17 zaraża mega pozytywną energią!
Wersja do druku
17 zaraża mega pozytywną energią!
The race ;)
+ piosenka, by muzycznie zilustrować to zdjęcie: https://youtu.be/Y4QbJRAWvRU
R+ C 135/2
18.
Załącznik 6721
i jeszcze na spokojnie - odpoczynek.
R+ C 135/2
19.
Załącznik 6774
R + C 135/2 + obróbka w Snapseed na smartfonie.
20.Tato,ja nie chcę do domu.
Załącznik 7415
Dawno nic nie wrzucałem, a wczoraj był dzień pizzy :)
R + C EF 85/1.8
21.
Załącznik 10558
Co to za mąka bo nie widać? Zdjęcie bardzo nieostre [emoji2960]
Musiałem wyblurować, by nie było reklamy, ale jak wpiszesz w Google "biedronka mąka na pizzę" to bez problemu znajdziesz :mrgreen:
Kto by pomyślał, że z tych świerszczy i moli biedra mąkę na pizzę wyprodukuje.
Teraz to strach co to bedziemy jeść [emoji85]
A foty dobre pprtretowe zawsze milo sie oglada [emoji4]
A o co chodzi o z tymi świerszczami? Nie jestem w temacie.
O matko, nieźle. Znów wrócę do czytania etykiet.
Tata przywiózł koszulkę z pokazów ;)
R + C RF 85/1.2
22.
Załącznik 10613
Coś u mnie czy lekko poruszone?
Chyba u Ciebie ;) Nie wiem na czym oglądasz, ale jak ja oglądam np. na laptopie to jest dość nieostro, a na "normalnym" monitorze jest OK.
Nie kupiłem. Dostałem na darmowe testy z R5 w ramach tej akcji: https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...-systemu-eos-r
R5 przetestowałem na pokazach lotniczych, a RF 85/1.2 w domu :)
23. Rowerowo.
C 6m2 + RF 50/1.2.
Zdjęcie zrypałem na początku bo Filip był niedoświetlony jakoś 1 EV. Lampy nie miałem.
Załącznik 13476
Ja póki co nie widzę magii. Szkła, bo korpus jest pewnie kozacki. Dla mnie ten bokeh idealny nie jest.
No jakość petarda. Zdjęcie bardzo dobre! Fajne światełko.
Jakość fajna, ale fakt, że bokeh idealny nie jest. Niemniej fajnie odseparowane tło, co f1,2 to 1,2.
Wrócę na chatę to wrzucę oryginał. Bo zawaliłem z ekspozycją i teraz bym trochę poprawił kadr (zbyt centralnie mi to wyszło).
Tak wyglądał oryginał
Załącznik 13490
Dalsze zabawy EOS R6m2 + RF 50/1.2 L
24.
Załącznik 13491
No. I tu jest dużo lepiej niż z tymi paskudnymi drzewami w tle. A próbowałeś ten sam kadr z S23U? Pewnie też można wypożyczyć... :mrgreen:
Mnie to jakoś kompletnie nie bierze, Mi wystarcza, gdy nieostrość jest ładna, ale nie musi być totalna.
To drugie zdjęcie z Filipem w polu to chyba jakoś dziwnie obrobione, bo jakość zdjęcia jest jak z telefonu właśnie, albo jakaś kompresja a'la Facebook. W tym zdjęciu już fajnie rozmyte tło, ale w przypadku drzew (też wolę to zdjęcie niż to w polu) rozmycie trochę jak w RF85 f2.0, czyli krytykowane tutaj przez niektórych :). Choć, żeby nie być też totalnie krytycznym - chciałbym zobaczyć podobne zdjęcie np Sigmą art, albo czymkolwiek innym słynącym z miękkiego rozmycia tła.
Dla przykładu wrzucam podobne zdjęcie (bokeh z drzewami w tle) z RF85 f2.0 właśnie. Skala odwzorowania z grubsza podobna, w moim przypadku drzewa dalej od obiektu, ale za to 85mm ogniskowa i f2.0
Załącznik 13506
PS: jeśli sobie nie życzysz wtrąceń innych zdjęć w Twoim wątku, to usunę :)
No właśnie bez obróbki to zdjęcie też tak smartfonowo mi wyszło.
Powiedz Bangi jak oceniasz R5 vs R6 mark 2 w kwestii jakosci obrazka ?
Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R5 czy nawet R. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. Ogólnie aparat bardzo mi się spodobał, AF dużo lepszy niż w R (wykrywanie twarzy/oka działało dużo zdecydowanie szybciej niż w R). Nawet taka może pierdoła dla niektórych, ale połączenie aparatu ze smartfonem (Camera Connect) również trwało zdecydowanie szybciej. Przez pryzmat moich potrzeb R6m2 to super aparat.
Moja ulubiona miejscówka ;)
R6m2 + RF 50/1.2
25.
Załącznik 13544
Też mam taki dylemat po 20-tu latach focenia Canonami. Szczególnie te ich ceny szkieł. Nie dosyć że ogniskowe mają zawsze nie takie jakbym chciał to jeszcze cena zawsze większa od tego co oferuje Nikon. W puszkach podobnie. Wszelkie nowinki Nikon wprowadza szybciej a Canon robi z tego super-duper gadżet za który każe słono płacić.
Ostatnio dużo czasu spędzamy na wsi, w moich rodzinnych stronach. Diabełek nawet znalazł swoją ulubioną zabawkę ;)
R + EF 135/2 L (JPG z puszki + lekka obróbka w Lr mobile i Snapseed)
26.
Załącznik 14519
Ekstra!!!
Dzięki, staram się czasami znaleźć jakiś nietypowy gadżet, choć te widły naprawdę mu się podobały :)
myślę nad zakupem właśnie tego obiektywu EF135mm. Jak jakość zdjęć vs obiektywy RF? Tj mam na myśli rozdzielczość szczególnie. Bo sam obrazek jest bajeczny, to fakt.