Odp: Aparat do astrofotografii
hehe miałem na myśli że przy zakupie 5DMkII można wybierać tylko używki, a tego nie chce
Cytat:
Zamieszczone przez
stab
Witam
Obecnie posiadam Canona 650D i myśle nad przesiadką na coś lepszego. Aparat będzie głównie używany do filmowania (60%) i astrofotografii (35%). Naturalny wybór padł na Canona 7mk2. To dobry wybór? A może coś innego? System Canona jakoś specjalnie mnie nie trzyma, posiadam tylko jeden w miare porządny obiektyw, Sigme 18-35. W co warto inwestować?
A Beginner Astrophotography Kit – Lonely Speck
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
to znam i właśnie dzięki niemu skłaniam się do A7s plus to świetna "kamera"
Cytat:
Zamieszczone przez
stab
Co do aparatu to myśle jeszcze nad Sony A7s, jednak to już troche wieksze koszta.
Poszedłbym jednak właśnie tą drogą.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelB
Masz jakieś sprawdzone zakłady do takiej przeróbki. Mam starego 10D którego myślałem zmodyfikować bardziej z myślą o fotografii podczerwonej, ale to ta sama modyfikacja o ile się nie mylę.
To nie ten typ modyfikacji.
W astrofotografii wymienia się filtr przed matrycą, na filtr Baadera, który jest dużo czulszy na światło w lini wodoru, ponieważ to własnie czerwony kolor gorących mgławic nas najbardziej interesuje.
W fotografii w podczerwieni usuwa się filtr IR, oraz montuje inny filtr IR-cut na obiektyw, ale nie jestem pewien, bo to nie moja działka;)
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Tez tym chcialem zaspamic ale sie spoznilem :)
Do astro raczej sie bedzie nadawal ;) pytanie ile bedzie kosztowal i na co go zalozyc.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tez tym chcialem zaspamic ale sie spoznilem :)
Do astro raczej sie bedzie nadawal ;) pytanie ile bedzie kosztowal i na co go zalozyc.
Kolejna droga lustrzanka do astrofotografii. Nieopłacalny zakup. Chwyt marketingowy. Dużo taniej wyjdzie np. używany 6D i zmodyfikowany.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
To nie ten typ modyfikacji.
W astrofotografii wymienia się filtr przed matrycą, na filtr Baadera, który jest dużo czulszy na światło w lini wodoru, ponieważ to własnie czerwony kolor gorących mgławic nas najbardziej interesuje.
W fotografii w podczerwieni usuwa się filtr IR, oraz montuje inny filtr IR-cut na obiektyw, ale nie jestem pewien, bo to nie moja działka;)
Może filtr jest troszkę inny, ale przeróbka do IR też polega na wymianie filtra przed matrycą, wtedy aparat jest wyłącznie do IR. Tak więc w dalszym ciągu byłbym zainteresowany namiarami na sprawdzony serwis :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelB
Tak więc w dalszym ciągu byłbym zainteresowany namiarami na sprawdzony serwis :)
Wysłałem wiadomość na PW.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Wysłałem wiadomość na PW.
A może dać info dla szerszego grona? :)