Odp: Obiektyw do fotografii obiektów dynamicznych, z dużym zoomem
Za kolegami, wszystko zależy od budżetu. Bezapelacyjnie canon 70-200/4, jak masz więcej kasy,wersja z is, jak odwiedził cię bogaty chrzestny 70-200/2.8, bez względu na wersję cały zakres ogniskowych zmieniasz bardzo krótkim ruchem, co przy dynamice kadru ma duże znaczenie, kontrolujesz cały zakres ogniskowych bez konieczności naciągania nadgarstka, ja byłem w stanie ogarnąć cały zakres kciukiem opartym o pierścień zmiany ogniskowej. Dochodzi do tego świetna optyka, szybki silnik af i niezawodność. Jeżeli ma być taniej to chyba t 70-300 vc usd. Duży zoom? Zoom to krotność ogniskowych, łatwo policzyć, duży ci nie potrzebny.
do obiektów dynamicznych potrzebny jest też przyzwoity af w aparcie
Dla mnie: "duży zoom" to dla cropa mininimum 300 a FF 400 .
Polecałbym Sigma 50-500 IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
do obiektów dynamicznych potrzebny jest też przyzwoity af w aparcie
Oczywiście, należy o tym pamiętać.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Dla mnie: "duży zoom" to dla cropa mininimum 300 a FF 400 .
Polecałbym Sigma 50-500 IS.
50-500 to już spory, bo dziesięciokrotny zoom, ale i spory obiektyw, w końcu co 500 to 500. Dla koleżanki - tak uważam- 70-200 w zupełności wystarczy. Zresztą im większy zoom, tym gorsze właściwości optyczne w którymś miejscu, bo jak obiektyw jest do wszystkiego, to najczęściej jest do... rodzinnych wycieczek;)
polecam poczekać do tej "przyszłości" a potem zadać pytanie, na tą chwilę nie ma co wybierać
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
polecam poczekać do tej "przyszłości" a potem zadać pytanie, na tą chwilę nie ma co wybierać
Nie byłbym tak rygorystyczny.
Sprawę widzę jako dość prostą.
Jeśli to ma być fotografowanie koni a la Wojtek Kwiatkowski to wybór jest oczywisty: C70-200/2,8L (w dowolnej wersji).
Jeżeli to ma być fotografia koni stylizowanych na stado pasących się krów to albo dać sobie spokój albo kupić dowolne cacko spod znaku S lub T.
Koty, myślę, da się focić czym bądź (koty domowe powiedzmy).
To w prawdzie już dziadek, ale jak trafisz na zadbany egzemplarz c70-210/4 lub c70-210/3.5-4.5 nie będziesz narzekać.