-
Odp: Re: Odp: Jaka alternatywa dla Adobe Lightroom?
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Kup na stronach Adobe upgrade do wersji 6.1, ogarniesz nim RAWy z 6d2.
ale z Rki już nie.
-
Re: Jaka alternatywa dla Adobe Lightroom?
Z Rki niestety nie. Jednak tutaj możesz się wspomóc dng konwerterem, korektę CA i dystorsji możesz przecież zrobić w LR na plikach dng też, a co do kolorów, to przecież w dng bezstratnie skompresowany RAW jest, w ostatecznym wołaniu nie ma żadnej różnicy kolorstycznej. Różnicę masz tylko w podglądzie, jak ustawiłeś sobie podgląd z miniaturki jpg. Zaszyty jpg z pliku CR2 jest produkowany przez aparat na podstawie wybranego profilu, a zaszyty jpg z pliku dng jest tworzony przez dng converter według algorytmu Adobe i stąd różnice.
-
Odp: Re: Jaka alternatywa dla Adobe Lightroom?
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Z Rki niestety nie. Jednak tutaj możesz się wspomóc dng konwerterem, korektę CA i dystorsji możesz przecież zrobić w LR na plikach dng też, a co do kolorów, to przecież w dng bezstratnie skompresowany RAW jest, w ostatecznym wołaniu nie ma żadnej różnicy kolorstycznej. Różnicę masz tylko w podglądzie, jak ustawiłeś sobie podgląd z miniaturki jpg. Zaszyty jpg z pliku CR2 jest produkowany przez aparat na podstawie wybranego profilu, a zaszyty jpg z pliku dng jest tworzony przez dng converter według algorytmu Adobe i stąd różnice.
Jasne,tylko ja mam problem w postprocesie w Lr czy PS, by wyjść na kolory z DPP, stąd angażuję DPP. U mnie to nie jest strategiczny problem, więc robię jak robię ;)
-
Odp: Jaka alternatywa dla Adobe Lightroom?
Trochę osób robi Tiffy z DPP i później obrabia w LR/PS. Niestety z Tiffa się nie wyciągnie tego co z rawa, ale przynajmniej kolory są zachowane.
Kupiłem sobie Luminara 3 i się okazało, że nie ma obsługi Rki heh.
-
Również obrabiam Rawy w dpp, finalnie kończe w affinity photo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
(...)Niestety z Tiffa się nie wyciągnie tego co z Rawa (...)
Naprawdę? Zawsze myślałem że jak sobie w DPP zrobię TIFFa to mam takie same możliwości obróbki. A przynajmniej u mnie tak to wygląda, że poza kwestią kolorów nie ma większej różnicy.
-
No nie, spróbuj wyciągnąć głębokie cienie z tiffa a później z rawa w LR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
No nie, spróbuj wyciągnąć głębokie cienie z tiffa a później z rawa w LR.
nigdy nie zwracam wisły kijem - workflow z obróbką tifa w LR świadczy o głębokich problemach obrabiającego - ale odnosząc się do tych cieni to wydaje się że tiffy mogą być 16 bitowe czyli powinny spokojnie zmieścić 14 bitów canonowego rawa ale tak jak pisałem oczywiście nie próbowałem bo to workflow delikatnie mówiąc bezsensowny.
co do meritum DPP jest ok ale rzywista alternatywa LR jet C1 a dokładniej to LR jest jakąś alternatywą C1 bo C1 jest po prosty programem lepszym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
(...)workflow z obróbką tifa w LR świadczy o głębokich problemach obrabiającego (...)
Rozwiń proszę, ja się nie obrażę ;)
Chcesz powiedzieć, że lepiej jednak skorzystać z convertera DNG?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Naprawdę? Zawsze myślałem że jak sobie w DPP zrobię TIFFa to mam takie same możliwości obróbki. A przynajmniej u mnie tak to wygląda, że poza kwestią kolorów nie ma większej różnicy.
Ogólnie :
1.
RAW (i DNG ) jest negatywem cyfrowym
2.
Wywoływanie i obróbka plików RAW/DNG w wywoływarkach to zapisanie "obok" pliku RAW/DNG wszystkich zmian wprowadzonych przy edycji oraz wywoływaniu i wyświetlanie na ekranie z tymi zmianami, pliki RAW/DNG pozostają niezmienione
3.
Zapis jako tif/jpg to zapis ze zmianami wprowadzonymi zarówno przez użytkownika, ale także zmianami wprowadzonymi przez wywoływarkę czy wymuszone przez standardy tif czy jpg
Traci się nieodwracalnie sporo informacji/jakości z pliku RAW/DNG
jp
-
Wątpię, że w 16 bitowym tifie jest tracona jakakolwiek informacja dotycząca obrazu. Jeśli jest on zapisany tylko raz tylko po to, aby obrać przenieść z DPP do innego programu graficznego to nie ma tu pola do utraty informacji. Stawianie jpga, do zapisu którego wykorzystywana jest kompresja stratna obok tifa z kompresją bezstratną jest dużym nadużyciem.
-
Tak piszecie teoretycznie a próbowaliście? Porównywaliście? Bo ja tak. W cieniach robią się artefakty, ale to jeszcze nic, możliwość wyciągnięcia przepaleń jest jeszcze gorsza. Radzę sprawdzić i wtedy pisać.
