Odp: Canon 16-35 F/4 - jaki holder i filtry?
Winietowanie to słówko wyniesione z angielskich for, więc sam nie wiem co autor miał na myśli :) Ale na niektórych zdjęciach pokazywali czarny holder, więc bałem się, że o to właśnie chodzi, co jest dla mnie nieakceptowalne. Na chwilę obecną zdecydowałem się kupić przez internet:
- Uchwyt (holder) standardowy Lee / Foundation Kit - 345 zł
- Pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Lee - 231 zł
Same filtry (Hitech VS Lee) kupię już w stacjonarnym sklepie, po przetestowaniu, bo nie jestem przekonany czy warto dopłacać do filtrów LEE czy wystarczą mi Hitech.
Dzięki za podpowiedzi!
Cytat:
Zamieszczone przez
kilas88
Na chwilę obecną zdecydowałem się kupić przez internet:
- Uchwyt (holder) standardowy Lee / Foundation Kit - 345 zł
- Pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Lee - 231 zł
Jeśli Cie stać, to bardzo dobrze zrobisz. Ja na początku kupiłem jakiś zwykły chiński holderek, który dość szybko się rozsypał. Następnie kupiłem holder Hitech 100mm i pierścień WA 77mm do niego. Na 17mm, trzech ramkach i FF jest dobrze, chyba że bardzo skręci sie holder, wtedy już widać coś w rogach. Przy dwóch ramkach nic nie widać. Jednak w pierwszym slocie powinno sie używać filtru z uszczelką. Ma swoje wady i zalety.
Teraz jak bym miał kupować to brałbym od razu LEE.
[QUOTE=kilas88;1272277
Same filtry (Hitech VS Lee) kupię już w stacjonarnym sklepie, po przetestowaniu, bo nie jestem przekonany czy warto dopłacać do filtrów LEE czy wystarczą mi Hitech.
Dzięki za podpowiedzi![/QUOTE]
To jak będziesz testował to zobacz jak wypadają w kombinacjach, zwłaszcza te hitech-a. A ze swojej strony polecam rozważyć również Haide.
ND-Filter review: Lee Big Stopper / Formatt Hitech ProStop IRND / Haida | Achim Sieger FINE ART Landscape & Nature PHOTOGRAPHY
Cytat:
Zamieszczone przez
kilas88
Winietowanie to słówko wyniesione z angielskich for, więc sam nie wiem co autor miał na myśli :)....
To słowo było znane powszechnie w fotografii na długo zanim powstały fora i internet ;).
A jeszcze jedno pytanie odnośnie filtrów Hitecha. Piszecie (i czytam w każdym innym miejscu), że zdjęcia mają fioletowy zafarb, czyli szwankuje WB? Jeśli robię zdjęcia w RAWach to nie mogę tego bez utraty jakości skorygować w Lightroomie?
Cytat:
Zamieszczone przez
kilas88
A jeszcze jedno pytanie odnośnie filtrów Hitecha. Piszecie (i czytam w każdym innym miejscu), że zdjęcia mają fioletowy zafarb, czyli szwankuje WB? Jeśli robię zdjęcia w RAWach to nie mogę tego bez utraty jakości skorygować w Lightroomie?
przy jednym filtrze to ja jakiejś specjalnej tragedii na hitechu nie widzę, jak zaczynasz składać dwa lub więcej to fiolety zaczynają się pojawiać, mnie najbardziej fioletowy zafarb dokuczał kiedy używałem Hoyi NDX400 z połówką hitecha 0.9 - czasem ten fiolet dawał interesujący efekt i nawet mam takie zdjęcia których nie korygowałem specjalnie i mi kolorystycznie "na fioletowo" pasują, a niekiedy szczególnie w przypadku kiedy niebo było całkowicie zasłonięte chmurami efekt był zupełnie nieciekawy a czasem wręcz tragiczny, niekiedy dawało się to wyprowadzić balansem bieli (może wtedy użyłem połówki 0.6 - nie zapamiętuję jakoś intensywnie której połówki używam - ostatnio używam znacznie częściej 0.6 niż 0.9) na jakieś bardziej zjadliwe odcienie ale niekiedy niestety trzeba było "rzeźbić w miękkim ...." lokalnie bo zafarb był jakiś taki nierównomierny.
