Mam YN560 ale pierwszą wersję i na 40D działa bez problemów.
Wersja do druku
oczywiście. i nie działa tylko tryb M bo tryby S1 i S2 działaja poprawnie.
--- Kolejny post ---
ja też mam wlasnie 1 wersje i mi nie działa tryb M ale może coś zle robie. Rozumiem, że tryb aparatu nie ma znaczenia ale probowalem na wszysztkich , głownie na M i nie zadziałało. Baterie naładowane, tryb M w lampie ustawiony. Możesz dokładnie opisac krok po kroku wstawienie lampy i ustawienia aparatu?
Tu nie ma co specjalnie ustawiac.
Lampa na M, aparat na M, menu od ustawień lampy zewnętrznej nie aktywne (niezgodna lampa lub wyłączone zasilanie). I błyska tak jak powinna.
Tak, robisz coś źle. Nie upewniłeś się, że lampę da się wyzwolić zwierając centralny (jedyny) styk na stopce lampy z "sprężynką" z boku sanek (w tej szczelinie - jak wsuwasz w aparat to ta sprężynka dotyka do metalowych sanek na aparacie). Jeśli włączysz lampę, poczekasz aż się naładuje (można ustawić minimalną moc - szkoda oczu i palnika), zewrzesz styk centralny ze sprężynką, lampa powinna błysnąć. Wtedy będziesz pewien, że lampa jest sprawna (aparat jest sprawny, bo pisałeś, że działa z systemowymi), bo na razie nie wiadomo, gdzie leży problem.
Jeśli lampa okaże się sprawna, problemem może być brak styku między stopka lampy a sankami aparatu (i tego raczej nie uda się pokonać).
A może jednak problem, że lampa nikona podpięta do canona ?