Jeszcze jedno zdanie tylko, ogniskowa 50 mm na pełnej klatce nie jest szkłem portretowym, to standard. Oczywiście każdym szkiełkiem można ustrzelić ciekawy portret, niemniej sugeruję szukanie czegoś tak od 85 mm. Pozdrawiam
Wersja do druku
Jeszcze jedno zdanie tylko, ogniskowa 50 mm na pełnej klatce nie jest szkłem portretowym, to standard. Oczywiście każdym szkiełkiem można ustrzelić ciekawy portret, niemniej sugeruję szukanie czegoś tak od 85 mm. Pozdrawiam
Z doświadczenia napiszę, że miałem 50 1.4 canona na 5d classic i sprzedałem na rzecz 85 1.8 canona. Imo znacznie lepszy AF, kolory, plastyka, ale to może moje odczucia gdyż spasowała mi ta ogniskowa. I tak pewnie dokupię z powrotem 50mm bo czasem brakuje, ale 85 na 5d jest moim zdaniem lepszy jakościowo niż 50mm 1.4. Dobrze się robi ciasne portrety 85tka ale też szersze plany i ujęcia wychodzą przepięknie na 1.8. Ostry od pełnej dziury, czego nie można było powiedzieć o 50tce.
Do portretu polecam Canona 85 1.8 USM.
50mm na FF to taki standardbdo wszystkiego a wiec tak naprawde do niczego. Do wnetrz i krajobrazu zwykle za waskie, do portretu zwykle za szerokie. Do tego jak juz ktos zauwazyl masz przeciez 40mm wiec po co 50mm ?
porównujesz światło 4 do 1.8-1.4??? dajcie już spokój, wybrał i niech się cieszy zakupem. zdecydowanie sie nie zgodzę, że 50mm jest do niczego na FF, chyba chłopie masz znikome horyzonty skoro tak mówisz, foto nie kończy sie na portrecie, wnętrzach i landskejpach lol
Ja od niedawna fotografuję 50-tką. Nie sądziłem, że tak przypasuje mi ta ogniskowa. Podstawowe szkło do fotografii dziecięcej.
Portret 50-tka? Sorry ale nie do tego te obiektywy byly stworzone. Swiatlo 1,4 czy 1,8 w krajobrazie? Sorry ale nie czuje tego. Jak juz kupic to 85mm 1,8 i na nim uczyc sie portretow.