-
Odp: Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
Jak na razie chyba najlepsza wczesna recenzja tego obiektywu przychodzi do nas prosto z... Socjalistycznej Republiki Wietnamu.
W środku znajdziecie filmik (jego maksymalna rozdzielczość to 1080p więc wszystko doskonale widać) oraz przykładowe zdjęcia. Na filmiku obiektyw został podpięty pod 1D X Mark II gdzie chłopak sprawdzał wydajność stabilizacji tegoż obiektywu. Co do zdjęć to je sprawdziłem i żadne z nich nie zostało wykonane przy wartości przysłony f/1.4, jedno przy f/2.0 a pozostałe przy f/2.8 gdzie w każdym z przypadków obiektyw był podpięty pod 5D Mark IV.
TrĂŞn tay nhanh áťng kĂ*nh Canon 85mm f/1.4L IS USM
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Idealny duet z 1DX. Po ile teraz nerki chodzą?
https://wiadomosci.wp.pl/handel-ludz...1294652699777a
:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Opłaca się sprzedać w zestawie ze szpikiem. W zasadzie to zrozumiałe. Canon też sprzedaje zestawy body plus obiektyw.
No za te sto tysięcy to już by była fajna szklarnia. Na wózek inwalidzki chyba by wystarczyło ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No stabilizacja w 85 to naprawdę fajna rzecz, między innymi dlatego wolę Tamrona niż Sigmę, ale liczą się też gabaryty i waga, no ale przede wszystkim obrazek. Przyjedzie Canon to potestuję bardzo chętnie ;)
@Cichy jeśli to nie tajemnica to proszę napisz mi jakich czasów używasz w reportażu w 85tce ze stabilizacją a jakich w obiektywie bez stabilizacji?
-
Straszny kloc z tego szkła .
Waga 1kg i większy od 1.2...
-
Kloc to jest Sigma 85/1.4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
@Cichy jeśli to nie tajemnica to proszę napisz mi jakich czasów używasz w reportażu w 85tce ze stabilizacją a jakich w obiektywie bez stabilizacji?
Myślę, że to żadna tajemnica a zwykłe podstawy. Poczytaj o czasach naświetlania osób w ruchu, biegających i stojących nieruchomo.
Ja mam Tamrona 45 ze stabilizacją i włączam ja np przed sala weselną, gdzie grupa palaczy prosi mnie o pozowaną fotkę w ciemności. Ustawiam sobie 1/20 i mam fotkę. Wchodząc na salę ją wyłączam, bo staram się fotografować głównie w ruchu, więc się do niczego nie przydaje.
-
Co za pytanie - takich, na jakie pozwalają zastane warunki :)
-
Kręci jak Helios 44 na a-psc za 70 pln ;)
-
Ciekawostka: Po podłączeniu swojego 5DS pod EOS Lens Registration Tool w wersji 1.6.30 automatycznie aktywował mi się profil tego obiektywu w aparacie.
Ciekawostka bo profil już jest a obiektywu jeszcze nie ma w sprzedaży. Nie mam pojęcia czy profil tego obiektywu jest już dostępny również dla innych modeli aparatów Canona.
-
Z 70-200L 2.8, nie umiałem znaleźć lepszego szkła mam je już z 10lat, 85L II, ach powolniak, ale jak już trafi na 1.2, zdjęcia z niego są jakieś takie magiczne, niby nie ostry, af (to czysty masochizm z 5d2)..
Zdjęcia 85L II dla mnie są magiczne.
-
Pierwsze ceny niezbyt mnie zachęcają. 7K w górę. Liczyłem że będzie 6..
-
U Canona jedyne na co można liczyć i czego w zasadzie można być pewnym to, że będzie drogo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Anvil
Pierwsze ceny niezbyt mnie zachęcają. 7K w górę. Liczyłem że będzie 6..
Przecież w zasadzie od początku będzie wiadomo, że będzie kosztował 7k i taką cenę należy uznać za całkiem atrakcyjną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
U Canona jedyne na co można liczyć i czego w zasadzie można być pewnym to, że będzie drogo.
Sony masz za 8500,- bez stabilizacji:
https://e-oko.pl/obiektywy-i-akcesor...4aApMREALw_wcB
-
Znalazł już ktoś test tego Canona lub jakieś porównanie z Sigmą 85Art?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Znalazł już ktoś test tego Canona lub jakieś porównanie z Sigmą 85Art?
Jest lżejszy.
-
Tak, i ma lepszą stabilizację ;-) Również czekam na test. Ciekawe czy ten obiektyw przy mniejszej masie optycznie dorówna sigmie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Tak, i ma lepszą stabilizację ;-) Również czekam na test. Ciekawe czy ten obiektyw przy mniejszej masie optycznie dorówna sigmie.
I wbudowany amortyzator od frontu. Przydatna rzecz, jeśli ktoś nie używa osłony p-słon.
Dorównywanie Sigmie nie było założeniem projektu. Chodziło raczej o ergonomię czyli stabilizację i rozsądne wymiary/masę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Prędzej Milvusowi albo Otusowi :)
-
Po Allegro widać, że 85mm f/1.4 L będzie bardzo popularne - pojawiło się dużo 85mm f/1.2 L II na aukcjach ostatnio, pewnie ludzie szykują się na wymianę. Jedna nawet zeszła za 4300 w opcji licytacja.
