-
Odp: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie
Przyszła mi ta Sigma po blisko miesiącu czasu. Kurde, obiektyw zachwyca! Jest ultra ostry na całej rozpiętości zdjęcia (centrum, boki i krawędzie), AF działa perfekcyjnie na Rce. Nie wiem jak to opisać, ale ten obiektyw załatwia 90% ładnego portretu. 10% to znalezienie fajnego tła i tyle. Banał! Rozmycie jest mega mięciutkie, bardzo podoba mi się to odcięcie postaci od tła. Świetnie to wygląda.
Jedyne wady jakie dostrzegam to.... dekielek przedniej soczewki. Cały produkt jest genialny - świetne wykonanie obiektywu (można tym wbijać gwoździe + uwielbiam te przesuwki AF i odkąd ma ostrzyć obiektyw. Canonowskie te w RFach są kiepskie), otrzymujemy pokrowiec na obiektyw i osłonę przeciwsłoneczną. Dekielek natomiast jest wykonany z tandetnego plastiku odnoszę wrażenie + ma ostre krawędzie, które drażnią. To mogliby poprawić i produkt byłby perfekcyjny.
-
lepiej poka foty ;)
AF głośno warczy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Przyszła mi ta Sigma po blisko miesiącu czasu. Kurde, obiektyw zachwyca! Jest ultra ostry na całej rozpiętości zdjęcia (centrum, boki i krawędzie), AF działa perfekcyjnie na Rce. Nie wiem jak to opisać, ale ten obiektyw załatwia 90% ładnego portretu. 10% to znalezienie fajnego tła i tyle. Banał! Rozmycie jest mega mięciutkie, bardzo podoba mi się to odcięcie postaci od tła. Świetnie to wygląda.
Jedyne wady jakie dostrzegam to.... dekielek przedniej soczewki. Cały produkt jest genialny - świetne wykonanie obiektywu (można tym wbijać gwoździe + uwielbiam te przesuwki AF i odkąd ma ostrzyć obiektyw. Canonowskie te w RFach są kiepskie), otrzymujemy pokrowiec na obiektyw i osłonę przeciwsłoneczną. Dekielek natomiast jest wykonany z tandetnego plastiku odnoszę wrażenie + ma ostre krawędzie, które drażnią. To mogliby poprawić i produkt byłby perfekcyjny.
@mystek Wymyślasz ;)
Kup sobie filtry z dekielkiem magnetycznym i problem z głowy :) Używam takowych z uwagi na dużą oszczędność czasu miejsca przy używaniu i zakładaniu.
Przykładasz i działasz! Innowacyjny system filtrów z magnetycznym mocowaniem.
Podstawą jest filtr ochronny, który jednocześnie jest adapterem systemu – to jedyny jego element wyposażony w gwint. Nakręcamy go na obiektyw raz… i zapominamy, że istnieje. Filtr chroni obiektyw przed brudem i uszkodzeniami optyki, jednocześnie stanowiąc bazę do montażu wszystkich filtrów dodatkowych. Przy czym ów „montaż” to określenie zdecydowanie na wyrost – sprowadza się on bowiem do… przyłożenia wybranego filtry do adaptera. Co ważne, Marumi Magnetic Slim pozwala również na wygodne korzystanie z zalet kilku filtrów jednocześnie – nic bowiem nie stoi na przeszkodzie, by magnetycznie przymocować do obiektywu kilka z nich.
1/ Marumi Magnetic Slim Basic Kit 82 mm
2/Zestaw filtrów magnetycznych Haida NanoPro (UV+CPL+ND1.8+ND3.0) 82mm
https://www.youtube.com/watch?v=gAzbTx_CLyc
dodam, że filtry magnetyczne można dostać często w różnych promkach ze szkłami i bez ;) warto szukać bo mi wyszły za 1 zł :)
-
A w ogóle po co dekiel. Ja na każde szkło zawsze nakręcam UV a dekle chowam do pudełka i już nie używam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
A w ogóle po co dekiel. Ja na każde szkło zawsze nakręcam UV a dekle chowam do pudełka i już nie używam.
