Odp: Obiektyw uniwersalny dla początkującego fotografa
Dla mnie jeśli słyszę pytanie jak w tytule to nasuwa mi się w pierwszj kolejności kit w drugiej 15-85.
Prawda jest taka ze o ile na poczatku liczy sie tylko "zoom" to potem ta fascynacja przechodzi. Niektorym zostaje: ptasiarze, przyrodnicy i ci ktorzy naprawde potrzebuja czegos minumum 200mm.
Zoomy ktore poprzednicy juz wspominali jak najbardziej sie nadaja. 18-55 spokojnie sie nada. Pytanie, do czego potrzebujesz "zoomowac"? To nie zawody ze kto ma dluzsza lufe ten wygrywa:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dla mnie jeśli słyszę pytanie jak w tytule to nasuwa mi się w pierwszj kolejności kit w drugiej 15-85.
Panaceum na bolączki autora to chyba tylko t16-300;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Prawda jest taka ze o ile na poczatku liczy sie tylko "zoom" to potem ta fascynacja przechodzi. Niektorym zostaje: ptasiarze, przyrodnicy i ci ktorzy naprawde potrzebuja czegos minumum 200mm.
Zoomy ktore poprzednicy juz wspominali jak najbardziej sie nadaja. 18-55 spokojnie sie nada. Pytanie, do czego potrzebujesz "zoomowac"? To nie zawody ze kto ma dluzsza lufe ten wygrywa:)
Częstym problemem początkujących jest mylenie zoomu ze zmienną ogniskową.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Panaceum na bolączki autora to chyba tylko t16-300;)
--- Kolejny post ---
Częstym problemem początkujących jest mylenie zoomu ze zmienną ogniskową.
Nie nie, jest L przeciez 28-300 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Jest też 35-350 L. Kurczaki, można mieć zooooooma i wyglądać jak profi:D
Cytat:
Zamieszczone przez
adamp4
Z racji tego, że obiektyw z zestawu ma mały zoom (jeśli ma), to zakupiłem obiektyw Canon EF 5-200mm II USM. Z zakupu tego obiektywu jestem niezadowolony, nie dlatego, że jest zły, ale dlatego, ze nie mam okazji nim robić zdjęć (nie chce mi się co minutę zmieniać obiektywu).
Nie żebym chciał kogoś zdołować, ale Kolega Autor chyba naraża się na docinki innych użytkowników forum :-). Po pierwsze primo: nie bardzo wie czy jego obiektyw posiada zoom ;-). Po drugie primo: kupił nowe szkło i od razu jest niezadowolony bo trzeba je zmieniać :-). Wreszcie po trzecie primo: mam wrażenie że przez "jakiś czas" Kolega nawet nie zadał sobie trudu poszukania jakichkolwiek informacji na temat o który teraz pyta :-).
Biorąc pod uwagę powyższe przyłączam się do propozycji szanownych Kolegów przedmówców, aby Twórca wątka zakupił raczej dobrą hybrydę. Wydaje mi się bowiem, że Autor mylnie założył, iż zakupiony sprzęt sam będzie robił fotografie...
Może nie mam racji, nie wiem. Nie chciałbym też w żaden sposób urazić Autora.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
C18-55 to zoom trzykrotny, prawie jak c70-200. Nie szukasz zoomu tylko innego zakresu ogniskowych. Polecam c28-135 IS USM
Jednak 28-135 do APS-C to moim zdaniem średnio dobry pomysł. 18-135 natomiast wydaje się być dobrym kompromisem. Ewentualnie zbierać na 15-85 "męcząc się" z tym co się ma do tej pory.
Inny pomysł to Tamron 16-300. Z testów wynika że to zupełnie dobre szkło i relatywnie nieduże.
Cytat:
Zamieszczone przez
adamp4
... to zakupiłem obiektyw Canon EF 5-200mm II USM. ...
W zasadzie to zakupiłem Canon EF 55-200mm II USM, popełniłem błąd w pisowni którego nie sprawdziłem sorki.
--- Kolejny post ---
A mam jeszcze jedno pytko
Czy warto na allegro kupować obiektywy używanie, bo znalazłem kilka ciekawych aukcji na obiektyw Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS, nawet za 500zł?
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Jest też 35-350 L. Kurczaki, można mieć zooooooma i wyglądać jak profi:D
Reasumując... jaki jest sens produkować badziewne optycznie eLki?
Wiem że to pytanie do producenta bardziej ale może ktoś z was mnie oświeci?
Cytat:
Zamieszczone przez
adamp4
Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS
W tym zakresie, pokusiłbym się o "nową" wersję tego szkła z STM. Jest droższe, ale i całkiem dobre optycznie.
Miałem i używałem, bardzo szybki napęd AF. Mocno nie ustępuje mojemu "ulubionemu słoikowi" C15-85.
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=3&APIComp=2