Ktoś ma jakiś pomysł na otworzenie rawa z 6D2 w photoshopie CS6 - poza aktualizacją do Photoshopa CC ?
Wersja do druku
Ktoś ma jakiś pomysł na otworzenie rawa z 6D2 w photoshopie CS6 - poza aktualizacją do Photoshopa CC ?
Nie twierdzę, że AF w 5D lepszy. Ja nie używam LV w 7d ll bo strasznie że mi baterię i nie wiem po co. Zapytałem tylko bo chcę kupić FF do przyrody. Wielkość i gibany ekranik nie mają dla mnie znaczenia. Ja nie używam LV i nie filmuję więc Dual P chyba też nie. Pytam bo potrzebuję rady a nie dyskusji w stylu JP. W 5D więcej podwójnie krzyżowych.
Biodar - konwerter raw (np Capture One) do .psd.
niki68 - LV w Twoim 7d2 jest praktycznie mało przydatny bo nie ma właśnie gibanego ekranu. Po co komuś LV skoro i tak musi się kłaść w błoto za aparatem?
Dla mnie ogromne udogodnienie i praktycznie focę teraz tylko tak.
Tak 5d3 ma wiecej podwójnie krzyżowych - a masz obiektyw który pozwala na ich uruchomienie?
EDIT:
Próba wyższego iso z wczorajszego polowania na perseidy:
6d2, 14mm, f2.8, iso 5000, 30s.
https://flic.kr/p/XzP1TC
Dzięki KNC za cenne rady. Masz rację. Z wyjątkiem 100L mam ciemniejsze szkła. Wylewają tyle pomyj na 6dll, że sam głupieję. A fota świetna. Ja nie upolowałem. Pozdrawiam
Jakby ktoś chciał np. makro robić, 6d2 to puszka kontynuująca canonowską tradycję braku focus peakingu. Lepiej kupić jakiegoś EOSa serii M. Chociaż zaraz, tam nie mają gibanego LCD :lol:
w canonie rzadko dostajemy aż tyle w jednym aparacie, nie przesadzaj ;)
Może magic latern pomoże.
W Canonie peaking będzie innowacją w 5dmk6 i 6dmk4.
@KNC Też masz laga na Live View przy sRaw lub mRaw ?
Focus Peaking nie należy przeceniać.
Przy ostrzeniu manualnym, gdy ma się na wyświetlaczu/wizjerze powiększony obraz (12,5 x) to przeszkadza, nie widać wtedy krawędzi tylko kolorowe działania funkcji FP.
Przy AF, gdy widzą potwierdzenie (zielony kwadrat) to nie jest mi potrzebny, (u mnie) AF działa dobrze.
Mam go ustawione "na minimum", ale...
Może dla fanów dokładnego wyznaczania GO , czyli co już nie będzie ostre, ...
jp
Musi procesor obrobić dodatkowe zadanie, to jest busy.
Dzięki za mini recenzję :) świetne foty i na pewno jesienią też się nie zawiedziesz! 6d2 ma prawie wszystko co potrzeba, jak dla mnie. Tylko z tym DR to sobie zakpili akurat :/
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Coś temat umilkł.. może jeszcze wrzucicie jakieś nowe zdjęcia? Cena za nowe body spadła o prawie 1000zł.. więc body zaczyna być bardziej atrakcyjne :P
ja byłem 4tygodnie w dziczy, się foci a nie troluje w necie :P
6D2, 14mm, f11, iso 8000, 30s.
To się nie liczy, powinno być zrobione bez lampy i wyciągane z cieni :D
Marnie. W ogóle nie widać detalu na liściach :mrgreen:
hehe :D
Kłania się matematyka...
W pierwszym poście napisałem że liczba pól AF w LV wynosi 300, otóż nie.
Liczba pól AF wynosi 3266.
71 pól w poziomie i 46 pól w pionie.
Nie mam pojęcia skąd wziąłem te 300.
Siatka AF na LCD ma 9x7 obszarów, więc faktycznych punktów jest 63.
Zauważ, że te "punkty" o których piszesz nachodzą na siebie.
https://www.youtube.com/watch?v=ksTVtnyoGmc
no ni cholerę nie wychodzi mi 9x7
Przeczytałeś uważnie, co napisałem wyżej ? :D
PS. https://www.canon.co.uk/cameras/eos-...pecifications/
tak, ale dla mnie to niezrozumiale. Dla mnie to zupełnie inne punkty ostrości. W jednym miejscu go ubywasz, w drugim mu dajesz. Zmienia się pole powierzchni z któej czerpany jest pomiar.
9x7 byloby wtedy gdyby podzielic kadr na tyleż cześći, a tak nie jest.
71x46 byłoby super, gdyby te kwadraciki były odpowiednio mniejsze. A tak one na siebie nachodzą, nie wiem, jakim algorytmem to zrobili, ale faktycznych pól AF jest tyle, co podają. Sądzę, że jak by było 3000 AF points to nie omieszkali by się tym pochwalić w specyfikacji :P
Prawdopodobnie chodziło o wybieranie punktu dotykowo, żeby punkt AF jak najbardziej zbliżony do miejsca dotyku. A jak byśmy mieli siatkę 9x6 to byłoby trochę słabo. I to raczej tylko chodzi o kwestię wizualną. W sumie się nie dziwię teraz, że czasem ten AF nie trafia tam, gdzie niby mam ustawione pole.
AF w LV zbiera się całkiem dobrze:
http://dzikiswiat.fotoprzyroda.pl/im...7/6d2-DPAF.jpg
Cała seria od 1 do ostatniego zdjęcia właściwie ostra. Ostrzone pojedynczym punktem AF.
