-
Odp: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Candar to pokaże Ci zdjęcie naszej grupy wrzucone bez żadnej obróbki.
Jest tam widoczne tło na którym były robione zdjęcia, jak widzisz jest ono brązowo sraczkowate.
To, że zdjęcie jest bez obróbki to nie znaczy, że wiernie oddaje kolory. Co prawda oglądam zdjęcie, na monitorze biurowym, ale zdjęcie wygląda jakby wszyscy na nim byli chorzy na żółtaczkę.
Jeśli zależy Ci na wierności kolorów, albo na udowodnieniu komuś, jaki faktycznie kolor był tła/skóry to można użyć Color Checkera. Tutaj go nie ma więc żaden dowód. Ja raczej skłaniam się się ku opinii, że wrzuciłeś kolejne zdjęcie z zafarbem.
-
2 załącznik(ów)
Odp: Re: Odp: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
z rawu , bez obrobki , tylko lekka automatyczna korekta WB, nasycenia
oryginal :
Załącznik 3821
po korekcie:
Załącznik 3822
-
A co powiecie o zdjęciach Michała Treutler'a?
https://www.facebook.com/troju
https://lm.facebook.com/l.php?u=http...RQ91rHm2GoG0V7
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
-
2 załącznik(ów)
sa zazolcone
to jest kolorystyka nikona sprzed ok 10-ciu lat
masz przyklad zdjecia ktore pokazales :
oryginal
Załącznik 3824
i po balansie bieli ( na jpegu , nie jest jeszcze idealny )
Załącznik 3825
porownaj kolory np na bluzce dziewczyny z lewej strony zdjecia.
na pierwszym widac wyraznie iz sa zazolcone - brudne . To nie jest czysty kolor.
po usunieciu zafarbu kolor na bluzce jest czysty .
tlo na zdjeciach portretowych dziewczyny to struktura i kolor plyty pazdzierzowej - jest rzeczywiscie brazowawy , ale na to nalozony jest jeszcze ten brunatny zafarb.
na tle to nie przeszkadza , ale na postaci - owszem.
jesli chcesz pokazac kolor czerwony - to wprowadz zielen.
jesli chcesz w ogole pokazac kolor - to wprowadz biel.
dlatego usunalem zafarb i zneutralizowalem kolor zarowno tla jak i sukieki , podkreslilem biel naszyjnika , by pokazac delikatnosc koloru na ciele.
( to wszystko na jpegu , na zabawy z rawem nie mam teraz czasu i nie ma takiej potrzeby)( zdjecie post #43)
w tej chwili najmocniejszym punktem obrazu jest twarz. Sukienka , rece nie stanowia wiecej konkurencji dla twarzy. Tutuaj akurat niekorzystnie zlokalizowana dlon przy uchu , ale staramy sie wycignac to co najlepsze ze tgo cu juz jest. Ach , gdyby pokazac linie ramion , smuklosc szyi.
Raw to jest dopiero punkt wyjscia do zabiegow malarskich.
sugerowalbym zapoznac sie z malarstwem mistrzow i z nim obcowac. trzeba widziec obraz w glowie.
ps . roznice na zdjeciach pierwszym i drugim w tym poscie sa po wyslaniu przez siec mniejsze niz je widze przed wyslaniem - ale sa widoczne.
-
3 załącznik(ów)
Usiadłem na moment żeby zrobić korektę o której wspominaliście. Na ostatniej warstwie miałem założony filtr Camera RAW i dodany średni kontrast - zdjąłem go całkowicie. Tło miałem zamaskowane warstwą barwy i nasycenia, ustawiłem kolor żółty i czerwony na domyślny oraz warstwą czarno-biały, tutaj czerowny na minus.
Pierwsze zdjęcie które tutaj wrzuciłem:
Załącznik 3826
Poprawione zdjęcie bez WB:
Załącznik 3827
Poprawione zdjęcie - suwak WB na -20 (tutaj kolor skóry wydaje mi się za blady ):
Załącznik 3828
Czy jest lepsze w odbiorze?
