Odp: fiperfokalna w praktyce...?
W moim też jest. A 7D i 500D to zdecydowanie nie są nowsze Canony ;-) I nigdzie nie napisałem, że się nie sprawdza. TYLKO ŻE NIE USTAWIA NA HIPERFOKALNĄ. Ustawia na taką odległość by ostre były wszystkie obiekty, które pokryją się z aktywnymi punktami AF. Jest to wprost i jasno napisane w instrukcji. Oczywiście raz kiedyś przez przypadek może to być odległość hiperfokalna. Ale tylko przez przypadek...
Czy ktoś może poprawić tytuł wątku?
Ja mam zainstalowaną aplikację na smartfonie do wyliczania odległości hiperfokalnej (depth of field7- dla Windows Phone).
Ważna uwaga: bezpieczniej jest ustawić odległość trochę dalej niż za blisko. Przy pomyłce i zbyt bliskim ustawieniu głębia ostrości gwałtownie się zawęża natomiast przy pomyłce i zbyt dalekim ustawieniu punktu ostrości strata jest niezbyt duża i stopniowo się powiększa
Cytat:
bez dokonywania skomplikowanych obliczen
Ogniskowa do kwadratu podzielona przez krążek rozproszenia i liczbę przysłony to chyba nie jest skomplikowane obliczenie? Kilka sekund na jakimkolwiek kalkulatorze. :)
W przypadku konkretnych ogniskowych (czy obiektywów stałoogniskowych) jedyną zmienną jest liczba przysłony, resztę można zapisać (zapamiętać) jako stałą.
Odp: Hiperfokalna w praktyce...?
dzieki za odpowiedzi:)
ja jeszcze nie do konca dobrze rozumiem ta hiperfokalna ale jak zrozumiem potestuje to przestanie mnie nurtowac jedno pytanie
a mianowicie czy precyzyjne obliczanie tego parametru co do centymetra jest gra warta swieczki...
Nie ustawisz co do centymetra bo skale na obiektywach nie sa tak dokladne :) po prostu staraj sie w miare mozliwosci ustawic tak jak podaje kalkulator i bedzie dobrze
Cytat:
Zamieszczone przez
magat
Witam
mam nastepujace pytanie, moze ktorys ze znawcow mi pomoze...
czy istnieje mozliwosc wyznaczenia hiperfokalnej np dla canonowskieko kita 18-55 bez dokonywania skomplikowanych obliczen?
duzo czytalem na ten temat ale odpowiedzi nie znalazlem
po drugie czy w ogole jest sens ''meczyc sie'' z tym?
nie za bardzo, tylko w okreslonych raczej rzadkich sytuacjach zdjeciowych.
w praktyce to na dluzszej ogniskowej przekrec troche skale odleglosci od nastawy na nieskonczonosci , na krotkich ogniskowych - przekrec wiecej .
w tym obiektywie to raczej celuj gdzies w okolice , gdzie uwazasz, ze powinen nastapic szczyt rozdzielczosci.
gdybys to rzeczywiscie potrzebowal to chyba najwygodniej byloby jakims pisakiem zaznaczyc na obudowie punkty wedlug ktorych ustawiac odleglosc - czyli samemu sobie naniesc skale.
ale nie wyobrazam sobie aby taka potrzeba istniala.