Szklo 400/2.8 IS II, 1/2000s, iso 1600, f2.8.
Pozwolę sobie dorzucić parę zdań i odświeżyć wątek. Recenzji tego body jak na lekarstwo więc może moja opinia się komuś przyda.
Od miesiąca badam puszkę i jestem naprawdę zadowolony z efektów. Po przesiadce z 7d niczego mi nie brakuje, aparat spełnia wszystkie oczekiwania jakie w nim pokładałem. Jest troszkę mniejszy i minimalnie gorzej leży w dłoni, zwłaszcza z podpiętym 70-200 jest różnica względem 7d. Pancerna puszka to to nie jest, ale nie planuję działać w ekstremalnych warunkach. Zastąpienie joysticka wielokierunkowym przyciskiem wymaga chwili przyzwyczajenia (może 10 minut). Układ przycisków czytelny, brakuje dedykowanego przycisku WB. Zastrzeżeń co do wykonania nie mam.
Gibany ekran to raczej bajer, ale parę razy korzystałem (dotykowy af z funkcją wyzwalania migawki działa bezbłędnie).
AF praktycznie bezbłędny. Czy to centralny punkt, czy skrajny, zawsze trafia. Wielu narzeka na wąski rozstaw pól AF - myślę że to szukanie dziury w całym, bo układ w 6d MK II jest dla mnie optymalny. W trybie seryjnym AF radzi sobie świetnie.
Matryca, czyli to dlaczego zmieniłem body. Wiadomo, FF po przejściu z cropa zachwyca głębią, ale do rzeczy. Szum drobny, przy wyższych czułościach całkiem przyjemny dla oka. Zdecydowanie lepiej radzi sobie ze zbieraniem info w światłach niż w cieniach. Wyciąganie szczegółów ze świateł to jakaś magia :) Natomiast wyciąganie z cieni takie przyjemne nie jest, ale wystarczy poprawnie naświetlić klatkę i nie ma problemu.
Bluetooth i WiFi pozwalają na bieżąco publikować zdjęcia z wydarzeń, co bardzo mi przypasowało podczas testów puszki na Rajdzie Świdnickim (link poniżej)
https://tm-photos.myportfolio.com/sw...i-krause-rally
Dla mnie właśnie gibany ekran to największy argument za tym body :)
Od października nie spojrzałem nawet raz w wizjer - po co się męczyć :)
Udanych kadrów!
Jeszcze parę słów ode mnie. Właśnie wróciłem z wyprawy foto ukierunkowanej na krajobrazy. 6d MK II sprawdził się w każdej sytuacji, nie zauważyłem żadnych problemów czy to z AF czy z szumami, problemami ze strony matrycy w trakcie postprodukcji. Wszystkie punkty AF działały z taką samą skutecznością (teraz wszystkie zdjęcia z wyjazdu to żyleta, z 7d tak nie było). Po raz kolejny byłem zaskoczony ilością szczegółów w światłach. Przy fotografowaniu we mgle, przy gorszej przejrzystości trochę wyskoczył szum, ale taki który akceptuję. Po 6 dniach intensywnego użytkowania także w deszczu - żadnych widocznych oznak zużycia czy rys na body. Odchylany ekran przekonał mnie gdy potrzebowałem zrobić foto z poziomu gruntu - udało się bez wygibasów :) Jedyny minus to żywotność akumulatora. Działam z wyłączonym GPS, Bluetooth i WiFi ale max na 1 aku zrobiłem 550 zdjęć.
Jakby ktoś miał pytania czy wątpliwości to zapraszam do kontaktu ;)
Dla chętnych zdjęcia z wyprawy https://spark.adobe.com/page/FiqwItsNJcEtB/
Ostatnio na zleceniu miałem zarobione 3334 zdjęcia przy stanie akumulatora 20%.
Ja z włączonym GPS robię około 1000 zdjęć na meczu piłkarskim i sporo baterii jeszcze zostaje (sprawdzę dokładnie jak wrócę do domu).
W takim razie co tak moją baterię żre? Jakieś pomysły?
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
U mnie przy ok. 2000 zdjęć zostało 8% i dla spokoju zmieniłem baterię. Sporo zdjęć przez LV, wi-fi i GPS wyłączone. @Yaru chyba nie używasz ekranu ;)
Zdziwisz się, często sprawdzam czy trafiłem, do tego używam LV do zdjęć. Chyba mam zepsuty akumulator :shock:
Załącznik 924
Jak dla mnie to generujesz pole elektromagnetyczne i w trakcie trzymania aparatu ładujesz jego baterię :D
Pomijając wskazania 20% (które są w jakiś tam sposób oszacowane) to nie wierzę, że zrobię na tym akumulatorze 3334 zdjęcia :)
--- Kolejny post ---
Czekaj...a może to grip i 2 baterie w środku?
Wyłączyłem dotykową obsługę ekranu i drenaż baterii jakby mniejszy. Wy korzystacie z "dotyku"?
Może coś nie tak z tym akumulatorkiem. Sprawdź na innym.
Serio radzę sprawdzić czy tamron nie wpieprza wam baterii.
Właśnie czytam artykuły. Do głowy by mi to nie przyszło [emoji51]
Kurde skoro bezlusterkowcem A7 III potrafią 2000 zdjec zrobić w czasie reportażu to czemu 6d by nie miało zrobić 3000? :) Tak czy siak. Brawo za postęp w akumulatorach. Jeden producent, może ;)
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka