Odp: Wybór lustrzanki od Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
CinQ
60D wydaje się w porządku jak wypada porównując go do 600D,650D? Do 7D nie widzę sensu tyle $ dokładać, po drugie przebiegi skutecznie mnie odstraszają, i nie widzę by oferował coś więcej po za tym że jest to teoretycznie lepsza półka.
Ha ha ha.
Tak się składa, że miałem 1100D i 650D. Dzisiaj nawet nie biorę tych uroczych puszek do reki. Canon 1100D to zabawka, a nie aparat.
Mam 7D z przebiegiem 49 060 strzałów i jestem z niego zadowolony. Spokojnie do 150 000 sobie pochodzi. Lepiej dołożyć do 7D, gdzie masz 2 procesory z czego jeden do obsługi AF.
Nie kupuj niczego z serii xxxD. Nad xxD już można się zastanowić. Teraz pewnie cena odgrywa u Ciebie najważniejszą rolę, bo uczciwego aparatu jeszcze nie używałeś.
Moim zdaniem lepiej kupić za 2 500zł 7D z przebiegiem około 20 000 wyzwoleń migawki niż nowy 60D ze sklepu.
Najlepiej nic nie kupować, przy szklarni wymienionej w poście korpus nie ma znaczenia można kupić najtańszy.
Dokładnie kup sobie porządnego kompakta bo każda złotówka wydana na korpus nic nie da przy takich szkłach.
A za 2000 zł kupisz niezłe cacuszko .
Tak jak pisalem na obiektywy przyjdzie czas (przez wakacje powinienem mięć ok 6k na ten cel),teraz będę czychać na okazję 60D, dziękuje wszystkim za dyskusje i pomoc, pobawiłem się już 60-siątką i o wiele bardziej przypadła mi do gustu od 50D i 550D.
Cytat:
Zamieszczone przez
CinQ
Tak jak pisalem na obiektywy przyjdzie czas (przez wakacje powinienem mięć ok 6k na ten cel),teraz będę czychać na okazję 60D, dziękuje wszystkim za dyskusje i pomoc, pobawiłem się już 60-siątką i o wiele bardziej przypadła mi do gustu od 50D i 550D.
Na twoim miejscu bym się wstrzymał z zakupem body, jeżeli szykuje ci się przypływ gotówki. Na razie cykaj tym co masz. Później możesz kupić wspomniany już 7d. Btw, nie wiem, co ci w 50d nie pasuje, to bogatszy względem 60d korpus. Ale - rób, jak uważasz, tylko uważaj, co robisz;)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Na twoim miejscu bym się wstrzymał z zakupem body, jeżeli szykuje ci się przypływ gotówki. Na razie cykaj tym co masz. Później możesz kupić wspomniany już 7d. Btw, nie wiem, co ci w 50d nie pasuje, to bogatszy względem 60d korpus. Ale - rób, jak uważasz, tylko uważaj, co robisz;)
dla mnie jedyna przewaga 50d na 60d to mikroregulacja ;) reszta dla 60d a i tak bym wybrał 7d :D na fb 2000zł woła ktoś za cały piękny komplet z przebiegiem chyba 20 albo 30tysięcy :mrgreen:
50-sątka wydaję się być taka masywna, nieporęczna nie umiem tego wyjaśnić, po prostu lepiej w ręce leży mi 60D, a co do 7D są sporo droższe, dlaczego wybrałbyś 7D?, aż 8kl/s nie potrzebuję i nieocenioną przewagą dla 60 D jest uchylny ekran, (Lubię się bawić perspektywą i nieraz nieźle się nakombinowałem 1100D), obrazek teoretycznie ten sam, AF bardzo podobny, dlatego pytam, czego nie dostrzegam w modelu 7D?
60D to naprawdę świetny amatorski aparat, powiedziałbym uniwersalny. Podobno jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. W przypadku 60D to przysłowie się nie sprawdza. Miałem sprzedać swojego po zakupie 6D ale jakoś tak szkoda mi było.... Przynajmniej mam zapasową baterię i ładowarkę do 6D :)
7d, AF o niebo lepszy niż w 60d, pancerny, gwarantowany przebieg 150k klapnięć, mikrokalibracja :) Imo jeden z najlepszych cropów jaki powstał :p a teraz się trafiają nawet za 2000zł (wysłałem Ci wiadomość, 2000zł za 7d w idealnym stanie z potwierdzonym przebiegiem 29tys to nic tylko brać)
Salas, miales te wszystkie aparaty czy piszesz to co przeczytales w internecie? Z mojego doswiadczenia wynika, ze zamiana cropa na innego cropa to dreptanie w miejscu. Magnezowa obudowa, dodatkowe kolko czy gwarantowane 150tys klatek nie robi zdjec. Zdjecia robi fotograf. Moja znajoma robi zdjecia 1000D i zdjecia te widuje na wystawach foto jak i wygrywaly konkursy foto. 10 kilo sprzetu nie zrobi fotografa z kogos kto nie ma talentu. Obrotowy ekran to bardzo pozyteczna rzecz. Dodatkowe punkty krzyzowe? Ostrzyc centralnym i przekadrowywac a ostrosc bedzie tam gdzie chce fotograf a nie tam gdzie chce algorytm AF. Lepsze ISO? To juz lepiej przejsc na pelna klatke chocby na 5D ktory nie ma duzych wymagan co do optyki i to juz nie jest dreptanie w miejscu. Moim zdaniem robic zdjecia tym co jest a po wakacjach i przyplywie gotowki zastanowic sie co dalej.