Odp: Canon 70-200 F2,8 USM vs Sigma OS ?
RTSiak miałem wszystkie Sigmy 70-200 od najstarszej plastik fantastik kupionej jeszcze za lat świetności klasycznych lustrzanek w Compakt Camera w Krakowie wtedy jedynego oficjalnego przedstawiciela na Polskę po EX Macro, powiem krótko żadna Sigma nawet EX nie ma nawet startu do OS ;-) i nie mówię tego z racji tego, że mam ;-) Nim ją kupiłem przeprowadziłem dokładny wywiad i wypożyczyłem na tydzień ;-) dopiero wtedy się zdecydowałem na zakup, jest mega szybka i ostra. Również z poprzednich wersji nie byłem zadowolony jednak OS mnie ujęła tym co zobaczyłem i poczułem. 6D jest bardzo fajny lecz mi do moich celów bardziej przydatny jest crop i parametry jakie oferuje 7D :-)
Panowie, żeby nie zakładać nowego wątku znajomy mam kogoś, kto chce sprzedać w dobrej cenie 70-200 f2,8 IS I, obiektyw z zewnątrz jak i szkła czyściutkie na co zwrócić uwagę podczas testu szkła na 100% stabilizacja ;) czy ograniczenie odległości jeśli takowe występuje. Mogli byście mi coś podsunąć nie znam zupełnie szkieł Canona ale w tej cenie myślę, że będzie lepiej współpracowało z body niż tamron czy sigma. Co myślicie o wersji pierwszej tego szkła wiem że 2 jest lepsza ;)
Mk I to jeden z najlepszych w tej klasie, a jesli wziac pod uwage mozliwosci naprawy to zdecydowanie moj faworyt - przyjazna, dobrze przemyslana konstrukcja z drobnymi mankamentami, nad ktorymi mozna bez problemu zapanowac. Mk II byc moze lepsza optycznie( ja nie zauwazylem) lub (ponoc) ma skuteczniejsza stabilizacje - dla mnie bez znaczenia , za to konstrukcja wredna, sztucznie pokomplikowana - parszystwo. Nie cierpie!. I drogie to jak nieszczescie. Jestem zdecydowanie za jedynka. Jesli zas chodzi o Sigme - tylko dla fascynatow - jak w pelni sprawna, to da spora satysfakcje, ale bardzo delikatne i , jak mi sie wydaje, malo trwale silniki pierscieniowe HSM ( po jakims czasie zaczynaja sie slizgac i nie maja sily pociagnac fokusa) a juz zmora w nich to halasujace stabilizatory( nie mowiac juz o warczacych zwalniakach) - mimo, iz ich trwalosc jest w zasadzie bez zastrzezen. Te Sigmy tylko do kupowania z kims, kto wie, jak powinna chodzic. Optycznie bardzo fajne .
70-200 OS ma bardzo szybki af (przebieg całej skali na K-5 IIs zajmował jej 0,55-0,6s więc przyzwoicie, szkoda, że nie dali limitera), ale miał wadę- zastanawiał się, co mi z tego, że skala jest przekręcana szybko skoro po dotarciu do celu jest zawahanie które wszystko wyraźnie spowalnia... dlatego zmieniłem na Canona i 7d z 70-200/4 trafia znacznie więcej i szybciej fotografowałem rowerzystę jadącego 30km/h do i ode mnie trafione 11/12 zdjęć. Z Sigmą zdarzały mi się wyraźne pudła. Dlatego wolę oszczędzać dłużej, ale wziąć systemowe szkło. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
...dlatego zmieniłem na Canona i 7d z 70-200/4 trafia znacznie więcej i szybciej fotografowałem rowerzystę jadącego 30km/h do i ode mnie trafione 11/12 zdjęć...
Nie robię aż tak długich serii.
Canon 7D z C 70-200/2,8 L USM robiąc żużel na wirażu mam 5/6 trafionych, ale prędkości są min 2x większe.
Witam :) poczyniłem krok na przód aby wejść w system i nie zastanawiając się za wiele kupiłem 70-200 IS II ;) Jupi
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikonfan
Witam :) poczyniłem krok na przód aby wejść w system i nie zastanawiając się za wiele kupiłem 70-200 IS II ;) Jupi
Pogratulować!;)
O tym szkle już chyba wszystko zostało napisane.:)
Jesteś teraz posiadaczem najostrzejszego zooma na świecie. Szkło dla "rich guys and full-time pros". Czego nie można powiedzieć o Sigmie. Przynajmniej wedle Kena.:p
Tam jest tabelka porównujaca wszystkie wersje:
Canon 70-200mm f/2.8 L IS II Review
Bardzo się cieszę bo rzeczywiście brałem sigmę pod uwagę, później myślałem o IS I wiadomo kasa, po głębszym zastanowieniu i dłuższej medytacji oraz poczytaniu trochę na temat szkieł Canona doszedłem do wniosku, że jeśli trafi się używka IS II w odpowiednim stanie i pieniądzach nie ma nad czym się zastanawiać i trzeba brać ;) odmówiłem sobie puszki 7D II kosztem tego szkła ale 7D na mnie gdzieś czeka pewnie za miesiąc może 2 kupię może cena ciut spadnie do tej pory ;) na razie wypożyczę i kumpel w zamian za pożyczanie IS będzie mi pożyczał 5D do puki nie kupię swojego :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikonfan
Bardzo się cieszę bo rzeczywiście brałem sigmę pod uwagę, później myślałem o IS I wiadomo kasa, po głębszym zastanowieniu i dłuższej medytacji oraz poczytaniu trochę na temat szkieł Canona doszedłem do wniosku, że jeśli trafi się używka IS II w odpowiednim stanie i pieniądzach nie ma nad czym się zastanawiać i trzeba brać ;) odmówiłem sobie puszki 7D II kosztem tego szkła ale 7D na mnie gdzieś czeka pewnie za miesiąc może 2 kupię może cena ciut spadnie do tej pory ;) na razie wypożyczę i kumpel w zamian za pożyczanie IS będzie mi pożyczał 5D do puki nie kupię swojego :lol:
No to chyba pora zmienić nick. ;)