To zwiększ iso. Na jakim robisz?? Nie napisałeś.
Wersja do druku
To zwiększ iso. Na jakim robisz?? Nie napisałeś.
Tak sobie patrzę na drugie zdjęcie i w EXIF widzę tryb naświetlania automatyczny.
Czy robiłeś na pełnym automacie? Jeżeli tak to masz pecha.
Następnym razem ustaw sobie dla przelatującego samolotu Tv, a jak się już zapoznasz z aparatem, to rób na M.
Gdybyś robił świadomie w M, to mogłeś sobie ustawić:
- ISO 200, f/10, t-1/500s, pomiar światła skupiony, AF powiększony centralny (jak coś takiego masz), śledzenie celu Al Servo, wyzwolenie migawki - zdjęcia seryjne (może 1 na 5 byłoby OK).
Nie wiem przy ogniskowej 55mm jak bardzo cropowałeś to zdjęcie. To ma też znaczenie.
Ustaw aparat na przyklad piorytet przyslony tam stala przyslone np 8 tak jak juz padlo i iso w zaleznosci od pogody 400 czy mniej lub wiecej to zalezy od Ciebie, a czas sam sie dobierze, lecz ja bym robil na pelnym manualu i wtedy stale iso oraz przyslona i zabawy czasem migawki, czasami przyslona... Trzeba probowac i bawic sie,,, a czasem dojdzie sie do wpracy :)
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Nie wiem ile zdjęć przelatujących samolotów zrobiłeś w życiu, ale z tego co się orientuję, to priorytet czasu jest ważniejszy od przysłony.
Dla tłokowych długi (zdjęcia z zamkniętym wirnikiem), dla odrzutowych krótki. Proponuję raczej Tv, a czy przysłona będzie f/9, czy f/11 to już mniejsze zmartwienie.
Do panoramowania też lepiej Tv lub M niż Av.
--- Kolejny post ---
Można czytać: http://www.canon-board.info/szkola-fotografii-cb-37/lekcja-7-wyklad-8692/
A ja proponuję byś przeczytał tą "Biblię", a z czasem wypracujesz swoje tricki ;)
http://www.canon-board.info/szkola-f...7-wyklad-8692/
w odpowiedzi na wszystko po kolei
Z auto zrezygnowałem tak szybko jak poznałem i faktycznie może taki mistake był
Iso jak najniższe 100-200
tamte fotki były na 100
" biblię" czytałem
ogólenie najlepiej potestować ale mając 4 przyloty to mało a szkoda jakbym fotki zepsuł na testowanie bo na spotting to od czasu do czasu bo w tym wieku z transportem bieda
Co do focenia to od dłuższego czasu foce na M
EDIT
"AF powiększony centralny "
mam ;
tważ + śledzenie
FlexiZone -Multi
FlexiZone - SIngle
Tryb szybki
to który pod płot najlepszy >?
Za Soltim, Bangim, Robertem i Cobaltem ... a swoją drogą ... na ch...ę Ci ten napis na zdjęciach ... daje poczucie, że umiesz fotografować?
Bez urazy :-)
To ustawienia w trybie Live View jak robisz na wyświetlaczu LCD.
Przeczytaj instrukcję od strony 97 gdzieś do 105 (dasz radę). Tam znajdziesz wiadomości na temat AF w trybie One Shot, Al Servo i Al Focus oraz serii zdjęć.
Bez przyswojenia tych wiadomości z międzynarodowej kariery nici :).