Nie ustalisz łatwo najwazniejszej rzeczy: jaki jest powód sprzedaży?
Wersja do druku
Nie ustalisz łatwo najwazniejszej rzeczy: jaki jest powód sprzedaży?
Dokładnie, 2 tyg temu wroóiłem ze sprzętem z Warszawy. Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby wydać 6 tys na coś czego nie widzę. Polski Bus wyszedł mnie 70 zł w 2 strony.
Poza tym gdyby zakupy używanego sprzętu były w 100% bezpieczne to niewiele osób kupowałoby nowe aparaty.
Jesli przypadkiem aparat znajdowalby sie w poblizu (sasiednie miasto, ewentualnie powiat) to mozna podjechac, ale kupno np. z tranzakcja allegro jest bezpieczne.
Z mojego doswiadczenia, uzywany sprzet foto zawsze kupowalem bez macania:) Tak jak ktos wspomnial, to nie auto zeby po to jechac, a jak nie pasi to mozna sie umowic na odeslanie i koniec.
Z drugiej stronym 6D troche kosztuje i tutaj moga pojawic sie dylematy. W takim przypadku, dozbierac i kupic nowy:)
Ja swój cały sprzęt jaki posiadałem/posiadam kupiłem używany. (najpierw 40D, potem 5D, do tego kilka obiektywów). Zawsze przez Allegro, nigdy nie było żadnych problemów. Nie przyszło mi do głowy, aby jechać obejrzeć - właśnie ze względu na odległość. Nie zakładałem też automatycznie, że każdy sprzedający to zawodowy fotograf sprzedający zajechany sprzęt (może dlatego, że celowałem w sprzęt dla amatorów).
Prawda jest taka, ze tylko mozesz liczyc na uczciwosc sprzedawcy. Allegro Cie oleje przy pierwszym problemie z tranzakcja.
Dlatego trzeba mieć świadomość, że można trafić dobrze albo źle.
Można kupić od firmy na allegro, tutaj ryzyko jest dużo mniejsze.
Przypadkiem trafiłem na taka ofertę z ceneo Canon EOS 6D DSLR Camera Body - Canon Cameras - DSLR Cameras - Digital Cameras | ValueBasket PL, mocno podejrzane, zakładka kontakt a tam tylko telefon 8-13 :)
Ja kupiłem 2-miesięczy aparat własnie 6D nawet nie przez allegro;P tylko przez ogłoszenie na FB. Aparat śmiga aż miło. Było o ponad 20% taniej niż nowy w sklepie. Po sprzedaży starej puszki za mniej niż 50% wartości zakupowej nie kupię nowej sztuki ale właśnie lekko użytą na gwarancji. Przy zmianie systemu tylko jedno nowe szkło nabyłem, bo używek nie ma na rynku, a jak są to w cenie nowych szkieł prawie:)
Nikt nikomu nie odradza zakupu sprzętu używanego.
Trzeba jednak rozróżnić źródło:
-osoba znajoma
-allehandro :sklep ,nowy sprzedawca,sprzedawca uznany
-e-bay
-user forum(to jedno z pewniejszych,ale tez były przekrety) nie chodzi o CB
i sposób transakcji:
-mozliwosc sprawdzenia
-mozliwośc zwrotu
-itd bo wariantów jest wiele ,
a każdy ma swój pomysł na zakup.