Ankieta! Ankieta! Dużo to chyba przesada, ale wśród moderatorów statystyka wygląda o niebo lepiej niż przeciętna :twisted:
Wersja do druku
Ankieta! Ankieta! Dużo to chyba przesada, ale wśród moderatorów statystyka wygląda o niebo lepiej niż przeciętna :twisted:
Hm. A u mnie - ostatni windows jaki używałem z własnej, nieprzymuszonej woli, to był 3.11 (-:Cytat:
Zamieszczone przez snow
Z tych co uzywalem to imho tylko Suse sprawial wrazenie w miare dobrego i przyjaznego.
Jaki Linux? Tutaj możesz spróbować znaleźć odpowiedni.
Ha, skoro już mnie cytują, to kolejna wskazówka: jeśli nie masz "kolegi co się zna", wybierz to, co jest najpopularniejsze wśród "milionów much" - czyli Fedora. Będzie najłatwiej znaleźć rozwiązania problemów w sieci, update sterowników (np. binarne drivery do NVidii/ATI były dostępne w kilka dni po premierze Fedory 5) itp.
Slackware, slackware i tylko slackware.
http://www.slackware.org/
Skackware jest dla masochistow ;) Mandrejki/mandrivy to zawsze jednak byl ten gorszy z duetu dystrybucji rpm'owych.
Dla klikaczy to jednak Fedora. Popularna, tony informacji na sieci. Jesli ktos ma jakis problem ze sprzetem to praktycznie zawsze ktos napisze jak to sobie zrobil na fedorze...
Popieram, slack roolez :]. Dla home multimedia station to wydaje mi się, że fedora będzie w sam raz
Z racji zawodowych powiązań polecam Debiana (możesz zainstalować stable-Sarge'a ale przy odrobinie wprawy można spokojnie używać unstable'a-Sid'a, który ma w repozytoriach duuużo nowsze pakiety niż stable).
A jeśli to będzie Twój pierwszy w życiu Linux, to zastosuj faktycznie radę Muflona i postaw to co ma kolega, który się na tym zna :-)
Debian jest fajny, ale raczej nie na workstacje.
Te "duzo nowsze pakiety" to nadal muzeum oprogramowania open source ;) To mozna traktowac jako zart, ale w praktyce czesto zainstalowanie czegos nowszego to czesto koniecznosc wymiany polowy systemu w stabilnych wersjach, i to nie proste "update" tylko brutalne wciskanie systemowi czegos nowego. W praktyce to trzeba by ciagle pracowac na wersji rozwojowej, a to tez ma swoje wady. Zreszta debian nie jest tak do konca dobraze sklikalizowany ;)