a to?
Wersja do druku
Inaczejbym skadrowal, zdjecie ma bliki po prawej i lewej stronie kadru, moje sugestie:
skadrowac tak zeby pozbyc sie blikow, i teraz wedle uznania albo wyeksponowac gory i niebo tnac trawe, albo ciac niebo zeby pokazac soczysta trawe pola i... gory ;) to juz zlaezy od ciebie co zdjeciem chcesz pokazac, bo gory niebo trawa i pola, naraz w takiej trojcy to jak dla mnie troche za duzo... aha standardowo pamietaj o zasadzie 1/3 lub 2/3 wysokosci kadru dla horyzontu ale to moje subiektywne zdanie...
pozdro
Wybacz mnie goopiemu.. Co to są bliki?Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Tu się zgadzam, lepiej wygląda bez górnej połowy nieba..Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
mam sie kompromitowac mylac kome z innymi aberracjami ? :mrgreen: kolo krowy jest jeden kolo slonca drugi...
albo ja mam coś ze wzrokiem albo LCD bo tego koło słońca nie widzę...
serio jest?
pytanie do ekspertow czy tak wyglad blad optyczny ? czy zielone zazwyczaj pagorki w lecie/na wiosne, zmieniaja kolor na rozowy pod wplywem zblizajacej sie jesieni czy swiatla padajacego pod nieodpowiednim katem ? chciales uslyszec moja opinie, mi sie te przebarwienia bliki smryki czy jak tego nie nazwiesz, no cholera nie podoba mi sie to...
po wykadrowaniu widoczek mi sie podoba :)
tutaj moja propozycja kadrowania, niewiem ja mam jasny crt, i widze jakies przebarwienia...
sluchaj ale ja wogole nie nerwowo...
serio po prawej nie widze.
po lewej owszem zielone jak byk ale po prawej?
ale jśli widzisz no to pewnie tam jest... zaraz sprawdze na crt
IMHO thorin ma rację po lewej są flary - żółte obok krowy, a po prawej jest różowy blik na tle pagórka niedaleko słońca.
spoko:) faktycznie tak skadrowane lepiej wygląda.
a ja mam chyba chore oczy bo nic nie widze :( tzn problem z kolorami mam udokumntowane, ale żeby nie widzieć czegoś co wszyscy widzą.. Powiedzcie mi czego mam sie dopatrywać..
dwa półkola skrecąjące w lewo które są nad krową - takie jasne zielone przebarwienia, a z prawej to Ci thorin powie gdzie są:)
no to jeszcze jedno drzewko:
i "2 years ago"
Il fuoco, chyba się nie pogniewasz jak wrzucę swój pomysł na docięcie tego zdjęcia. Osobiście razi mnie to wypalone słońce po prawej i ta duża, ciemna plama drzew w centrum - zbyt przyciąga uwagę.
Załącznik 798
Delikatnie przyciemniłem też gradalnie niebo, symulując neutralny filtr połówkowy.
Pozdrawiam
Perpla moim skromnym zdaniem cięcie pejzażu / krajobrazu w kwadrat nie jest dobrym rozwiązaniem (oczywiście nie zawsze) w tym przypadku nie podoba mi się kwadratowy kadr... Z tym że jest to oczywiście moje prywatne zdanie.
szkoda ze po lewej jest taki zielony odblask, krowy niewatpliwie szkoda a jakby przyciac w pion nawet, tyz byloby ladnie... tylko ten odblask, krowe by trza z nim uciac...
albo wywalić blink w full pliku:) zaraz się tym zajmę:)
może teraz jest coś lepiej:)
Albo wywalic zdjecie i zrobic od nowa, niz na sile poprawiac :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
Wiesz juz jakie bledy zrobiles przy tym zdjeciu, nastepnym razem ustrzezesz sie tych bledow (bliki, kadr).
hmm strasznie dziwne masz tlumaczenia...:) jak ktos cos powie:D to mowisz a bo cos a bo cos tam:D albo mam taki plik itd:D hehe:) think choose show
Pozdrooo
P.S. Warn : (40%) lol:D
nic nie tłumaczyłem :] :D a świat nie jest złożony z fotek idealnych... ale to pewnie też wiesz, więc think, show,customize "how people say it's better", show once more.
pozdro
p.s. ludzie inteligentni mają to do siebie że wprowadzają zmiany w tym co robią po dyskusji - np. tak przebiega proces legislacyjny w naszym i nie tylko naszym kraju. więc nie widzę nic złego w dyskutowaniu o moich zdjęciach w moim wątku przez mnie z tymi osobami które chcą dyskutować a później w ich zmienianiu. a Ty odrazu mi tu z jakimś tłumaczeniem... to jest bardzo śliskie słowo.
aczkolwiek rozumiem co masz na myśli.
niestety jestem z tych ludzi o których się mówi "zawsze ma gotową odpowiedź". ale powoli staram się przystosowywać do społeczeństwa;)
lol hehe
owoce róży o ile się nie mylę. [ errata: myliłem się, to kalina koralowa - thx to BartekKaszub ]
i dwie zmarznięte gałązki
Na jedynce wszystko jakieś niebieskie (oprócz owoców)
Z tych trzech ostatnich fotek, chyba najbardziej do mnie przemawia to.
to kalina koralowa :-)Cytat:
aha:) dzięki Bartek.