-
85L zawsze było dużo na allegro. Nic w tym nowego. To specyficzne szkło i często ludzie dochodzą do wniosków, że zestaw 85 1.8 plus 135L jest fajniejszy i tańszy. Bądź kupują używkę, robią kilka sesji i sprzedają z minimum straty. Pozbywać się z dużą stratą 1.2, bo wyszła nowość to głupota. Przykład. 50L chodziły nawet po 3,5K bo sigma weszła. Teraz ciężko kupić eLke poniżej 4k. Co do 85 1.4L to wywalić 7 tyś na szkło portretowe to sporo i zachwyt raczej szybko minie, jak nową Sigmą 85. Mi miną, zostaję przy dziadku 85L :) Ci co potrzebowali ostrości kupili kobyłę sigmę.
-
Czy ten obiektyw jest już dostępny ?
-
Pojawił się już w ofercie kilku polskich sklepów, ale wszędzie ma jeszcze status niedostępny.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek67
RAWy z 5DsR wykazują całkiem poważny potencjał ostrości.
-
Ostry ale obrazek 1.2 jakiś taki ciekawszy . Mam wrażenie ze te nowsze szkła to tylko maja być ostre ...
-
Plastyka jak z Samyanga, tego pierwszego 1.4. Serio :/
-
O Sigmie 85/1.4 Art po pierwszych samplach też w tym stylu ludzie pisali.
Teraz po wysypie zdjęć, ta Sigma mi się plastycznie bardzo podoba.
Zobaczymy jak będzie tutaj bo na razie po tych samplach plastyka mnie też jakoś nie urzekła.
Już się nie mogę doczekać porównania Canona 1.4 VS Sigmy Art.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Ostry ale obrazek 1.2 jakiś taki ciekawszy . Mam wrażenie ze te nowsze szkła to tylko maja być ostre ...
Testerzy na ogół nie są wybitnymi fotografami.
Inna sprawa, że faktycznie mam spore wątpliwości czy te nowe generacje obiektywów dają tak fajny obrazek jak stare.
Tzn. technicznie oczywiście są lepsze, ale przy zdjęciach portretowych te stare miały swój klimat.
-
Dokładnie. Nowe szkła z wyższej półki dają tak idealny obrazek że z początku się to podoba, a po pewnym czasie ma się już tego dosc. Tak jak cała seria art z której się po roku wyleczylem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
O Sigmie 85/1.4 Art po pierwszych samplach też w tym stylu ludzie pisali.
Ja pisałem co innego ;)
-
Pewny af, może nawet szybki, jaśniutkie, świetna ogniskowa, super wydajna stabilizacja. Można pisać nie wiem co, a będzie to imho hicior roku.
-
Zrobiłem kilka pstrykow tym szkłem w przy sztucznym i zastanym świetle. Powiem tak: ogólnie OK, tak jak można było i należało się spodziewać. Na pełnej dziurze aberacje chromatyczne są, jak na mój gust, trochę żenujące jak na szkiełko typu L, Anno Domini 2017. Trzeba jeszcze spróbować jak działa pod światło i, ewentualnie, zastanawiać się nad kupnem.
-
Są wady optyczne to będzie piękny bokeh ;)
A tak poważnie czy wielkość aberracji chromatycznej jest zbliżona do canona czy tamrona 85mm/1.8?
-
-
Ciekawe czy będzie w Polsce przed świętami - planuje wymianę z 135L i 85 1.8 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Zrobiłem kilka pstrykow tym szkłem w przy sztucznym i zastanym świetle. Powiem tak: ogólnie OK, tak jak można było i należało się spodziewać. Na pełnej dziurze aberacje chromatyczne są, jak na mój gust, trochę żenujące jak na szkiełko typu L, Anno Domini 2017. Trzeba jeszcze spróbować jak działa pod światło i, ewentualnie, zastanawiać się nad kupnem.
Z tego co widzę i z tego:
https://www.the-digital-picture.com/...-USM-Lens.aspx
aberracja chromatyczna jest tylko osiowa, tzn. za blisko jest czerwone, za daleko zielone, ale aberracji bocznej, czyli w punkcie ostrzenia na kontrastowych krawędziach prawie nie ma.
-
Niewiele wynika z tych rawów... Aberracji tam nie widzę raczej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Niewiele wynika z tych rawów... Aberracji tam nie widzę raczej.
Faktycznie z tych RAW'ów niewiele wynika :(
-
Właśnie obejrzałem niestety te rawy. Ręka rządzi.
-
-
-
Kolejny wideo test:
https://www.youtube.com/watch?v=ofR2qRcE6aw
Zawiera porównanie pomiędzy 85mm/1.2, 85mm/1.4 oraz Sigmą 85mm ART. Z całej trójki najstarsze szkło canon'a jest najmniej ostre i ma najwolniejszy AF. Natomiast nowa 85'tka canona jest bardzo zbliżona do sigmy pod względem rozdzielczości oraz ilości aberracji chromatycznej i szybkości AF.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Kolejny wideo test:
https://www.youtube.com/watch?v=ofR2qRcE6aw
Zawiera porównanie pomiędzy 85mm/1.2, 85mm/1.4 oraz Sigmą 85mm ART. Z całej trójki najstarsze szkło canon'a jest najmniej ostre i ma najwolniejszy AF. Natomiast nowa 85'tka canona jest bardzo zbliżona do sigmy pod względem rozdzielczości oraz ilości aberracji chromatycznej i szybkości AF.
W opisówce pod filmikiem można znaleźć link do pobrania sobie plików RAW:
https://drive.google.com/drive/folde...ptrQFer0RwDwUa
-
Ma być dostępny w tym miesiącu u nas?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Na tym filmiku widać, że 1.2L daje dużo jaśniejszy obraz na 1.4 niż 1.4L. Mimo, że to te same nastawy ISO, czasu.
od 2.30 minuty.
-
Jasne, najjaśniejsze szkło Canona ma znacznie mniejszą winietę.
-
Już jest w sprzedaży w Polsce w firmie Proclub.