Odp: Budżetowy Sprzęt - Tamron 18-200mm?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
dostajesz jakies tantiemy od valuebasket ? Zdrowy rozsadek jednak kaze dwa razy zastanowic sie przed zakupami tam.
Nie dostaję tantiemów, ale lubię się podzielić pożyteczną informacją. Mam ten sam ból związany z troską o gwarancję, ale na zakupach u nich zaoszczędziłem grubo ponad 1500 zł i na dodatek nabyłem towar nieosiągalny w europejskiej dystrybucji, czyli EOS M2. Tak samo jak zakupy od VB polecam zakupy bezpośrednio na eBay, jak się zbiorę do kupy to napiszę mały poradnik ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie dostaję tantiemów, ale lubię się podzielić pożyteczną informacją.
Ale akurat w kontekście tego wątku nie jest to pożyteczna informacja - kombinować to można sobie prywatnie, ale skoro to ma być zakup z budżetu szkoły, to nie można pozwolić sobie na takie fanaberie. :-)
Ja bym zastanowił się nad rozwiązaniem #3 proponowanym, przez luq - 1200d + 18-135 STM + EF 50/1.8
Na valuebasket nie mogę kupić, ponieważ musi być faktura, odbiór osobisty i płatność gotówką.
A takie pytanie w sprawie zakupów prywatnych, skoro zamawiamy to kurierem, a wysyłka z HK lub US, to jeszcze cło i vat, więc cena pewnie wychodzi ta sama co w Polsce?
Cytat:
Zamieszczone przez
dawcior-al
Na valuebasket nie mogę kupić, ponieważ musi być faktura, odbiór osobisty i płatność gotówką.
A takie pytanie w sprawie zakupów prywatnych, skoro zamawiamy to kurierem, a wysyłka z HK lub US, to jeszcze cło i vat, więc cena pewnie wychodzi ta sama co w Polsce?
Nie zadałeś sobie trudu żeby wejść do ich sklepu na WWW. To są ceny ze wszystkimi opłatami, bez ukrytych kosztów.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
dawcior-al
...
Aparat będzie wykorzystywany przede wszytkim do zdjęć, głównie pojedyńczych osób w pomieszczeniach, raczej ciasnych więc potrzebne te 18mm.
Czasami do zdjęć na sali gimnastycznej i dosłownie sporadycznie na mieście, ale to w słoneczne dni...
No to lampa błyskowa jest jeszcze potrzebna. Chyba, że pan profesor przyniesie swoja z domu :).
Zawsze można pośredniczyć w zakupie pomiędzy szkołą a VB, czyli kupić prywatnie od VB i odsprzedać szkole wystawiając rachunek ;) Co prawda nie znam się na przepisach obowiązujących szkoły w kwestii zakupów, ale chyba mogą kupować od nie-Vatowców?
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Taka krotność zooma to optyczna katastrofa
Jest jeszcze szkło na "s" z takim samym zakresem ale czy lepszy od tamrona czy nie tego nie wiem
Taka krotnosc to masakra, ale tylko i wylacznie chyba w przypadku Tamrona 18-200. Reszta jakos daje rade, a bywa, ze i pare miejsc maja lepszych od znacznie krotszych zoomow. Swiatlo to parametr, ktory je z niektorych zastosowan eliminuje, ale ostrosc, kontrast, kolorki brak wiekszych wad optycznych to cechy, dzieki ktorym spisuja sie doskonale w wiekszosci zastosowan ( lacznie z filmami).