Odp: Dobry zoom pod m42 lub niekoniecznie?
Mowa o STM czy o jego poprzednikach? Używałem kilka razy starej wersji kita jeszcze bez IS i szału nie robił.
Natomiast do trzycyfrowego body szumiącego nawet na ISO200 m42 wydają się wystarczające, bo na powiększonych zdjęciach to właśnie szum doskwiera bardziej niż brak ostrości (przynajmniej mi).
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Mowa o STM czy o jego poprzednikach? Używałem kilka razy starej wersji kita jeszcze bez IS i szału nie robił.
Od IS począwszy. Z tym, że potem różne wersje miały różny koniec lepszy.
Z "nowych" szkieł w zastępstwie KIT-a, to możesz poszukać dość taniego i dobrego obiektywu SIGMA 18-50/2,8-4,5 DC OS HSM.
Na alledrogo niekiedy można trafić, bo mało ich w drugim obrocie.
Mam i mogę polecić.
http://www.optyczne.pl/168.4-Test_ob...ć_obrazu.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
to jest takie tam opowiadanie historii o wspanialych wlasnosciach starych obiektywow na podobnej zasadzie jak rybacy chwala sie swoja ryba..
To akurat prawda, prawie wszystkie starocie na alledrogo to kultowe albo kolecjonerskie...co niekiedy oznacza nie do użytku z cyfrowym body.
To już zamiennikiem kita nie jest T17-50?
To już niestety szkło do którego musiałbym znacznie więcej odłożyć niż do kita, ale chociaż ma stałe 2.8.
Wracając do zdania, że kit jest lepszy niż najlepsze m42. Uważacie, że to słaba rozdzielczość?
PENTACON 50mm/1.8 :: test obiektywu z mocowaniem M42
Nie wiem czy akurat mój egzemplarz też może się taką poszczycić, ale nie chciałbym wydawać kasy na coś jeszcze mniej ostrego, już lepiej się chyba na razie pomęczyć i może kiedyś dokupić T17-50.
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
To już niestety szkło do którego musiałbym znacznie więcej odłożyć niż do kita, ale chociaż ma stałe 2.8.
Wracając do zdania, że kit jest lepszy niż najlepsze m42. Uważacie, że to słaba rozdzielczość?
PENTACON 50mm/1.8 :: test obiektywu z mocowaniem M42
Nie wiem czy akurat mój egzemplarz też może się taką poszczycić, ale nie chciałbym wydawać kasy na coś jeszcze mniej ostrego, już lepiej się chyba na razie pomęczyć i może kiedyś dokupić T17-50.
Ale ten Pentacon jest dość kiepski na 18mm nieprawdaż? Na początku była mowa o zoomie. Nie ma zooma pod m42 zaczynającego się od 18mm i kończącego choćby w okolicach 40mm który byłby lepszy od kita.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nie ma zooma pod m42 zaczynającego się od 18mm i kończącego choćby w okolicach 40mm który byłby lepszy od kita.
I pozostaje KIT do użycia, albo dwie stałki M42, np. 28 mm i 50-58.
Niedrogo i lekko.
Przykład zestawu jaki się u mnie ostał - RMC Tokina 28/2,8, Yashica 50/1,7, Helios-44-2.
18mm to epoka cropa i zdaję sobie sprawę, że w m42 tego nie znajdę.
Jak widać mam już m.in. 50mm, to właśnie kontrą dla kita byłaby kolejna stałka w granicach 30mm do tego zestawu, pomysł kupowania zooma na m42 skutecznie wybiliście mi z głowy (i raczej to dobrze).
PS Granice 50-58mm w m42 stosunkowo łatwo znaleźć, ale już szerszy kąt to cięższa sprawa, no ale najwyżej pośledzę trochę aukcje, ten pierścień ostrości kita pewnie skutecznie zraziłby mnie do MF...
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
To już zamiennikiem kita nie jest T17-50?
Też widzę, że trzeba się sporo nagłówkować jak tu ominąć banalne rozwiązania ;)
Pół życia się pitoliłem z M42 i "chwatit".
Heh, gdybym miał na 5DII i Lki, to m42 byłoby tylko ciekawostką...