Odp: Fotoksiążki gdzie i jak?
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Może fotoalbumy mają lepsze(opinie w necie) ale książki są slabe
Wysłane z LG L90
To jest dość często spotykana opinia że fotoksiążki (z miękkimi kartkami) nie są najlepszej jakości (a gdzie są?;) ) za to ich fotoalbumu czyli fotoksiążki ze sztywnymi rozkładówkami są jak najbardziej o.k. Ważne jest też żeby zrezygnować z ich korekcji kolorystycznej jeśli ma się zamiar porównywać wydruk ze swoim monitorem.
Oczywiście nie korzystałem z korekcji kolorów. Może kiedyś wypróbuję te droższe produkty
Wysłane z LG L90
Miałem się odezwać co do jakości zamówionego fotoalbumu. Przesyłka przyszła i wszystko było ok - dużo lepiej w stosunku do zamawianej wcześniej fotoksiążki. Chyba w ogóle zrezygnuję z oferowania klientom fotoksiążek :P
@Larino:
Nie wiem, czy przypadkiem nie walnę gafy, ale wydaje mi się, że każda fotoksiążka będzie bez porównania słabsza i bardziej "zaszumiona" niż wykonywane z tego samego pliku odbitki. Papier foto gubi ziarno.
Jeśli mają być fotoksiążki to tylko krukbook albo empresse.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dostęp tylko dla fotografow, czyli nie dla mnie. A ceny z tego co doczytałem też nie dla mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
polaro
@Larino:
Nie wiem, czy przypadkiem nie walnę gafy, ale wydaje mi się, że każda fotoksiążka będzie bez porównania słabsza i bardziej "zaszumiona" niż wykonywane z tego samego pliku odbitki. Papier foto gubi ziarno.
Z tym się zgodzę ale nie popadajmy w skrajność.
Wysłane z LG L90
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Dostęp tylko dla fotografow, czyli nie dla mnie. A ceny z tego co doczytałem też nie dla mnie.
Podobne robi jeszcze z tego co wiem Kserkop i digitalalbum. Tam na pewno nie trzeba być fotografem. Co do ceny - jeśli budżet ograniczony to może lepiej ograniczyć się do pudełka odbitek albo ręcznie samodzielnie wykleić album tradycyjny? Bez sensu zamawiać książkę tylko dlatego, że tania a zdjęcia za ciemne i zaszumione. O kolorach przez litość nie wspomnę. Książki z cewe, empika, najlepszefoto itp. mają bardzo słabe opinie w sieci. Wg mnie przyczyna jest prosta - w tej cenie nie da się po prostu zrobić dobrej książki.
I chyba tak będę robił. Sam wykleje album a jak będzie więcej kasy to można zamówić foto album.
Co do pudełek to ja lubię przeglądać Stare zdjęcia z pudełek po butach. Ale niektórzy akceptują tylko albumy itp
Wysłane z LG L90
Fotoksiążka też może być super jakości, tylko kto z Was chciałby za nią zapłacić odpowiednio wysoką kwotę? Są świetne papiery dwustronne do wydruków pigmentowych, ale cena takiej książki może przewyższyć przeciętne fotoalbumy. Najgorzej, że większość fotografów nie ma odwagi pokazać klientowi droższej alternatywy, wychodząc z założenia, że to drogie i nikt tego nie kupi. To tak jak z odbitkami. Są klienci, którzy zamawiają odbitki za niespełna 30 groszy, i są klienci, którzy zamawiają wydruki FineArt'owe za dziesiątki (setki) PLN.
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
I chyba tak będę robił. Sam wykleje album a jak będzie więcej kasy to można zamówić foto album.
Co do pudełek to ja lubię przeglądać Stare zdjęcia z pudełek po butach. Ale niektórzy akceptują tylko albumy itp
Wysłane z LG L90
Pudełka nie muszą być po butach ;) można kupić eleganckie i niedrogie np. tu: Pudełka na zdjęcia - CyfrowaCiemnia.pl Laboratorium Fotograficzne - Warszawa
Co Do albumów tradycyjnych wygląda to tak, że w cenie bardzo przyzwoitego albumu 30 kart mamy fotoalbum z tylko 10-ma kartami (rozkładówkami). Dlatego jeśli ktoś nie ma budżetu na fotoalbum 25-30 rozkładówek to nawet nie polecam takiego rozwiązania.
@msskniestety, ale tak jest. Klient najczęściej wybierze tańszą opcję. Część osób nie zauważy też różnicy między odbitką z dobrego labu a pigmentem. Nawet jak widzą różnicę to jest ona dla nich nieistotna.
Przykładowo jeśli proponujesz ludziom za dopłatą 200zł (do fotoalbumu) do wyboru:
a) zamiast wydruku z minilabu fineartowy wydruk pigmentowy,
b) oprawę fotoalbumu w naturalną skórę
...to niestety wybiorą drugą opcję, bo to w ich świadomości odzwierciedla lepszą jakość, prestiż, produkt z wyższej półki. Wariant pierwszy jest dla nich raczej niezrozumiały :D
Też bym wolał żeby było na odwrót;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
czy u nas w kraju amator jest w stanie zamówić foto książkę w dobrej jakości jak z tych 2 dostawców?
co to w ogóle za polityka z d**u - nie jesteś profi to nie możesz zrobić dobrej jakości książki.
za jakość Rosmanna dziekuję bo jest tragiczna