czemu przespal ? pisze soft zawodowo i nie cierpie miec redundantnych programow. Nigdy nie mialem problemu z sotem canona wiec nie mialem potrzeby uzywac zadnego innego - ot, cala filozofia.Cytat:
Zamieszczone przez mxw
Wersja do druku
czemu przespal ? pisze soft zawodowo i nie cierpie miec redundantnych programow. Nigdy nie mialem problemu z sotem canona wiec nie mialem potrzeby uzywac zadnego innego - ot, cala filozofia.Cytat:
Zamieszczone przez mxw
Przy 4GB roznica jest wieksza. Ja z grubsza policzylem, ze w skali calego roku o szczedzam ponad 8 godzin, czyli teoretycznie 1 dzien. Jak dla mnie to warto.Cytat:
Zamieszczone przez AGO
no tak ale jak zgrywasz to przeciez nie siedzisz przy komputerze i nie sledzisz paska postepu, prawda ?Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Ja tez bym bral cos 'pewnego' ale sam nie wiem czy jest sens - zalezy od roznicy w cenie.
Niby nie sledze paska postepu, ale zawsze uwazam to za strate czasu, bo jak juz usiade do komputera i zaczynam zgrywac zdjecia, to te kilka minut poswiece na "strate czasu" - np. Canon Board :D
A roznica w cenie jest raczej niewielka - okolo 40 zl
generalnie to sie chyba czepiam, bo tez inwestuje w sprzet sprawdzony ... a co tam ! zreszta kazdy facet lubi technikalia kupowac ... to chyba jak kobieta ma z fryzjere, torebkami, butami i jeszcze innymi takimi tam :D
a wracajac do czytnikow PCMCIA...
jaki transfer wyciagaja te 2 sandiska i ten noname.. i czy sa w stanie obsluzyc w pelni Extreme III??
producent nie podaje, sprzedajacy tez nie za bardzo.. i czy ktos wie czym sie one roznia? Tez malo info na stronie producenta (opis taki sam)
1. SANDISK niebieski
2. SANDISK czarny + ALLEGRO
3. NONAME
a czym się mają różnić?? :shock:Cytat:
Zamieszczone przez bartolomic
koledzy, przecież to jest tylko kawałek plastiku i blachy wart 10 zł - jak sama nazwa wskazuje, to są adaptery, przejściówki - tam nie ma elektroniki (najwyżej jakaś ochrona zasilania), są tylko dwa gniazdka (50-pin CF i 68-pin PCMCIA) i 50 ścieżek pomiędzy nimi - karta Compact Flash (CF) ma z definicji interfejs PCMCIA-ATA (IDE) i nie potrzebuje żadnego konwertera czy czytnika.
elektrycznie Compact Flash == PCMCIA
dlatego taka przejściówka nie ma żadnego wpływu na jakość czy szybkość odczytu danych (chyba, że zardzewieje). natomiast - ponieważ jest to magistrala systemowa obsługiwana przez procesor - wpływ na prędkość będzie miał procesor: jeżeli będzie to jakiś Celeron, to będzie wolno (~1MB/s), jeżeli pełen Pentium, to nieco szybciej (ale i tak raczej wolniej, niż na USB 2.0).
natomiast i tak polecam taki adapter wszystkim użytkownikom laptopów: brak dodatkowych pudełek i kabli i posiadanie czytnika zawsze przy sobie (w slocie PCMCIA) jest nieocenione. ja swój kupiłem rok temu w komputroniku za 15,- i od tamtego czasu czytnik USB leży w szufladzie.
jedyne różnice w tych adapterach, to mniejsze lub większe wycięcie umożliwiające wciśnięcie kart CF typu II (microdrive, grubsze od typu I).
mxw: chyba, że ma ktoś w pcmcia kartę wi-fi. :)
btw. - ja mam czytnik itec ileś tam in one. I działa dobrze. :)
mxw - a co powiesz na to:
http://canon-board.info/showthread.php?t=8485
czyli nie wyciagne na tym czytniku 20 MB/s z Sandiska Extreme III??
nowe laptopy mają wi-fi na płytce procesora (intel centrino) a stare miały najczęściej po dwa sloty PCMCIA ;-)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
no ale wiadomo, może być różnie...
wtedy pozostaje tylko zewnętrzny czytnik na USB, choć i wi-fi też podłączysz przez USB.
musisz miec cos takiego:Cytat:
Zamieszczone przez bartolomic
http://www.dpreview.com/news/0310/03...ardbustest.asp
a tak, ale to wszystko jest o nowszym standardzie CardBus, nie PC Card (PCMCIA).Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
ok, tak żeby uporządkować:
PCMCIA = potoczna nazwa standardu łącza PC Card określonego przez Personal Computer Memory Card International Association (stąd nazwa).