Zaślepki do korpusu aparatu bez obiektywu chowanego w torbie również nie używasz? Tak z ciekawości zapytywowuje xD
-
Mam na myśli tylko dekle przednie na obiektywie. To zbędne coś co się gubi.
-
A ja nigdy nie używam żadnych protector-ów czy UV, tylko dekle - i co mi zrobicie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A ja nigdy nie używam żadnych protector-ów czy UV, tylko dekle - i co mi zrobicie :mrgreen:
Proste @Bangi - Za butę i brak przestrzegania ogólnie przyjętych standardów nie damy Ci stanowiska wicemarszałka-moderatora:mrgreen:
-
Tu, na naszym ukochanym forum, ktoś opisał, że włożył do torby obiektyw bez dekla - bo tak zawsze robił - i coś, co zawieruszyło się w torbie, podrapało mu soczewkę. Ile dziesiątych sekundy zyskuje się nie zakładając dekla?
Ja, jak Bangi, do ochrony używam dekla i osłony przeciwsłonecznej.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jesteście hardkorami :)
Też tak uważam ;)
Później czytam w opisach o porysowanej przedniej soczewce bez żadnego wpływu na zdjęcia... xD
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Proste @
Bangi - Za butę i brak przestrzegania ogólnie przyjętych standardów nie damy Ci stanowiska wicemarszałka-moderatora:mrgreen:
Całe szczęście nie mam takich aspiracji :)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Później czytam w opisach o porysowanej przedniej soczewce bez żadnego wpływu na zdjęcia... xD
A to dobre i racja - wiele jest takich ogłoszeń.
-
protektor na stałe - dla mnie to niestety dyskwalifikuje system filtrowy - nie używam UV :mrgreen: w przeciwieństwie do innych filtrów, dekle też używam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
protektor na stałe - dla mnie to niestety dyskwalifikuje system filtrowy - nie używam UV :mrgreen: w przeciwieństwie do innych filtrów, dekle też używam
Panie! Nie ma takiej rury na świecie, której się nie da odetkać! :mrgreen:
Ja wkręciłem w EF 100-400L II dwie oprawki po filtrach po wyjęciu z nich szybek plus redukcję gwintową na jeden rozmiar więcej, plus redukcję na normalny rozmiar, aby przedłużyć oprawkę filtra, i móc postawić obiektyw w torbie bez dekla, i bez ryzyka kontaktu soczewki z dnem torby. W Tamronie 100-400 ten temat załatwia osłona przeciwsłoneczna wystająca znacznie przy odwrotnym jej zamocowaniu. Redukcje filtrowe założyłem raz dla przedłużenia, a dwa dla tępego zakończenia, bo ostra oprawka filtra wycięła by mi dziurę w torbie.
No więc, magnetyczny uchwyt do filtrów, ale bez żadnego szkła, to jest coś do rozważenia, i chyba nawet ktoś to robi, ale za chore pieniądze i nie na każdy rozmiar.
Mam jeszcze stary filtr Duto na rozmiar 51 mm pasujący do obiektywów z filtrem 49 mm, bo się go sprężyście zakłada na wystającą oprawkę filtra, a robiono to w czasach, gdy dekle były zakładane tak samo, a nie na wewnętrzne zatrzaski, i skończyło się to wraz z wynalezieniem bagnetowego mocowania osłon przeciwsłonecznych, bo oprawka filtra schowała się w bagnecie. Komu to, kuźwa, przeszkadzało? Taki montaż i demontaż filtra jest błyskawiczny, i bezproblemowy technologicznie, oraz nie zwiększający poprzecznego rozmiaru obiektywu. Jakby robili filtry z takim mocowaniem, to bym chociaż polara przytulił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Panie! Nie ma takiej rury na świecie, której się nie da odetkać! :mrgreen:
Ja wkręciłem w EF 100-400L II dwie oprawki po filtrach po wyjęciu z nich szybek plus redukcję gwintową na jeden rozmiar więcej, plus redukcję na normalny rozmiar, aby przedłużyć oprawkę filtra, i móc postawić obiektyw w torbie bez dekla, i bez ryzyka kontaktu soczewki z dnem torby.