Jednak mimo wszystkiego nie uważam obróbki DPP>TIFF>LR za obrazującą "problemy" obrabiającego. Wystarczy porównać kolorystykę DPP i LR by to zrozumieć.
-
No właśnie chodzi mi o to, że nie widzę za bardzo różnicy obrabiając TIFF, czy DNG, a z TIFFem jest mi łatwiej, bo kolory sobie ogarnę w DPP, DLO w DPP< a resztę kończę w Lr i PS. Być może dla moich potrzeb nie ma problemu. Nic nie poradzę, że tak naprawdę to bym potrzebował kombajnu z wybranymi funkcjami każdego z tych programów ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Wątpię, że w 16 bitowym tifie jest tracona jakakolwiek informacja dotycząca obrazu. Jeśli jest on zapisany tylko raz tylko po to, aby obrać przenieść z DPP do innego programu graficznego to nie ma tu pola do utraty informacji. Stawianie jpga, do zapisu którego wykorzystywana jest kompresja stratna obok tifa z kompresją bezstratną jest dużym nadużyciem.
...i tak ...i nie (za klasykiem)
Tu jest wypowiedź "papieża" Canona, Chuck Westfall
https://www.thephoblographer.com/201...he-same-thing/
A otwierając plik RAW robisz to w jakichś ustawieniach wywoływarki i z tymi ustawieniami już zapisujesz do *.tif, nieodwracalnie.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
No właśnie chodzi mi o to, że nie widzę za bardzo różnicy obrabiając TIFF, czy DNG, a z TIFFem jest mi łatwiej, bo kolory sobie ogarnę w DPP, DLO w DPP< a resztę kończę w Lr i PS. Być może dla moich potrzeb nie ma problemu. Nic nie poradzę, że tak naprawdę to bym potrzebował kombajnu z wybranymi funkcjami każdego z tych programów ;)
Jak nie widzisz różnicy to chyba nie masz teraz problemu.
Fotografujesz, obrabiasz by mieć frajdę.
Ale problem się zacznie np. gdy nie trafisz z ekspozycją i będziesz się starał "wyciągnąć" do akceptowalnego poziomu.
Wtedy lepiej mieć do dyspozycji plik RAW/DNG , na więcej będziesz mógł sobie pozwolić.
Skoro masz PS (Camera RAW) to masz najlepsze narzędzia do dyspozycji.
I to jest ten kombajn możliwości.
Warto poświęcić "trochę" wysiłku/czasu aby się z nim "zaprzyjaźnić"
jp
-
Korektę ekspozycji robię zazwyczaj do +/- 0,5 EV, tak więc problemu nie ma. Dzięki za wyjaśnienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Korektę ekspozycji robię zazwyczaj do +/- 0,5 EV, tak więc problemu nie ma. Dzięki za wyjaśnienia.
Bangi robisz dla frajdy? A ja głupi myślałem, że pros z Ciebie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Bangi robisz dla frajdy? A ja głupi myślałem, że pros z Ciebie ;)
Naprawdę? Zawsze robiłem dla frajdy i racze tak zostanie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Naprawdę? Zawsze robiłem dla frajdy i racze tak zostanie :)
Te samoloty bardzo ok są :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Te samoloty bardzo ok są :)
Zdjęcia jak zdjęcia, po prostu nie pokazuję wszystkich :mrgreen: ale dziękuję.
Co do DNG a TIFF to dziś aż pokusiłem się o test i dość "problamtyczne" zdjęcie najpierw obrobiłem z TIFFa, a potem z DNG i wychodzi rzeczywiście, że z DNG można więcej wykombinować.
-
Żeby uzupełnić temat, ale nie zakładać nowego wątku
https://www.vice.com/en_us/article/a...HYwdvRhHcIugkk
w skrócie: jesteś w chmurze, zapomnij o korzystaniu z pudełek bo wylądujesz w sądzie.
-
A gdzie Ty widzisz coś o wersjach pudełkowych?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
grzmi ale nie wiadomo w którym kościele (czy jakoś tak jak to u mnie na wsi gadają) - wklejam cytat aby kazdy se mógł doczytać o co chodzi
“We have recently discontinued certain older versions of Creative Cloud applications and and a result, under the terms of our agreement, you are no longer licensed to use them,”
-
Ciekawy "ranking" używania wywoływaczek RAW.
Co prawdo zabrakło PS/ACR ale ....
https://www.dpreview.com/forums/post/62670997
Ja też używam DxO PhotoLab2 (i ACR) i oceniam że jest bardzo dobre choć wolne.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
grzmi ale nie wiadomo w którym kościele (czy jakoś tak jak to u mnie na wsi gadają) - wklejam cytat aby kazdy se mógł doczytać o co chodzi
“We have recently discontinued certain older versions of Creative Cloud applications and and a result, under the terms of our agreement, you are no longer licensed to use them,”
Ano, i niech to będzie dla mnie nauczką że takie wiadomości należy przeczytać spokojnie i do końca. Tutaj jest rzeczowe wyjaśnienie sytuacji
https://www.ewaipiotr.pl/obrobka-zdj...htroomy-swoje/
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
jan pawlak nie ma DPP.
i są trzy lightroomy co nieco zaciemnia obraz, ogólnie to kolejna statystyka popularności (a nie lepszości z lepszością to ma niewiele wspólnego) softu - dxo kiedyś używałem (dawno - jak jeszcze nie było lightrooma) jak dla mnie produkuje zbyt hderowe obrazki ;)