-
Mam jeszcze jedno pytanie, znalazłem artykuł o równoważeniu odcieniu skóry za pomocą krzywych na kanałach RGB/CMYK
Czy są jakieś wytyczne co do koloru skory( jaki procent powinny zawierać każdego koloru)?
https://photography.tutsplus.com/pl/...ces--cms-22231
-
oo,oo,oo....
to Jest Twoje suwerenne prawo i nikomu nic do tego , jak obrabiasz zdjecia.
Oby byly one obrobione swiadomie , realizujac swoja wizje i zamierzenia - Swoje wyobrazenie plastyczne.
czy zostanie zaakceptowana , czy nie przez ogladajacych , jest czymns wtornym - kazdy ma prawo do swojej wlasnej wrazliwosci
I ta droga sie idzie - tzn wlasciwie sie jej szuka.
krok po kroku - jak wylewajaca sie rzeka , szuka sie wlasciwych drog ujscia.
-
1 załącznik(ów)
-
Odp: Re: Odp: Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Było święcone jedną octą z lampa studyjna gdzie temperatura błysku była około 5600K.
- sama temp. barwowa niewiele mówi o świetle, patrz: "profesjonalne" energooszczędne chińskie świetlówki, które mają około 5600K, ale ich wierność odwzorowania barw...
- dyfuzory softboxów też mogą swoje dołożyć, nawet kupowane w tym samym czasie, u tego samego sprzedawcy, mogą dawać delikatnie inne światło (ale to już czepianie się szczegółów)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Czy są jakieś wytyczne co do koloru skory( jaki procent powinny zawierać każdego koloru)?
Weź pod uwagę, że fotografia to połączenie fizyki i sztuki. Na zdjęciach dowodowych, albo katalogowych ubrań, kolory powinny być rzeczywiste. W Twojej interpretacji zdjęcia modelki może być seledynowa, różowa, brązowa, z małym zastrzeżeniem: musisz świadomie to zrobić, i wiedzieć, że efekt jest taki, jaki sobie zaplanowałeś, a nie przypadkowy, wynikający np. z niedoskonałości sprzętu.
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Usiadłem na moment żeby zrobić korektę o której wspominaliście. Na ostatniej warstwie miałem założony filtr Camera RAW i dodany średni kontrast - zdjąłem go całkowicie. Tło miałem zamaskowane warstwą barwy i nasycenia, ustawiłem kolor żółty i czerwony na domyślny oraz warstwą czarno-biały, tutaj czerowny na minus.
Pierwsze zdjęcie które tutaj wrzuciłem:
Poprawione zdjęcie bez WB:
Poprawione zdjęcie - suwak WB na -20 (tutaj kolor skóry wydaje mi się za blady ):
Czy jest lepsze w odbiorze?
Zdecydowanie wole wersje bez obrobki lub z lekka korekta, jest malarsko. To trzecie zdjecie wyglada przy nich slabo.
-
1 załącznik(ów)
-
Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Za dużo światła z lampy błyskowej. Zdjęcie fajne, ale trzeba jeszcze sporo dopracować. Zwracałbym uwagę na pozowanie, bo nie widać w ogóle oczu. W portrecie oczy są najważniejsze i nad tym musisz popracować.
Popatrz choćby tutaj https://35photo.pro/new/interesting/ na ustawienie osób w portretach oraz w jaki sposób pada światło.
Na przykładzie mojego ostatniego zdjęcia https://35photo.pro/photo_4332885/ delikatnie podkreśl światłem, to co chcesz pokazać, czyli kontroluj światło.
-
Odp: Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Za dużo światła z lampy błyskowej. Zdjęcie fajne, ale trzeba jeszcze sporo dopracować. Zwracałbym uwagę na pozowanie, bo nie widać w ogóle oczu. W portrecie oczy są najważniejsze i nad tym musisz popracować.
Popatrz choćby tutaj
https://35photo.pro/new/interesting/ na ustawienie osób w portretach oraz w jaki sposób pada światło.