mocne ja normalnie nie muszę mieć sprzętu gotowego natychmiast, a czaple nadal mi spierniczają zanim znajdę się w rozsądnej odległości więc czasu to mam nawet za dużo, żurawie również, jeśli chodzi o 100-400 II to na razie tylko stopkę wymieniłem na taką z mocowaniem arca bo mnie ta dodatkowa płytka na stopce drażniła - niby zdjęcia wychodziły ostre ale ciągle mi się wydawało że coś się rusza :mrgreen:
oprawkę od ruskiego filtra bez szkiełka stosowałem w jakimś starym zoomie canona bo mu nic nie wystawało i miałem trudności z przykręceniem redukcji do 77mm (może nawet 2 redukcji nie pamiętam ale było coś na rzeczy) żeby holder od lee założyć - koniec końcow kupiłem 24-105 i mam wszystko na 77mm :mrgreen: tak mnie te redukcje zmęczyły :mrgreen:
-
Co za czasy, wyścig szczurów nawet przy zdejmowaniu dekielka z obiektywu. Coś poszło nie tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Co za czasy, wyścig szczurów nawet przy zdejmowaniu dekielka z obiektywu. Coś poszło nie tak.
Aha, ale ja mam większy problem z jego znalezieniem, gdy go szukam po dziesięciu kieszeniach, i po torbie, i się zastanawiam, czy może go już gdzieś posiałem? :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jeśli chodzi o 100-400 II to na razie tylko stopkę wymieniłem na taką z mocowaniem arca b :mrgreen:
Ja też to zrobiłem i teraz samo to cholerstwo mi się obluzowuje :mrgreen:
-
Jeśli te stopki macie mniej więcej na stałe, a tak raczej jest, to użyjcie kleju anaerobowego do gwintów. Zapobiega luzowaniu się śrub i częściowo połączeń metal-metal (można go wpuścić również między stopkę i resztę), a w razie potrzeby można taką śrubkę odkręcić. To takie coś niebieskiego lub czerwonego, co czasem widać na połączeniach gwintowych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Tu, na naszym ukochanym forum, ktoś opisał, że włożył do torby obiektyw bez dekla - bo tak zawsze robił - i coś, co zawieruszyło się w torbie, podrapało mu soczewkę. Ile dziesiątych sekundy zyskuje się nie zakładając dekla?
Ja, jak Bangi, do ochrony używam dekla i osłony przeciwsłonecznej.
Słońce Ci wpada do torby :)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jeśli te stopki macie mniej więcej na stałe, a tak raczej jest, to użyjcie kleju anaerobowego do gwintów. Zapobiega luzowaniu się śrub i częściowo połączeń metal-metal (można go wpuścić również między stopkę i resztę), a w razie potrzeby można taką śrubkę odkręcić. To takie coś niebieskiego lub czerwonego, co czasem widać na połączeniach gwintowych.
