Odp: jaki to gwint, boczne mocowanie lampy?
Zgadza się, gwinty są różne. Przecież mniejsza lampa musi miec drobniejszy gwint, to chyba oczywiste...:mrgreen:
Ależ ten Canon złośliwy....:twisted:
A w Ameryce juz dawno do tego doszli....
Canon 580 EXII Screw Questions... - Digital Grin Photography Forum
Canon flash mounting
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Sprawdziłem. Jestem na 100% pewny, że w 430EX jest gwint M6x0.5, czyli inny niż w 580EX.
No nie do końca, ja kupiłem lampę Shanny 600 C gdzie jest właśnie gwint zgodny z Bracket-SB-E2 który to pasuje do 580 jak i 430. Więc zapytałem się o rozmiar gwinty do 580 bo jest nieco bardziej popularna niż Shanny 600 C ;). Jutro będę miał dorobione mocowanie i sprawdzę czy tokarz się nie pomylił sprawdzając gwint w lampie. No i może dam do sprawdzenia znajomemu który ma 580 tak aby rozwiać wszelkie wątpliwości. Bo nie wydaje mi się aby w lampach canona były różne gwinty prędzej producent lampy Shanny coś wymyślił nie do końca pasującego do Bracket-SB-E2.
A może SB-E2 ma dwie śrubki w zestawie?
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Sprawdziłem. Jestem na 100% pewny, że w 430EX jest gwint M6x0.5, czyli inny niż w 580EX.
mam już dorobione mocowanie, gwint M6x0,75 tylko wkręca się dwa pełne obroty a u Ciebie wkręca się więcej?
^^ W moją lampę sworzeń M6x0.5 wkręca się bez problemu, luźno, nie hamuje na gwincie. Obrotów nie liczyłem ale na pewno więcej niż dwa.