jeśli chodzi o zafarby to trzeba brać poprawkę że "standardowy" facet kolorów nie rozróżnia, a już nazwać to ich na 100% nie potrafi, można nad tematem oczywiście pracować co owocuje polepszeniem rozpoznawania odcieni, zafarbów i kolorów - może się okazać że na początku zabawy zafarby będą nieistotne lub nie będziesz zwracał na nie uwagi - ograniczona percepcja oraz automatyczny balans bieli w głowie oglądającego załatwią sprawę.
jeśli zmieniasz balans bieli na RAWie to jest to operacja która nie powoduje utraty jakości
Dobra, wypiłem kilka piw by jutro o tym nie pamiętać i zamówiłem online:
- Uchwyt (holder) standardowy Lee / Foundation Kit
- Pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Lee
- Hitech ND 0.6 Grad Soft
- Hitech ND 0.6 Reverse Grad
- Lee Big Stopper 10 ND 3.0 (NDx1000)
Czyli mix filtrów Lee i Hitech. Z tego co mówisz @jaś, przy jednym filtrze Hitecha jest spoko, a w tym zestawie nie powinno być potrzeby użycia dwóch Hitechów.
Jak otrzeźwieję to może odeślę - mam na to 14 dni. Zobaczymy co wyjdzie w testach :) Dzięki za pomoc!
No kilas88 powiem ci że zaszalałeś. Ja kupiłem Hitech-a 10 ND 3.0 i do dzisiaj miałem wyrzuty sumienia ale po sprawdzeniu ceny Lee stwierdziłem że inni mają gorzej (pokarzę ten post mojej Żonie- może wreszcie da mi spokój) :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
kilas88
Dobra, wypiłem kilka piw by jutro o tym nie pamiętać i zamówiłem online:
- Uchwyt (holder) standardowy Lee / Foundation Kit
- Pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Lee
- Hitech ND 0.6 Grad Soft
- Hitech ND 0.6 Reverse Grad
- Lee Big Stopper 10 ND 3.0 (NDx1000)
Czyli mix filtrów Lee i Hitech. Z tego co mówisz @jaś, przy jednym filtrze Hitecha jest spoko, a w tym zestawie nie powinno być potrzeby użycia dwóch Hitechów.
Jak otrzeźwieję to może odeślę - mam na to 14 dni. Zobaczymy co wyjdzie w testach :) Dzięki za pomoc!
z 0.6 hitecha i big stopperem mz jest dobrze będzie oczywiście równomierny na całej powierzchni zafarb niebieski (od BSa) ale bezproblemowo korygowalny balansem bieli. big stopper to świetny filtr umożliwia znacznie szybszą pracę niż nakręcany - ja jestem zadowolony, na 6D nie musisz odszumiać w korpusie więc ogólnie używanie to bajka jeśli porównać np. cropowy korpus i ndx400, a takiego setupu też (dość długo) używałem. z dobrych rad do fotografii z gęstym nd to jeszcze mogę polecić wężyk co jest oczywiste (gniazdo wężyka w 6D to jakiś koszmarny sen inżyniera) oraz ustawienie c-fn który przełącza ostrość ze spustu na af-on co już nie jest tak oczywiste.
Otrzymałem już wiadomość, że paczka została przekazana kurierowi. A niby taki trudno dostępny ten Lee :)
@jaś
Nie korzystam z wężyka w 6D, lecz ze smartfona i Wi-Fi. Wężyk to dodatkowy koszt i dodatkowy grat, więc nawet jeśli wygodniejszy to odpuszczam. O ustawieniach jeszcze nic nie wiem, ale przetestuję, dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
kilas88
@jaś
Nie korzystam z wężyka w 6D, lecz ze smartfona i Wi-Fi. Wężyk to dodatkowy koszt i dodatkowy grat, więc nawet jeśli wygodniejszy to odpuszczam.
też próbowałem smartofona jako wężyk jak kupiłem :) 6D, wifi i smartofona używam jak daję komuś przeglądnąć zdjęcia po sesji :) - xperia z ultra ma trochę większy ekranik i nie trzeba kloca w ręce trzymać.