Można też pod nieobecność żony/córki/kochanki/matki użyć lakieru do paznokci. Trzyma słabiej niż klej ale lepiej niż goły gwint.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ja też to zrobiłem i teraz samo to cholerstwo mi się obluzowuje :mrgreen:
no to pięknie
z podobnych tematów wymieniłem w głowicy platformę z takiej na śrubkę na taką z klamrą niby szybszą - platforma bardzo fajna ale nie przewidziałem że standard arca jest taki mało standardowy i śrubą zasze dokręcisz, a klamra jest regulowana jak masz kilka rodzajów płytek to jest problem - ja mam wszystkie płytki takie same ale niestety mam jeszcze półklatkę robiącą za l-bracketa i stopę od 100-400 - wazystkie arca a każde jest inne :mrgreen:
--- Kolejny post ---
na stałe - dzięki w razie niemca spróbuję - moja na razie trzyma jak diabli - ale bardziej realne testy to pewnie na wiosnę na kilkudniowym plenerku - wtedy wszystko wychodzi i wszytko się potrafi samo rozluzować :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Można też pod nieobecność żony/córki/kochanki/matki użyć lakieru do paznokci. Trzyma słabiej niż klej ale lepiej niż goły gwint.
na to na plenerku szansa większa niż na klej :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Słońce Ci wpada do torby :)?
Już za niecałe 5 miliardów lat Słońce będzie sięgać do Ziemi - jestem przygotowany.
-
To żeśmy się dowiedzieli o Sigmie 135 art :P...
@candar - te filtr to świetna opcja, ale musiałbym kupić pewnie z 2 takie zestawy do 2 różnych średnich filtrów - nie uśmiecha mi się to (czyt. kasa by mi się nie zgadzała :) ). Dwa - nie lubię nosić zbędnych gadżetów/akcesoriów idąc gdzieś na zdjęcia. Lubię prostotę - aparat i obiektyw. Tyle. Nooo... kilka obiektywów :roll: Trzy - muszę do tego dojrzeć, dorosnąć. Myślę, że i na filtry ND przyjdzie kiedyś pora i kupię coś tego typu.
Co do ochrony obiektywów to również używam tylko dekielków i zawsze mam je założone. Ogólnie staram się aby obiektyw nieużywany się po prostu nie kurzył na soczewkach. Ten, który aktualnie używam mam odkryty z kolei i tak sobie wędruję z aparatem w ręce, by być zawsze przygotowanym na foty.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Masz na myśli Loctite albo jego substytut, a to są cholerstwa namiętnie używane przez Chińczyków do czynienia połączeń rozłącznych nierozłącznymi :mrgreen: Przykleili w ten sposób zwykłą platformę do głowicy kulowej i gdy chciałem ją wymienić na obrotnicę, to śruba nie puszczała, i nie puszcza, za skarby świata.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
no to pięknie
z podobnych tematów wymieniłem w głowicy platformę z takiej na śrubkę na taką z klamrą niby szybszą - platforma bardzo fajna ale nie przewidziałem że standard arca jest taki mało standardowy i śrubą zasze dokręcisz, a klamra jest regulowana jak masz kilka rodzajów płytek to jest problem - ja mam wszystkie płytki takie same ale niestety mam jeszcze półklatkę robiącą za l-bracketa i stopę od 100-400 - wazystkie arca a każde jest inne :mrgreen:
Chińczyk podrabia Chińczyka i głupio to robi popełniając ten sam błąd w przypadku płytek Arca, a mianowicie daje zbyt dużą fazkę na jaskółczym ogonie, przez co klamra nie łapie płytki. O ile klamry robią OK, na wymiar Arca, o tyle z płytkami jest wiecznie dramat.
Sam właśnie się kopię z Chińczykiem, aby mi oddał kasę za dwie spartolone mini-płytki, a chodzi o to:
Załącznik 15522
Załącznik 15523
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Aaaa.... a to Ty chciałeś się czegoś dowiedzieć, a ja, głupi, myślałem, że chcesz nam coś przekazać, i pokazać :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Masz na myśli Loctite albo jego substytut, a to są cholerstwa namiętnie używane przez Chińczyków do czynienia połączeń rozłącznych nierozłącznymi :mrgreen: Przykleili w ten sposób zwykłą platformę do głowicy kulowej i gdy chciałem ją wymienić na obrotnicę, to śruba nie puszczała, i nie puszcza, za skarby świata.