Hej, dzięki ... Co do światła to było ono zastane z okna [emoji846].
Wiem wiem że oczy najważniejsze, ale spojrzenie było celowo skierowane w dół. W sumie głową mogła iść delikatnie w górę [emoji6].
-
Re: Odp: Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Hej, dzięki ... Co do światła to było ono zastane z okna [emoji846].
Wiem wiem że oczy najważniejsze, ale spojrzenie było celowo skierowane w dół. W sumie głową mogła iść delikatnie w górę [emoji6].
jak na zastane to zdjęcie jest na granicy przepału, czyli MZ za jasne.
Niestety nie przekonałeś mnie "celowym spojrzeniem w dół" - wygląda jak przypadkowe ujęcie z opuszczeniem wzroku. Zerknij na na zdjęcia Gosi i popatrz w jaki sposób ustawia fotografowane osoby do bliskich portretów (o ile chcesz dobrze robić takie ujęcia właśnie od góry) https://www.google.com/search?sxsrf=...=1920&bih=1057
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Popatrz choćby tutaj
https://35photo.pro/new/interesting/ na ustawienie osób w portretach oraz w jaki sposób pada światło.
Na przykładzie mojego ostatniego zdjęcia
https://35photo.pro/photo_4332885/ delikatnie podkreśl światłem, to co chcesz pokazać, czyli kontroluj światło.
Candar tak właśnie przyglądam się temu zdjęciu i zastanawiam się co można by jeszcze dopracować. Napisałeś że jest sporo do dopracowania, podzieliłbys się nad czym Ty byś popracował [emoji4]?
-
Re: Odp: Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Candar tak właśnie przyglądam się temu zdjęciu i zastanawiam się co można by jeszcze dopracować. Napisałeś że jest sporo do dopracowania, podzieliłbys się nad czym Ty byś popracował [emoji4]?
Do poprawy:
1/ułożenie lewej dłoni, a raczej jej całkowity brak (ręka kończy się na nadgarstku a dłoń czegoś szuka we włosach) sugeruje, że brak było pomysłu na jej pokazanie oraz na ładne ułożenie w kadrze.
2/obniżenie tego swetra strasznie niezdecydowane. Albo chcesz coś pokazać sensualnie (ja robię to tak https://35photo.pro/photo_3793214/ ) albo nie robisz tego wcale.
3/przy takim kadrze głowa powinna być podniesiona. O kontakcie wzrokowymi oraz o tym, że oczy są podstawową sprawą w każdym portrecie pisałem wyżej.
4/oświetlenie pomimo światła zastanego (zapewne z okna po prawej) wyszło bardzo płaskie i dodatkowo samo zdjęcie straciło podczas obróbki, bo po prostu jest za jasne.
5/tło za modelką jest nijakie , czyli szaro-bure delikatnie pisząc. Jeśli to ma być ciekawy portret to ważne jest również to, co będzie w tle w kontrze do osoby na zdjęciu. Czyli trzeba zainwestować w jakiegoś "gnieciucha", albo zrobić go samemu.
6/cięcie kadru też nieszczęśliwe , bo cięcia rąk w łokciach o ile nie są celowym wyrazem artystycznym nie są dobrym wyborem. No i dodatkowo w tym kadrze prawa ręka zaginęła w ogóle w akcji.
ps.
jeśli znowu zamierzasz odpisać, że taki był Twój zamysł i dokładnie tak chciałeś zrobić to zdjęcie - to daruj sobie proszę dalsze pytania w tym wątku na temat tego, co powinieneś poprawić i na co zwrócić uwagę.
-
Odp: Re: Odp: Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Do poprawy:
ps.
jeśli znowu zamierzasz odpisać, że taki był Twój zamysł i dokładnie tak chciałeś zrobić to zdjęcie - to daruj sobie proszę dalsze pytania w tym wątku o tym co powinieneś poprawić i na co zwrócić uwagę.
