Odp: Jakie obiektywy do fotografowania imprez okolicznościowych ?
Na sali 17-40 f4L i do tego doswietlanie lampa. W kosciele 24-105 f4L plus lampa da rade. 70-200 f4L w plener i do innych imprez niz okolicznosciowe. Do tego oczywiscie 50 1.8 i ewentualnie 85 1.8. Zrobisz takim, zestawem wszystko a poniewaz zaczynasz przygode z chalturami to tak na prawde nie wiesz z czym sie je przekladanie stalek.
Panowie tak czytam o tych obiektywach i zastanawia mnie jeszcze jak wielka jest różnica w jakości między obiektywem Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM a Sigma 24-70 mm F2.8 EX DG IF HSM która to jest praktycznie 2 x tańsza ?
Dla klienta ktoremu oddasz zdjecia zadna.
Ale chodzi o jakość samych obiektywów czy obrazka jaki produkują?
Przepraszam, troszkę źle sformułowałem pytanko. Oczywiście chodzi mi o jakoś samego zdjęcia.
Przepraszam za posta pod postem, ale zależy mi troszkę na czasie a chciał bym zapytać co sądzicie i o takim zestawieniu:
Sigma 24-70mm f/2.8
Canon 85 mm f/1.8
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM /
Body: Canon EOS 6D
Lampa błyskowa Canon Speedlite 600EX-RT
16-35 L II + 70-200 L II IS. Do tego 50 1.4 ;)
Niestety ale w/w zestaw znacząco przekracza mój budżet :(
Cytat:
Zamieszczone przez
xadrian
Niestety ale w/w zestaw znacząco przekracza mój budżet :(
warunki , ktore wymieniles spelnia wiele obiektywow / zestawow.
wlasciwie mozesz otrzymac tyle roznych propozycji ilu czytajacych i kazda z nich moze byc wlasciwa.
Madrzejszy przez to nie bedziesz.
Jesli kupisz jeden obiektyw jak pisalem za 8000 tysiecy to bedziesz mial swiety spokoj.
kasa sie skonczy , nie bedziesz musial sobie lamac glowy i przezywac rozsterek co jeszcze ewentuanie kupic?
Obiektyw jest bodaj najlepszym optycznie zoomem na rynku (c 24-70 2,8 LII) , tak ze nic lepszego nie kupisz a swiadomosc posiadania najlepszej optyki poprawia samopoczucie i jest dobrym argumntem reklamowym.
zamawiajacy nie beda mieli watpliwosci , ze fotograf z takim obiektywem to prawdziwy " pro"
prosto , latwo , bezbolesnie i miescisz sie w limicie.
drugi zestaw to 24-105 /4 L i 70 - 200/4 L is alternatywnie 70-200/2,8 L ( wyglada bardziej pro )
trzeci zestaw to Tamron 24-70 / 2,8 VC i 70 - 200/4 L is alternatywnie 70-200/2,8 L ( wyglada bardziej pro )
Cytat:
Zamieszczone przez
xadrian
Przepraszam za posta pod postem, ale zależy mi troszkę na czasie a chciał bym zapytać co sądzicie i o takim zestawieniu:
Sigma 24-70mm f/2.8
Canon 85 mm f/1.8
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM /
Body: Canon EOS 6D
Lampa błyskowa Canon Speedlite 600EX-RT
Zestaw ok, Wszystko zależy od sposobu pracy. Proponowałbym wymienić lampę na YN-600EX-RT dużo tańsza, a możliwości w zasadzie takie same.
Ja bym raczej brał szkła do repo z Canona (24-70) z uwagi na pewny AF, ale tej Sigmy nigdy nie miałem i może Ci wystarczy. Taki obiektyw powinien mieć lepszą jakość w okolicach początku zakresu.
Ja bym wolał 16-35 zamiast 24-70 i pracować na 2 body. Na jednym 16-35 na drugim 85mm i masz mega uniwersalność. Jak pracujesz tylko na 1 body to 24-70 jest bezpieczniejszym rozwiązaniem