A jak masz ustawiony AF? Na automatyczny wybor punktu ostrosci czy sterujesz dokladnie konkretnym punktem, albo cala "strefa" punktow? Uklad AF w 5Dmk3 jest dosc skompliowany i jest mnostwo ustawien go dotyczacych w menu aparatu.
Wersja do druku
A jak masz ustawiony AF? Na automatyczny wybor punktu ostrosci czy sterujesz dokladnie konkretnym punktem, albo cala "strefa" punktow? Uklad AF w 5Dmk3 jest dosc skompliowany i jest mnostwo ustawien go dotyczacych w menu aparatu.
Na tych zdjęciach to mało co widać. Ale raczej user error będzie .
juz wyjasniam , choc mi troche glupio , bo juz tyle postow dzisiaj wyslalem.
dopuszczalna plamka rozmycia w c5 , aby zdjecie bylo postrzegane jako ostre wynosi ok 10 mikrometrow.
zdjecia , ktore pokazujesz , do ktorych zaprowadzil mnie link maja wielkosc 600 px.
oznacza to , zeby stwierdzic nieostrosc musi byc ona powzej 90 mikrometrow , a wiec 9 razy wieksza od dopuszczlanej.
to balyby tragedia.
na podstawie takich zdejc nic nie mozna powiedziec o ostrosci - pracy aparatu pod tym wzgedem.
ja widze ostry obraz - calkiem normalny dla zdjecia 600 px.
to co nazywasz nieostroscia na tych zdjeciach jest zakresem poza glebia ostrosci.
uzywasz teraz dluzszych ogniskowych , a wiec i glebia ostrosci bedzie mniejsza od tej jaka znasz z c7.
byc moze , ze te zdjecia sa nieostre , ale na podstawie tych sampli tego nie da sie powiedziec , ani potwierdzic , ani zaprzeczyc.
moga byc nieostre wskutek poruszenia , lub pracy af , bledow nastawy manulanej ( czesto bywaje wieksze od bledow af jesi robisz to na matowke ) a moze jest ostro.
postaraj sie o dobre sample.
tak to mozna dawac porady , nie ogladajac w ogole jakichkolwiek zdjec.
hardwarowo jedyne co mozesz zrobic , to zadbac o mikroregulacje obiektywu , ale to nie musi byc konieczne .Trudno powiedziec .
reszta to kwestia obslugi.
podstawy potrzebuje kazdy.
Bechamot taka odpowiedz to ja rozumie :) próbowałam przez hosting wstawić większe zdjęcie ale nie udaje mi się patrząc na to zmniejszone i na orginalne to wcale się nie różnią.
Wydaje mi się ze namieszałam coś z tym AF tylko teraz jak to przestawić jak nie pamiętam co zmieniłam :P
Zrobiłam mikro regulacje wcześniej tego nie ruszałam i miałam na -8 teraz dałam na 0 spróbuje później zrobić jakieś próbne zdjęcia.
w dziale AF mam ustawione Nastawa uniwersalna
priorytet 1zdj Al servo na ostrość
wybieralne punkty AF na tylko krzyżowy
tryb wybory na wybór ręczny,punkty otoaczajace
Ustaw sobie centralny punkt AF i zrób kilka zdjęć ostrząc tym punktem. Trafia?
tu wszyscy ostrzą centralnym, ja także, to najpewniejsza metoda, polecam
pozmieniałam AF włączyłam lampy studyjne i taki efekt mi wyszedł,jeszcze czegoś mi brakuje ale chyba jest już lepiej
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 3bd4fb810d8d0.jpg
mogę zapytać czemu 5d mkIII? 7d był za słaby czy jak?
salas jak to? nie wiesz? weszła na canon board, 5 minut czytania i się dowiesz, że bez FF i 5d mk3 nie da się zrobić dobrej foty