Tym razem tak nie napiszę [emoji4], każda uwaga i wskazówka jest na wagę złota.
Mam jeszcze kilka zdjęć z tego dnia, napewno coś wrzucę do oceny.
Co do tła, czy jest szansa zrobić fajny portret na jednolitym tle koloru szarego/czarnego/białego? Myślałem żeby szary karton jakoś zmodyfikować za pomocą jakiś farb.
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Tym razem tak nie napiszę [emoji4], każda uwaga i wskazówka jest na wagę złota.
Mam jeszcze kilka zdjęć z tego dnia, napewno coś wrzucę do oceny.
Co do tła, czy jest szansa zrobić fajny portret na jednolitym tle koloru szarego/czarnego/białego? Myślałem żeby szary karton jakoś zmodyfikować za pomocą jakiś farb.
Gnieciucha na tło można zrobić samemu (wyjdzie taniej), albo kupić gotowca: https://fripers.pl/p/wielobarwne-tlo...eciuch-muslin/ lub: https://www.foto-net.pl/sklep/katego...iuchy-3x6.html
BTW- na warsztatach (kilka stron wcześniej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1404751) fotografowałeś modelkę na tzw. "gnieciuchu" , tak więc powinieneś już mieć to w małym paluszku ;)
-
No dokładnie to był gnieciuch... Niestety nie mam narazie takiego na stanie [emoji6].
No nic będzie trzeba coś pomyśleć.
-
1 załącznik(ów)
czy coś oprócz tła i widocznego kawałka krzesła jeszcze razi w oczy?
24.
Załącznik 3991
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
czy coś oprócz tła i widocznego kawałka krzesła jeszcze razi w oczy?
Brak ostrości...
-
1 załącznik(ów)
Mam właśnie problem z tym, na LV jest lepiej niż robiąc zdjęcie przez wizjer.
Doszedłem już do tego że winna jest moja ręka :-( .
--- Kolejny post ---
25.
Załącznik 4007
-
zdjecie 23 :
w tej chwili na tym zdjeciu najmocniejszym punktem jest prawe Ramie.
jest najblizsza i najjasniejsza plama.
wieksza czesc obrazu zajmuje pulover , na ktorym nic sie nie dziej - on stanowi konkurencje dla twarzy.
moze warto obciac czesc zdjecia od dolu tuz po linia golfa ( kolnierza ? ) puloveru ?
koniecznie stlumic lub/i rozmyc Ramie.
ogolnie podoba mi sie , ze obraz jest skomponowany , przemyslany , nie ma chaosu i nieporzadku.
dobra kompozycja po przekatnej .
oczy ? nie znajduje uzasadnienia dla ich przymkniecia .
Moze winny sie koncentrowac na czyms konkretnym w oddali ?
w kazdym razie jest to dobry material wyjsciowy do dalszej pracy.
widac pewne ograniczenia sprzetowe , ale nie sa one decydujace i nie przekreslaja wyniku koncowego.
jesli chcialbys sie specjalizowac w portrecie to wczesniej czy pozniej bedziesz musial przejsc na FF.
-
Bechamot dzięki za pozytywny komentarz ... Staram się zwracać uwagę na wiecej aspektów, narazie trudno o fajne kadry ale walczę [emoji846]. Z każdym kolejnym zdjęciem zaczynam dostrzegać więcej.
-
1 załącznik(ów)
Zastosowałem wskazówki do zdjęcia 25, czy jest lepsze w odbiorze?
25.-crop
Załącznik 4009
-
Pooglądaj tu na forum galerie w dziale fashion/glamor - z niektórych możesz się wiele nauczyć, jeśli dobrze się zastanowisz, jak je zrobiono, jaki jest efekt, dlaczego
-
3 załącznik(ów)
gnieciucha latwo zaklada sie w obrobce.
-do wyboru do koloru.
mozna do woli , wrecz nieograniczona liczba kombinacji formy i barwy - spora oszczednosc - np.:
Załącznik 4021
Załącznik 4022
Załącznik 4023
-
Próbowałem wczoraj dokładać właśnie takie tło jako nakładka i później wymasować ale wygladalo to mega sztucznie ( tak jakby wklejona modelka).
