Wiem ze 300 Ws za duzo ale wychodze z założenia ze lepiej zmniejszyć moc lampy niż pozniej sprzedawac i kupować kolejne. Te jakiś czas dadzą rade :)
Wersja do druku
Wiem ze 300 Ws za duzo ale wychodze z założenia ze lepiej zmniejszyć moc lampy niż pozniej sprzedawac i kupować kolejne. Te jakiś czas dadzą rade :)
W takim malym pomieszczeniu, bedzie ciezko. Zeby uchwycic cala sylwetke trzeba ponad 3m odleglosci, przy ogniskowej 35mm. Model zaraz przy tle nie moze stac, a i fotograf musi jakos patrzec w wizjer. Z tych aktow to moga tylko gole glowy wyjsc ;)
Tak na prawdę to w pomieszczeniu jest dosc ciemno. Jest jedno nie za duze okno.
Sciany są jasne ale nie białe jest to kolor kremowo-brązowy.
To jeszcze gorzej bo bedzie kremowo-brazowy zafarb na zdjeciach.
Do portretów spokojnie Ci wystarczy Quantuum Move 300tka, Kup do tego jakiś mał softbox 60x90/60x60 i możesz dać radę. Cała Sylwetka gorzej tak jak poprzednicy mówią ale 3/4 sylwetki prędzej. Kolory będą przeszkadzać ale jeśli robisz na RAWach to możesz skorygować później lekki zafarb-ocieplenie kolorów od ścian. Tu masz trochę zdjęć z budżetowego zestawu gdzie fociłem 400d+kit/50mm 1.8 w pomieszczeniu o podobnych gabarytach i... wszystkich żółtych ścianach;)(uroki wynajmowanego pokoju gdzie nic zrobić nie możesz:P)
Mozesz tez zamiast softboxa kupic beauty dish. Do portretów swietnie sie sprawdza.
Studio w domu to tak trochę jak mieszkanie w samochodzie. Niby można ale... Co do mocy lamp to 100Ws spokojnie wystarcza. Ostatnio robiliśmy zdjęcia na okładkę płyty w dość sporym klubie i setki spokojnie wystarczyły i wcale nie były ustawione na pełną moc. Pewnie, że lepiej mieć zapas ale też po drugim końcu kija jest dość wysoka użyteczna czułość w aparacie.
Czyli jak rozumiem polecacie kupic Quantuum 100, 200 lub 300 tak? :P i do tego parasolke lub softbox'a 60x90. albo..... flash'a.
Macie jeszcze jakie inne propozycje?
Zależy mi na tym zeby to nie było takie na chwile i nie musze juz miec za pierwszym razem cały sprzet oswietleniowy kupiony :)
Nie jest to jasne pomieszczenie.... takze na pewno musze miec dodatkowe oswietlenie.
A robiłaś już jakieś zdjęcia w studio?