Wesela, studniówki, eventy - ja bym celował w stałki ale tamron może być. Do cropa 17-50, do FF 28-75. Ogólnie do takich imprez FF to lepszy wybór.
Jeśli chodzi o kluby to czym szerzej tym lepiej. Do cropa sprawdzi się coś pokroju 10-20, 10-22.
Wersja do druku
Do cropa to celowałbym w zestaw typu tokina 11-16, sigma 18-35 i sigma 50-150 os...gdybys jednak przesiadł się na ff to 24-105 L jest rewelacyjnym szkłem do focenia eventów - to w zasadzie mój wół roboczy. Do tego 17-40 L i 70-200/2.8 IS (wiem, drogi, ale wersja I wystarczy). Do klubów pod FF polecam Ci Canon 28/1.8 - niedrogie i rewelacyjne szkło do tego typu zdjęć. Np ta impreza była w całości zrobiona tym szkiełkiem: Party Photographer London | The Edge Bar Soho | Teofil Rewers Photography
Kurcze super to wygląda. Niestety na FF oraz obiektywy, które wymieniles mnie nie stać ;) Potrzebuje póki co czegoś, co potem zarobi właśnie na takie lepsze zabawki :)
Na klubowej fotografii dużo nie zarobisz...ja to traktuje jako dodatek - ot czasami masz wybór: zostać w domu albo kopnąć sie na 2-3h do klubu i zarobić 100-120f, za co można wziąć dziewczyne na fajny obiad ;) Ale mam problemy ze słuchem w jednym uchu, więc za czesto tego nie robie. Możesz też rozważyć sprzedaż wydruków z dye sub printera na miejscu, ale nie wiem czy w Polsce coś takiego by chwyciło (musiałbyś targetować dobre kluby i może odpalić procent właścicielowi albo dać mu troche zdjęć do reklamy klubu).
Obiektyw obiktywem, ale nie zapomnij o najważniejszym ;) - kup drabinke malarską z aluminium, taką z dwoma stopniami i platformą - bardzo się przydaje na eventach ;)
Miszaj Kurde super, poszperam coś więcej, a z tą drabinką to mnie zagiąłeś :D! Fakt, że obiektyw obiektywem, ale samym body się zdjęć nie zrobi :D