Nie uważasz że też wygląda sztucznie?
-
wszystko jest kwestia starannosci i doswiadczenia
na maskowanie z pol godziny trzeba poswiecic , potem zmiana tel to kwestia sekund/minut.
ja to robilem pogladowo - 5 do 10 minut. wlosy wymagaja najwiecej dokladnosci.
w kazdym razie jest to nieporownywalnie mniej czasochlonne od sparkowania.
-
Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dzięki wielkie[emoji4]... napewno sie przyda.
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
Zwróć uwagę na tło, na które masz 100% wpływ - czy uważasz, że na tych 2 zdjęciach ono "pomaga", czy psuje zdjęcie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Zwróć uwagę na tło, na które masz 100% wpływ - czy uważasz, że na tych 2 zdjęciach ono "pomaga", czy psuje zdjęcie?
Tak wiem, nie pomaga... skupiłem sie na pierwszym planie a później to było już za poźno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Tak wiem, nie pomaga... skupiłem sie na pierwszym planie a później to było już za poźno.
A nie myślałeś o czymś w BW ? Np. Classic Hollywood Glamour Portrait ? https://www.google.com/search?sxsrf=...9eP-jzsk3gQlzM
-
Mam jeszcze kilka zdjęć do obróbki, cos wybiorę i spróbuję wrzucić w BW [emoji3].
Btw tipy które ostatnio udostępniłes naprawdę bardzo pomagają.
-
2 załącznik(ów)
Hej,
dorzucam kolejny kadr, tutaj wydaje mi się że nie ma już bałaganu w tle...
mam jeszcze do Was pytanie, jak sobie radzicie z plamkami za skórze? Na tym zdjęciu najwięcej ich było na lewym ramieniu, próbowałem lokalnie D&B ale wychodziło jeszcze więcej plam. W końcu pojechałem D&B globalnie dużym pędzlem.
link do Rawa:
https://1drv.ms/u/s!AvGdes_K5CWnr2hb...30N-Y?e=lBBcyF
28.
Załącznik 4053
29.
Załącznik 4054
-
1 załącznik(ów)
Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie z lekka korektą bo nie moglem juz wyedytować poprzedniego posta.
30.
Załącznik 4060
-
4 załącznik(ów)
Ostatnio nie było chętnego na zdjęcia, ale udało mi się namówić syna:)
wiem że cięcia nie są idelane, ale podobało mi się jego spojrzenie
31.
Załącznik 4111
32.
Załącznik 4112
33.
Załącznik 4113
34.
Załącznik 4114
-
2 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
37.
Załącznik 4196
-
2 załącznik(ów)
38.
Załącznik 4197Załącznik 4198
-
Ogolnie to fotograficznie raczej niekorzystnie - odwrotnie do tego co stworzyla natura .
Inaczej mowiac - niezbyt udana proba pokazania piekna ciala.
Ale nic - trzeba robic dalej, krok po kroku. Najwazniejsze to rozbudzic wlasna wyobraznie plastyczna , a w miare doswiadczenia warsztat przychodzi sam z biegiem czasu. Zanim sie wyzwoli spust ,trzeba miec obraz w glowie. A potem ? - Potem przychodzi zaskoczenie in plus lub minus.
-
1 załącznik(ów)
39.
Załącznik 4205
-
ostrość taka sobie, ale piegus fajny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
ostrość taka sobie, ale piegus fajny
Kompresja[emoji57]... co prawda ostrość na dalsze oko , ale w pełnym rozmiarze dobrze widoczna [emoji6]
Załącznik 4206
-
2 załącznik(ów)
40.Załącznik 4209Załącznik 4210
-
Proponuję zacząć myśleć o jakimś kursie. Może na początek u Tomka. Do końca miesiąca ma promocję: https://voland.studio/sklep/kurs-wpr...lnego-retuszu/