczęście kupiÅ‚em Viltroxa z pierÅ›cieniem.