Nie. Mam na myśli to
https://technicqll.pl/produkt/klej-a...0-uniwersalny/
Można kupić na przykład w Castoramie
https://www.castorama.pl/klej-techni...00525_CAPL.prd
Jeśli masz obawy, to możesz użyć klej o mniejszej sile wiązania
https://technicqll.pl/produkt/klej-a...-do-mikrosrub/
https://technicqll.pl/katalog/kleje-anaerobowe/
Kleje takie wiążą przy braku dostępu powietrza (tlenu), a katalizatorem jest metal. Dlatego można spokojnie i bez pośpiechu (dłużej niż założenie dekla na obiektyw) dokręcić śrubeczkę, a po kilkunastu minutach połączenie jest zabezpieczone.
-
Dzięki, to się może przydać!
-
Zawsze do usług. W swoim majsterkowaniu często z tych klejów korzystam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Chińczyk podrabia Chińczyka i głupio to robi popełniając ten sam błąd w przypadku płytek Arca, a mianowicie daje zbyt dużą fazkę na jaskółczym ogonie, przez co klamra nie łapie płytki. O ile klamry robią OK, na wymiar Arca, o tyle z płytkami jest wiecznie dramat.
Sam właśnie się kopię z ....
w moim przypadku chińczyk podrabia RRSa co mu nawet nieźle wychodzi
diagnoza z płykami arca w punkt - ta faza właśnie jest problemem - jest tylko jedno ale wolę "złe" płytki z większą fazą bo są mniejsze i lżejsze - wymieniłem wszystkie na małe płytki produkowane przez fotopro, ale została jeszcze półklatka do której przykręciłem małą płykę fotopro do zdjęć w pionie (czyli na tym samym uchwycie mam dwa różne złącza arca) i stopa - na razie ustawiłem klamrę tak że płytki łapie lekko a stopę i połklatkę na chama jakoś diała, a miało być tak pięknie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
@
candar - te filtr to świetna opcja, ale musiałbym kupić pewnie z 2 takie zestawy do 2 różnych średnich filtrów - nie uśmiecha mi się to
Jak uzywasz szkieł EF do korpusów EOS R to jest super praktyczne rozwiązanie w postaci adaptera drop-in - teraz juz 4 firmy je robia. Sa testy i opinie, które pokazują że się sprawdzają i nie koniecznie musi to być canon.
https://www.jjc.cc/index/goods/detail.html?id=1559
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Jak uzywasz szkieł EF do korpusów EOS R to jest super praktyczne rozwiązanie w postaci adaptera drop-in - teraz juz 4 firmy je robia. Sa testy i opinie, które pokazują że się sprawdzają i nie koniecznie musi to być canon.
https://www.jjc.cc/index/goods/detail.html?id=1559
Za gazrurkę z szufladą to już jakieś pieniądze można chcieć, ale za samą gazrurkę? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Aaaa.... a to Ty chciałeś się czegoś dowiedzieć, a ja, głupi, myślałem, że chcesz nam coś przekazać, i pokazać :roll:
Raczej czuję, że tu wparuje jeden z szefów wszystkich szefów na tym forum i usunie spam nie na temat Sigmy :P
#Szwayko - wiem, że są takie adaptery, ale rozwiązanie zdaje się mieć też swoje wady (gdzieś tam czytałem, ale standardowo, jak to ja - dzień po tym jak to przeczytałem już wypadło z głowy :D )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Za gazrurkę z szufladą to już jakieś pieniądze można chcieć, ale za samą gazrurkę? :mrgreen:
Jjc na ebay za 570zl nabyłem z 3 filtrami. Jakość i spasowanie dobre. Plynny ND na 500 bez zafarbow a ostrość bez zmian. Polecam zestaw bo cena do jakości super. Ja głównie do szerokich kątów i dlugich czasów chciałem gdzie nie da użyć zewnetrznych filtrów ale jest tez super rozwiązanie do polara i teleobiektywow albo takich gdzie filtr duzy albo oslona przeszkadza w uzyciu polara