Odp: 5d mk1, udokumentowany przebieg 77 tys zdjęć - czy warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Wow, a z ciekawości zapytam w jaki sposób? :p
Pozdr
jasne szkło i wyższe iso? czas nawet nie musi być 1/8000 (ale imo najlepiej) już chyba 1/2000 czy 1/4000 wystarczy :>
jak migawka nie zdycha to każde foto powinno być praktycznie tak samo naświetlone? a jak zdycha to może wyjść góra ciemna czy coś?
Nie wiem czy napisałem coś głupiego i drwisz czy pytasz poważnie, ale staram się odpowiedzieć poważnie.
Nie no ok, myślałem, że masz jakiś patent na zmierzenie, że ta 1/8000s to faktycznie dokładnie tyle co podają, jakimś stoperem, czy jak :mrgreen:
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Nie no ok, myślałem, że masz jakiś patent na zmierzenie, że ta 1/8000s to faktycznie dokładnie tyle co podają, jakimś stoperem, czy jak :mrgreen:
Ten stoper nazywa się histogram :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ten stoper nazywa się histogram :-)
stoperan:D
Jak w każdej innej puszce: poprawność działania przycisków, pokręteł, sprawdź też komorę baterii, czy nie ma śladu zawilgocenia/rdzy(extrema), stan i praca złączy....i jak jest ok, to chyba można brać;)
Ja jeszcze sprawdziłbym czystość matrycy i matówki. Mnie osobiście paprochy denerwują.
Widzę, że nikt nie pokusi się o jednoznaczny werdykt - brać nie brać - bez dogłebnego sprawdzenia materii organoleptycznie, dzięki!
ja bym nie wziął, na pewno nie na odległość bez żadnego sprawdzenia, do tego cena nie jest jakaś atrakcyjna, szukaj dłużej to trafisz w takiej cenie z połową tego przebiegu
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
ja bym nie wziął, na pewno nie na odległość bez żadnego sprawdzenia
2em ma w podpisie Sosnowiec, ogłoszenie z Sosnowca, więc o jakiej odległości mówisz? O odległości na wyciągnięcie ręki? :-)
Cytat:
do tego cena nie jest jakaś atrakcyjna, szukaj dłużej to trafisz w takiej cenie z połową tego przebiegu
Grip trochę podnosi wartość zestawu. Nie każdy go potrzebuje i luzem będzie go ciężko sprzedać, ale zawsze to ze 150 zł wartości dodanej.
Kupiłem niedawno body 5D z przebiegiem bodajże 70k ale przy 68k wymiana migawki była zrobiona. Także nie ma żadnej reguły i albo bym poszukał w tej cenie ~2k PLN własnie takiego jak moja 5 albo z przebiegiem o połowę mniejszym.
Za podobną cenę poszła ostatnio puszka z 18k klapnięć, czyli prawie nówka i to na 1 migawce! A koszt wymiany migawki to ponad tysiąc, więc nie warto kupować trupka celem reanimacji za więcej niż drugi tysiąc. Pojawiają się zadbane i mało tłuczone sztuki na alle albo na forach czy FB. I nawet można sensownie po negocjować cenę.
Cytat:
Zamieszczone przez
2em
Widzę, że nikt nie pokusi się o jednoznaczny werdykt - brać nie brać - bez dogłebnego sprawdzenia materii organoleptycznie, dzięki!
Najlepiej sprawdź jeśli masz taką możliwość. Ogólnie stare 5D to wciąż bardzo fajny aparat i warto kupić. Przebieg ok. 80tys to nie jest żadna tragedia. Migawka może paść w każdym momencie. Są sztuki które bez problemu wytrzymują ponad 200 tys.