Odp: Fotografia rodzinna, noworodkowa, ciążowa
Cytat:
Zamieszczone przez
kicia667
Witajcie
Mam do zadysponowanie około 20-22 tyś zł na wyposażenie studia. Na dzień dzisiejszy mam zamiar zajmować się tylko fotografią dziecięcą, rodzinną i ciążową zarówno w studiu jak i w plenerze i teraz pytanie w jaki zestaw obiektywów i lamp powinnam się zaopatrzyć? Aparat który mam zamiar kupić to canon 6d + jakies szkiełka, dodatkowo będę w posiadaniu canona 600d ze skalibrowanym pod niego obiektywem sigma 35mm 1.4 Art . Rozważam zakup obiektywu Canon EF 24-70mm f/4L IS USM +jakieś światło ciągłe. Proszę o porady bo mam już mętlik w głowie a chcę dobrze wydać te pieniądze
Z góry dziękuję za podpowiedzi ;)
Jak się ma fajne okno wychodzące na południe przez które wpada dużo światła to oświetlenie studyjne jest właściwie zbędne (nie dotyczy okresu jesień-zima):
Newborn Photography Studio - Kimberly Nelson Photography | Kimberly Nelson Photography
Tutaj masz wszystko bardzo ładnie omówione (aparat, obiektywy, czasy naświetlania, oświetlenie itd.):
Newborn Photography
Nie wiem jak tę lampę (AB400 (alien bee) = Paul C. Buff - AlienBees B400), softbox (Westcott 50×50 Softbox = Westcott Recessed Mega JS Apollo (50 x 50") 2348 B&H Photo 50x50 cali = 127 x 127 cm), statyw i wyzwalanie bezprzewodowe lampy (wireless triggers) przełożyć na polskie warunki, nie mam doświadczenia w pracy z oświetleniem studyjnym. Może napisz do tej firmy o co Tobie chodzi, oni się chyba specjalizują w sprzedaży wyposażenia studyjnego więc może dobiorą Tobie jakiś solidny i nie rujnujący portfela zestaw na bazie tego amerykańskiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Wieeeelkie dzięki za pomoc ;) O tym nie pomyślałam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Przecież to lampa błyskowa, a takiej pytająca nie chce :D (przy okazji: gdyby użycie światła błyskowego szkodziło noworodkom, to chyba żaden fotograf komercyjny w USA nie zaryzykowałby pozwu i odszkodowania?)
A jakby chciała, to może poszukać lampy 200Ws, z mocowaniem Bowens i regulacją do 1/32 mocy (co najmniej), ze względów praktycznych lepiej coś wyglądającego solidniej, bo duży softbox jest ciężki, mocno obciąża lampę i jej mocowanie. Zamiast tego softboxa można kupić mniejszy 100x100cm albo oktę 120 lub 150cm. Zestaw jest ciężki, dlatego został użyty solidniejszy statyw niż najtańsze, np. taki Statyw oświetleniowy typu C-stand 240cm - Statywy Oświetleniowe - Wyposażenie Studia - Sklep internetowy FsFoto.pl Niezależnie od masy statywu i tak warto obciążyć go workiem z piaskiem Obciążnik Boomu worek na piasek ciężarek FreePower WSA-FP-SANDBAG - sklep Fripers.pl
Wyzwalacz radiowy dowolny, ale największą popularnością cieszą się YN RF-603c II
Światło już wyjaśnione więc teraz pytanie odnośnie obiektywów. Zestaw C 24-105, C 135 2.0 I Tamron 24-70 ? Nie pasuje mi ten tamron ale podoba mi się jego ostrość choć ogniskowa się dubluje. Poradźcie ;)
W związku z tym że to ty będziesz biegał obok obiektu, a nie odwrotnie wiec uważam że spokojnie stałki, tylko czy ty lubisz pracowac z nimi?
Do tej pory używałamSigmy 30 mm 1.4 Art i pracowało mi się z nią bardzo fajnie, skalibrowana pod body 600 D daje radę, choć posiadanie zoomu też mnie kusi ...
Po co dwa zoomy, z pokrywającym się zakresem?
Myślę, że warto pomyśleć o zestawie 6d z 24-105 (cena obiektywu jest wtedy dość korzystna), do tego koledzy sugerowali 135/2L - jeśli nie będzie "za długi" w pomieszczeniach, to bardzo dobry pomysł. Jest jeszcze 100/2, nie jest to "L", ale może być bardziej przydatny ze względu na mniejszą ogniskową (w pomieszczeniach).
Można go uzupełnić np. o 24/1.4 L II, jeśli zoom Ci przestanie wystarczać, i np. 50/1.4 .
Przeglądnij jeszcze "porównania" Canon Lens Wars -