na reklamówkach (kart albo laptopów) spotykamy określenia rodzaju gniazd jako PC Card I, II lub III. to wszystko to tylko oznaczenia mechanicznych rozmiarów slotu:
- PC Card I - 3.3 mm grubości (standard)
- PC Card II - 5.5 mm (microdrive)
- PC Card III - 10.5 mm (w życiu nie widziałem :roll:)
i nie mają one nic wspólnego z prędkością czy standardem elektrycznym.
standardowo PCMCIA, sorry, PC Card ma magistralę 16-bitową i pracuje z częstotliwością 8 MHz (coś, jak stary standard karty ISA w pececie).
natomiast w nowszych komputerach "podkręcono" i "poszerzono" wydajność kart PC.
w ten sposób powstał nowszy typ kart PC (rozszerzenie) o nazwie CardBus, który wygląda tak samo (gniazdo 68-pin), jednak ma magistralę 32-bitową i pracuje z częstotliwością 32 MHz (coś jak standard PCI w pececie), co dało 8-krotne przyspieszenie.
CardBus to rozszerzenie PCMCIA (PC Card) kompatybilne tylko w górę, tzn. do gniazda CardBus można włożyć zarówno karty 32-bitowe CardBus, jak i 16-bitowe PC Card. natomiast do gniazda PC Card (stara "PCMCIA") można włożyć tylko karty 16-bitowe.
jak odróżnić jedne karty od drugich?
po napisach... :lol:
choć jest pewna prawidłowość: karty CardBus mają takie pozłacane nabijane punktami osłony po obu stronach gniazda. na tej fotce dwie karty po lewej to CardBus, trzecia po prawej to zwykła PC Card (PCMCIA).
jak sprawdzić, czy gniazdo w moim laptopie jest CardBus?
w nowszych po prostu jest (bo cały komputer jest 32-bitowy), a sprawdzamy tak:
(oczywiście mowa o Windows XP i nowszych)
- klikamy prawym guzikiem myszy na ikonkę "Mój komputer" --> Właściwości,
- w zakładce "Sprzęt" klikamy w przycisk "Menedżer urządzeń",
- rozwijamy pozycję "karty PCMCIA",
- czytamy, co nam się pokazało, najczęściej będzie to coś w stylu:
"Texas Instruments PCIxx20 Cardbus Controller" i wiemy, że mamy CardBus :D
- dla pewności możemy w to kliknąć i poczytać dalej np.
"Magistrala PCI 2, urządzenie 0, funkcja 0" czyli CardBus.
a jak będzie to coś z napisem "PC Card" albo "ISA" to mamy stary PC Card :cry:
co dalej?
dalej jest ExpressCard - ale to już inna bajka, inne rozmiary (mniejsze), większa prędkość odpowiadająca standardowi PCI Express lub USB 2.0, choć nadal będzie to PCMCIA.
co teraz z tymi naszymi czytnikami?
standardowe adaptery to "przelotki" 16-bitowe, czyli PC Card - stąd mała prędkość. jeżeli jednak mamy gniazdo CardBus i zastosujemy przejściówkę "inteligentną" wykonaną w 32-bitowej technologii CardBus, to mamy szansę zwiększyć tę prędkość nawet 8-krotnie, choć w praktyce będzie to maks. 4 do 6-krotnie. :grin:
jednak nadal będzie to wolniejsze od teoretycznego USB 2.0 i nadal będzie mocno zależne od wykorzystywanego procesora głównego. praktyczny test był wykonany TUTAJ.
no i pozostaje jeszcze pytanie o cenę :roll:
na stronie firmy Delkin - producenta adapterów możemy znaleźć:
- standardowy adapter PC Card za około 8-9 US$ (czyli ~30 zł),
natomiast
- adapter CardBus kosztuje tam prawie 50 US$ (czyli ~150 zł).
(w sumie prawidłowo: ~5x szybciej = 5x drożej 8-))
czy warto? każdy musi odpowiedzić sobie na to pytanie sam ;)
Witam czy ktos może mi odpowiedzieć na jedno pytani??
CZY ISTNIEJE JAKAŚ PRZEJŚCIÓWKA Z PCI EXPRESS NA PC CARD DO LAPTOPA??????
Mam karte blue connecta podłanczaną do gniazda PC Card typII a w nowym laptopie mam gniazdo PCI Express. Co teraz ??? Szambo????