Odp: Canon EF 35mm /f2 IS USM vs Sigma 30mm /1.4 DC 'Art' do canon 60D
Cytat:
Zamieszczone przez
IceQ
Witam, oczywiście chętnie bym rozważył jak by znalazł się chętny sprzedać go w granicach 2K (uśredniona cena opisywanej SIGMY i CANONA z tytułu)
W takim razie IMO pozostaje C35/2,0IS :)
Dzisiaj dotarł do mnie EF 35/2 IS na którym umieszczono mały sticker "EAC".
Google niejednoznacznie wskazało na EurAsian Conformity, czyli niby wersje przeznaczone na rynki wschodnie.
Znalazłem też pytanie o EAC na forach francuskich i belgijskim. Czyżby na zachodzie też sprzedawano tę serie...?
Nie wiem co to za skrót ale wiele nowych obiektywów z polskiej dystrybucji to ma więc nie ma co się przejmować
Zapewne jakaś nowa i Bardzo Ważna dyrektywa unijna... ;) To się uspokoiłem, dziękuję!
Ja bym brał używane 35 f2 bez IS bądź 28 f1.8 albo Sigmę 18-35 f1.8. W sumie na aps-c aż szkoda nie mieć tego szkła.. Przy krótszych ogniskowych stabilizacja tak się nie przydaje. Ja przesiadłem się na 5d ze stabilizowanego aparatu i w sumie nie odczuwam problemu. Natomiast przy tele to już bardzo użyteczna rzecz..
28/1,8 i 35/2,0 od 35/2,0IS USM różni nie tylko stablizacja, która może nie aż tak jak w tele, ale jednak się przydaje.
Sigma 18-35 to już inna kategoria jeśli chodzi o typ, wymiary i wagę obiektywu.
Oczywiście, należy natomiast pamiętać, że Sigma 18-35 może stać się jedynym potrzebnym szkłem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mcgyver
Oczywiście, należy natomiast pamiętać, że Sigma 18-35 może stać się jedynym potrzebnym szkłem ;)
IMHO jest to wysoce mało prawdopodobne.
Odgrzebie temat, żeby nie zakładać nowych wątków. Poszukuję nowej stałki do 50D. Rozważam trzy przytoczone tu obiektywy, czyli C28 1.8, C35 2 IS i S30 1.4. Generalnie obiektyw planuję użytkować głównie do fotografowania mojego nowonarodzonego synka (argument, który przekonał żonę do zakupu;). Posiadam już C50 1.8 ale na cropie często brakuje mi szerokości, tym bardziej, że póki co większość zdjęć wykonuję w pomieszczeniach. Dobrze wspominam tą ogniskową podczas robienia zdjęć na EOSe 50E (analog). Czy C28 1.8 jest aż tak bardzo przeceniony? C35 2 IS to na cropie już 56mm, niby nieduża różnica, ale czasami te 6mm też może zrobić różnicę. Dodam, że zależy mi na celnym AFie, a budżet do 2k. Może w przeciągu ostatnich kilku miesięcy, ktoś miał jeszcze okazję pracować z tymi szkłami i podzieli się swoją opinią?
@IceQ może ty podzielisz się informacją na co się zdecydowałeś i jakie masz spostrzeżenia do zakupionego szkła?
jak nie planujesz przejścia na FF to kup sigmę 30mm 1.4 :) w innym wypadku polecam 35/2IS