Kasia.
baardzo staaaare zdjęcie .
odkopane i "odszopowane".
"świetlisty chłopczyku" ;) , popracuj nad światłem. w tym ostatnim niezależnie od tłumaczenia (szuflandia, szuflandia!!!!) jest położone. :roll: i przeokropnie :???: zwalone w PS'ie. nie wiem jak wyglądał oryginał (zaraz usłyszę że 100x gorzej :lol: ), ale wolę te drzewka powyżej, chociaż w drzewkach razi mnie, że ten fajny zamarzek na gałązce Ci uciekł przez przypadkowe GO. świetlistość szkła nie przełożona na obraz, który powstał. :o
musze sie zgodzic z bebop'em :)
czyli, że na 'i' a nie na raz :mrgreen:
przyjmuję z pokorą.
nie usłyszysz że 100 razy gorszy:D ja go pokażę:D
sorki ale ta laska wypadła lepiej w oryginale... czyli poPSułeś:-o
nie ma za co sorkać:)
mnie się inaczej widziało:)
ale chyba masz rację:)spróbuję inaczej ją popsuć.
Jak juz bedziesz psul pania Kasie to obetnij troche gore ...imo nic nie wnosi ;)Cytat:
si senior.
A musisz psuc?Cytat:
teoretycznie nie.
skuza senior, ja przepraszam oglądających za Twój efekt ;)Cytat:
"świetlisty chłopczyku" ;), chyba niedowidziało ;)Cytat:
nie psuj. usuń badziewie z tła, wyrównaj poziomy. psuć już psułeś, teraz zrób dobrze. ;)Cytat:
wow jak ostro:)
:D
narazie męczę triala premiere pro, zdjęciem popołudniu się zajmę. podejrzewam że nie będziesz czekał z utęsknieniem na efekty:)
pikantnie i z przekąsem. :lol:Cytat:
rozumiem - problem człowieka renesansu... proponuję jednak świetlistość świczyć, Fellinim zostaniesz w następnym wcieleniu. ;-)Cytat:
a faktycznie, wyłączę chyba ten durny 'subscribe' wątku... bo niezmiennie zaglądam tu przypominany mailem...Cytat:
pozdrowienia:)
"z czym?" :D ;)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Z dzisiejszej sesji:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Heh........ będe pierwszy :D
No to tak, na 1 nie podoba mi sie cień od palca po prawiej, jakoś mi psuje odbiór, ale zapewne nie da sie go uniknąć :|
Jedyne co mi przeszkadza te przepalenia na wszystkich, IMO troche za dużo tego. No i jeszcze niektóre za bardzo rozmyte, szczególnie 2,6,9.
Ale ogólnie wszystkie fotki fajne :)
pzd, Kuba
8 bardzo ciekawa - w sam raz na okładkę płyty muzycznej, 2 fajna lecz zbytnio zmiękczona. 1 może jeszcze zawęzić kadrowanie? 5 - przydałoby się trochę światła pod tym daszkiem ;)
Spalone... dosłownie, na większości fotek tj. na 2, 4, 5, 6, 8, 9 nie widać połowy buzi bo jest biała plama :mrgreen:.. Najgorsze to właśnie numer 6 i 8 gdzie już kompletnie nic nie zostało do oglądania :(.
Jeśli miałbym przymknąć oczy na te przepalenia (oj boli) to podobają mi się fotki 2, 5 i 9. Idziesz w dobrym kierunku, ale nie przesadzaj ze światłem. Używasz chyba histogramu, a tutaj wszystkie foty "mrugałyby" jak najęte jesli tak je prześwietliłeś na etapie robienia zdjęcia. Jak to tylko obróbka w PS, to spróbuj jeszcze raz obrobić i uważać na biele.
Bol w oczach od tej bieli ;)
z przepaleniami zgadzam się z wszystkimi - ale to wynik obróbki - tak miało generalnie wyjść - same pliki są ok.
a co do rozmycia w dwójeczce - tak właśnie działa Jupiter9 85mm @f2.8 :D
ze światłami narazie jest u mnie kiepsko - pierwszy raz bawiłem się moimi lampami studyjnymi. niemam jeszcze skompletowanego całego sprzętu - np. lampy wyzwalałem ręcznie przez przycisk test - niezła gimnastyka hehe:)
ale cała reszta sprzętu jest w drodze:)
Mysle ze powinienes zaczac tworzac zdjecia, ktore beda dobre prosto z aparatu. A nie takie ktore wygladaja w miare po radykalnym psuciu gubiacym niedociagniecia i wieksza czesc zawartosci.
Najpierw pokaz ladne portrety bez przekombinowania graficznego. Dopiero potem baw sie w grafika :? .Cytat:
O tych da sie powiedziec - przekombinowane. Nie rob z siebie na sile "ahtysty" .