Odp: EOS 7D Mark II czy EOS 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
7dII to już jest spoooory kawał cegły, a 70-200/2.8 II to następne 1,5kg. Zabawa 2,5 kg zestawem bywa męcząca..
No moje współczucie :roll: .
-Jak chciec mieć dobry sprzet , to TAK
-Jak nosic ten sprzęt ,to już NIE
Histeryzujecie z tym cięzarem.
Na kazdych pokazach lotniczych fotografujacy z Canonami , to King-Kongi i Pudziany w jednym.
Tak to widzę .Cherubinkom trzeba lustrzanki +plecak szkieł odradzać ;) .
Panowie to rzecz bardzo indywidualna, dajcie spokój z tym prężeniem muskułów ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
dajcie spokój z tym prężeniem muskułów
Z oszczędzaniem na każdym gramie ciężaru też.
Śmieszy mnie jak body x dostaje 100 punktów za cięzar 889 g a body y dostaje 879 punktów za ciężar 912 g.
Podobnie głupie porównania dotyczą pojemności bagażników aut lub drogi hamowania opon , gdzie danymi można żonglować.
btw
mozna wybrać sie na wyprawę z lekkm body i lekkim obiektywem,do plecaka wrzucić : laptop,ładowarke ,2 wody mineralne niegazowane po 1,5 litra,
2 soki dla ukochanej,jedzonko,itd.W końcu okazuje się ,że sprzęt foto to tlko 20% wagi targanego sprzętu.
Problemy trzeba rozwiazywać ,a nie płakać nad nimi.
Ja mam problem : nie lubię robić czegoś tak idiotycznego ,jak jazda na rowerze.
Problem rozwiazałem:
małzonka jedzie,ja biegne.I po problemie ,to samo z ciężarem body + obiektyw: da się rozwiazać :mrgreen:
No bo widzisz dalej z uporem będę mowił, że to kwestie bardzo indywidualne. Ja np. lubię właśnie walczyć o każdy gram w sprzęcie ale nie cierpię jeździć na rowerze :mrgreen:. Świat byłby piekielnie nudny gdyby wszyscy chcieli tego samego ;).
jedyne co ma lepszego 7d tak w praktyce to seria (nie komentuje AF bo to nadal niewiadoma), reszta + po stronie 6d
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
dlaczego ja nie mam takich dylematów?:cry:
Ja także nie mam...wiem co chcę ale że mam kryzys ekonomiczno erotyczny, to problem rozwiązuje się sam...
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Z oszczędzaniem na każdym gramie ciężaru też.
Śmieszy mnie jak body x dostaje 100 punktów za cięzar 889 g a body y dostaje 879 punktów za ciężar 912 g.
Podobnie głupie porównania dotyczą pojemności bagażników aut lub drogi hamowania opon , gdzie danymi można żonglować.
btw
mozna wybrać sie na wyprawę z lekkm body i lekkim obiektywem,do plecaka wrzucić : laptop,ładowarke ,2 wody mineralne niegazowane po 1,5 litra,
2 soki dla ukochanej,jedzonko,itd.W końcu okazuje się ,że sprzęt foto to tlko 20% wagi targanego sprzętu.
Problemy trzeba rozwiazywać ,a nie płakać nad nimi.
Problem rozwiazałem:
małzonka jedzie,ja biegne.I po problemie ,to samo z ciężarem body + obiektyw: da się rozwiazać :mrgreen:
Dobre to z tymi porównaniami, ale zależy jeszcze kto ma jakie priorytety.
Dla mnie waga sprzętu ma znaczenie piętnastorzędne. Ale są i tacy co będą gderać. Zależy czy chcesz mieć ładne foto czy lekko.
Jak lekko to może kompakcik?
Ja nie wnikam, tacham ze sobą wszystko prawie co mam. Żona czasem ma obiekcje że "po co ci to wszystko". Ale wolę czasem tachać, niż nie tachać i się okazuje że akurat to nietachane jest potrzebne.
Ech elaborat.
Co do tematu 7D+70-200 L is jak na moje. W końcu po to ma stalilizator żeby go użyć.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Świat byłby piekielnie nudny gdyby wszyscy chcieli tego samego ;).
Jesteś tego tak do końca pewny?
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Co do tematu 7D+70-200 L is jak na moje. W końcu po to ma stalilizator żeby go użyć.
zdjęcia psów w ruchu to czasy, przy których już stabilizacja schodzi na dalszy plan...
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
małzonka jedzie,ja biegne.I po problemie
ha, często mam tak samo, a żonę wymieniem czasami na syna :mrgreen:
Co do cięzaru.
Waga body typu 7d + 70-200 to spora waga i nic dziwnego, że komus może to nie odpowiadać.
Dlatego minimalnie lżejsze body plus szybka, jasna stalka wygodniejszym rozwiązaniem byc może
Cytat:
Zamieszczone przez
C>N
Waga body typu 7d + 70-200 to spora waga i nic dziwnego, że komus może to nie odpowiadać.
Prawda ,ale zmiana ciężaru o 200 g nic nie zmienia,dalej jest to kula o nogi ;) .
Zmiana wagi sprzetu z 2,5 kg na 0,5-,7 kg- , pewnie zmienia.
Zreszta róznica jest duża w odczuwaniu wagi , czy nosi się sprzęt w łapach(pokazy) czy w plecaku .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Problem rozwiazałem:
małzonka jedzie,ja biegne.
Nie lubię biegania, jak mogę jechać na rowerze :)
Ale lubię niezbyt ciężki plecak - 300/4L dość lekkie szło, 50D niezły kloc, do tego inne jakieś szersze szkiełko Tokina 28 mm, waga na plecach da się odczuć - nie chcę więcej "wozić".
Co do wątku, to 70D+70-200/2,8 jest moim zdaniem dobrym wyborem.
P.S. Temat lekko się "rozjechał", zamiast o foto, to o masie - 7D2 - 910g; 6D - 680g; 70D - 675g (bez baterii).
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Jeśli chodzi o masę - różnice nie są bardzo duże, więc jestem gotowa powalczyć ;) .
7d Mark II i 70d są lepsze do sportu-szybsze, natomiast 6d ma pełną klatkę więc pewnie lepiej pracuje przy słabym świetle i generalnie oferuje dużo więcej (jeśli sie mylę, proszę krzyczeć).
Chyba, że różnice wcale nie są ogromne?
Jestem studentką grafiki, więc zapewne taki sprzęt stanie sie też po części narzędziem pracy. Charty w ruchu piękne, ale nie na nich świat sie konczy. Trudna decyzja.