Odp: Canon 5DS R czy A7R II
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
D810 wymiata bo ma emejzing DR, co do tego nikt nie ma wątpliwości. 8-) Szkoda że w porównaniu z C5d4 to jakoś nie bije w oczy w takim lamerskim umiarkowanym teście z wyciąganiem o te marne +5EV.
Dopiero prawdziwie hardkorowy test +7 albo i +10 EV pokazałby kto naprawdę rządzi w departamencie DR.:mrgreen:
Klatka ofc niedoswietlona o 4ev!
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Czy w ogóle da się zobaczyć różnicę ??
Trolo- temat. Dlaczego ? Moda plus oko blend i lamp bo nie naturalnie ( phiiiii) do tego brak filtra AA do ubrań. Skąd się tacy ludzie biorą...
Robert miałeś kiedyś sprzęt bez AA czy tylko google Ci wystarczyło do napisania Twojej teorii? Mam 5DS R i mory nigdy nie zauważyłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
D810 wymiata bo ma emejzing DR, co do tego nikt nie ma wątpliwości. 8-) Szkoda że w porównaniu z C5d4 to jakoś nie bije w oczy w takim lamerskim umiarkowanym teście z wyciąganiem o te marne +5EV.
Dopiero prawdziwie hardkorowy test +7 albo i +10 EV pokazałby kto naprawdę rządzi w departamencie DR.:mrgreen:
Jasne, a wykresy w #46 pokazują że ziemia jest płaska a zaćmienie słońca to gniew boży.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
wykresy w #46 pokazują że ziemia jest płaska a zaćmienie słońca to gniew boży
To wykresy z DxO, więc chba prawie nikogo na tym forum to nie zdziwi :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
D810 wymiata bo ma emejzing DR, co do tego nikt nie ma wątpliwości.
Wg nieszczęsnego DxO, poczynając od ISO 200 5DIV ma większy DR od D810.
Mimo to RAWy z D810 na ISO 400 - 1000 wykazują znacznie większą wrażliwość na suwaki Highlights/Shadows w LR. Zwłaszcza Higlights.
D810 wymiata bo RAW z niego wywołuje się w LR znacznie lepiej niż z 5DIV. Ta różnica jest na prawdę duża.
Wydaje mi się, że obróbka RAWa z 5DIV jest źle oprogramowana przez Canona, zarówno w DPP jak i LR i zarejestrowana informacja gdzieś przepada.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Mimo to RAWy z D810 na ISO 400 - 1000 wykazują znacznie większą wrażliwość na suwaki Highlights/Shadows w LR. Zwłaszcza Higlights.
D810 wymiata bo RAW z niego wywołuje się w LR znacznie lepiej niż z 5DIV. Ta różnica jest na prawdę duża.
Wydaje mi się, że obróbka RAWa z 5DIV jest źle oprogramowana przez Canona, zarówno w DPP jak i LR i zarejestrowana informacja gdzieś przepada.
W każdej wywoływarce RAW przechodzi przez jakiś (ustawiany/wybierany) preset by pokazać na ekranie zdjęcie.
W niektórych również wstępnie uwzględniany jest profil firmowy lub producenta body, obiektywu itd
Trzeba sprawdzić czy prawidłowo zainstalowane są i są aktywne właściwe moduły (puszki, obiektywu, presety) przy wywoływaniu RAW
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To musi być tylko kwestia jakichś ustawień jak są dane w pliku reprezentowane i później interpretowane przez wywoływarkę. Wyciąganie świateł to musi być tylko iluzja - widocznie są reprezentowane jako prawie nasycone, choć w rzeczywistości nie są. Nie wiem nic o żadnych ficzerach matryc Sony, które umożliwiają lepsze wyciąganie świateł. Jak ktoś zna, niech się podzieli. Bo nic takiego jak w kamerach video pierwszego sortu tam raczej nie ma. Cokolwiek się wydaje, to tylko kwestia ustawień i oprogramowania. Jeźeli światła sa tak samo naświetlone, to źródło różnic DR między Canonem a Nikonem może być tylko w cieniach.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Czy tego nie da rady bez problemu załatwić profilem w LR?
Nie mam pojęcia, to wiedza tylko na podstawie tego co mi mówił.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To musi być tylko kwestia jakichś ustawień jak są dane w pliku reprezentowane i później interpretowane przez wywoływarkę. Wyciąganie świateł to musi być tylko iluzja - widocznie są reprezentowane jako prawie nasycone, choć w rzeczywistości nie są. Nie wiem nic o żadnych ficzerach matryc Sony, które umożliwiają lepsze wyciąganie świateł. Jak ktoś zna, niech się podzieli. Bo nic takiego jak w kamerach video pierwszego sortu tam raczej nie ma. Cokolwiek się wydaje, to tylko kwestia ustawień i oprogramowania. Jeźeli światła sa tak samo naświetlone, to źródło różnic DR między Canonem a Nikonem może być tylko w cieniach.
Nie znam algorytmów Highlight/Shadow. Jak było Fill Light to działało też zupełnie inaczej. I też zupełnie inny był rezultat niż zwykłe rozjaśnienie o ileś tam EV do tego samego poziomu jasności (mniejsze szumy). Ta "łatwość obróbki" to coś innego niż zwykłe mierzalne cechy matrycy (DR, TR) :roll:.