Odp: Bezlusterkowy zestaw wyprawowy
Zeszło na komórki a raczej chciałoby się coś jak w tytule wątku.
Mój zestaw wyprawowy obejmuje to co w stopce. No i odpowiednik tego widziałbym w wersji bezlusterkowej super lekkiej.
Gdyby to było APS-C i jakieś 24Mp to może by i starczyło. I tu dylemat.
Nie interesuje mnie sprawny AF bo nigdy go nie miałem ani video. Ale obiektywy mogłyby być poprawne.
U mnie na dodatek nie może to być Sony :mrgreen:.
EOS M3 ze swoimi bidnymi obiektywikami EF-M pewnie nie podźwignie. Może jeszcze nie pora...
Marfot - ja też czekam na coś mniejszego dającego dobrą jakość zdjęć, ale nic nie widać na horyzoncie! Zestaw mam podobny do twojego, kręgosłup do wymiany, więc obserwuję wyścig - czy szybciej wprowadzą technologie regeneracji kręgosłupów, czy - to co w temacie;-)
A karykatury typu małe, bezlusterkowe i pełnoklatkowe body z obiektywami EF mnie kompletnie nie interesują, bo co się zaoszczędzi wagowo na body, to trzeba dołożyć w bateriach...
Intensywnie studiowałem temat fuji - ale po obejrzeniu pełnowymiarowych sampli w necie (pracuję na 100% widoku zdjęcia), jakoś opuścił mnie entuzjazm.
Bezlusterkowy zestaw wyprawowy
Pelne klatki bezlusterkowe wcale nie sa takie male i takie lekkie, przynajmiej nie dla mnie aby dla nich przesiadac sie z 6D i przy okazji zmieniac szkla.
A czy do Soniaczy jest jakis odpowiednik 28-300 dla FF?
Co do AFu to ostatnie modele bezlusterkowcow juz calkiem dobrze sobie radza ze sledzeniem obiektów, wiec padl juz ostatni bastion lustrzanek. Tym niemniej 24mpx na apsc to chyba przerost formy nad trescia. Nie odbija sie to w szumach?
Skoro juz o gorach i noszeniu lustra, to polecam uchwyt na pasek [plecaka] zamiast klasycznej torby.
Aparat pod reka, a w zasadzie na ramieniu.
Na razie jedna, calodniowa wycieczka z kijkami i juz inaczej sobie nie wyobrazam w pelnym plecaku isc jeszcze z torba.
Peak design - drogo, ale warto na taki cel.
Bylo zaczepione: 70d z nalesnikiem 24mm. Na fotki pamiatkowe styknie :-)
Pozdr
Sent from my iPad using Tapatalk
Jeszcze torbe bym dzwigal w górach, jasne :P zabralem raz i wiecej tego bledu nie zrobilem :D
Aparat mam owiniety w prawej dloni lub na szyi, a gdy warunki ciezkie albo troche niebezpiecznie to wrzucam do plecaka.
Tytuł wątku wskazuje na wyprawy - czyli nieco dłuższy czas dźwigania sprzętu i ładowania baterii niż jednodniowy czy weekendowy wyskok w góry. A to już jest zasadnicza różnica.
Spoko, kto co woli. Jedni wolą czekać na coś małego i lekkiego a dającego obraz jak z hasselblada a inni trochę się mniej zastanawiają, kupują, mają zdrowsze kręgosłupy i równie dobre zdjęcia ;) Czy w słowie "wyprawa" ukryty jest brak dostępu do prądu i możliwości ładowania akumulatora? Nie mówiąc już o opcji posiadania np 2 akumulatorów...
Trochę moich przemyśleń na ten temat. Na blogu również trochę historii tej całej zmiany
Sony na Wakacjach – paweł.online
Pozdrówkam, Paw.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
"Wszystko to razem ważyło dokładnie 2,5 kg."
No cóż, lekko nie było.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Popraw sobie literówkę, masz tam "Wakacje 2016. Nica i Monako."
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Tym niemniej 24mpx na apsc to chyba przerost formy nad trescia. Nie odbija sie to w szumach?
U Canona to matryca z 80D lub połówka matrycy z 5DS :D. To dobry obrazek, podatny na obróbkę RAW, sporo detali.
Poszedłem w zestaw ultra ekonomiczny: x-m1 + podwójny kit za 1/3 planowanego budżetu. Jak się sprawdzi to będą upgrade'y a jak nie to zobaczymy.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Poszedłem w zestaw ultra ekonomiczny: x-m1 + podwójny kit za 1/3 planowanego budżetu. Jak się sprawdzi to będą upgrade'y a jak nie to zobaczymy.
Ja z kolei w x-T10 + 18-55 i 35/2. Jestem po pierwszej wyprawie ( Norweskie fiordy) - ten zestaw jest zdecydowanie za wąski, na szczęście wypożyczyłem 10-24 i nie zdejmowałem go z body.To jest podstawowe szkło na wyprawy.
Ten fuji ze względu na poręczność i wagę, pomimo ułomności bezlustra urzekł mnie do tego stopnia, że niechętnie sięgałem po 6D.
Jeszcze jedno właściwie nigdy nie nosiłem statywu ze sobą jeśli miałem do przejścia więcej niż 1km (mam 055-prob - stara wersja bez x + jakąś odpowiednią głowicę, całość raczej tylko do wożenia autem), czasem jednak by się przydał.
Przejrzałem i może Triopo M130/G130 chciałoby mi się od czasu do czasu wziąć (gabaryty i waga). Czy ktoś ich używał? Czy utrzymają bezlusterkowca? Czy różnica jest tylko w wadze? 130g vs 190zł - 1.5zł/g - nieźle.