ProponujeCytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
Wersja do druku
ProponujeCytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
Hej :) Ja sobie przypominam pewnego klienta ze sklepu, któremu sprzedaliśmy jakiegoś kompaktowego Pentaxa. Po kilku dniach wrócił z podobnym problemem: fotografował niebieskie kwiaty, a na ekranie wyświetlały się w kolorze chyba własnie coś pod fiolet. Wgraliśmy fotki na kompa i na panelu LCD wyglądały normalnie. Tak samo dobrze potem na próbnych odbitkach z labu, które mu zrobiliśmy. Rozpakowaliśmy innego Pentaxa i sytuacja się powtórzyła, czyli "ten typ tak miał" ;) MOże z tym 30D to też taka normalna sprawa ? No bodyes perfect ;)
Może. A jak jest w twoim 20D? Jeśli nie pamiętasz, to byłbyś tak miły i sprawdził (koniecznie ten cholerny kolor fioletowy :-D ), mam nadzieję że nie wywołuję teraz ROTFLa. Sorry ale w zabawce Nikon Coolpix mojej żony lcd pokazuje ten fiolet nieporównanie lepiej, a tu mówimy o 30D za 5kzł!!Cytat:
Zamieszczone przez Teo
GrzegorzS - dzieki czytania ze zrozumieniem ;-) na caly wieczór.
Pozdrowki
Paweł
Na 5D (ten sam wyświetlacz) mam podobne wrażenie - ale też ktoś "obśmiał" ten temat.Chyba "ten typ już tak ma"...
wprawdzie to inna bajka, bo foce na 350d ale raz zdarzyło mi sie ustawic balans na diagramie (nie wiem czy cos takiego w ogole jest w 30d?) z maksymalnym przesunieciem na barwe niebieska...w konkretnej sytuacji było to potrzebne jednak potem o tym zapomniałem i zaczałem robic zdjecia w zupełnie innych warunkach..efekt był taki sam jaki Ty opisujesz, pomimo ze balans ustawiony był na "auto"...wszystkie zdjecia wyszły pieknie "zniebieszczone":mrgreen: ..
tak jak mowie, u mnie to wina diagramu i mojego zagapienia..nie wiem jak sie sprawa ma w 30d (jesli tez jest taki diagram to moze to jest powodem??)...
pozdrawiam
Nie ma czegoś takiego w 30D else tego wątku by nie było.Cytat:
Zamieszczone przez Kubak82
[/QUOTE]wszystkie zdjecia wyszły pieknie "zniebieszczone":mrgreen: ..[/QUOTE]
Chyba jedyne wyjście to foto neutralnie białej karty -> custom WB i nie irytowanie się tym co widzę na LCD. :roll: No to niech tak zostanie. Tyle tylko, że LCD w aparacie za 5kzł powinien lepiej pokazywać kolory niż LCD w aparaciku za 0,5kzł.
pozdr,
Czego oczekujesz po prostym wiświetlaczu LCD? Liczysz, że będzie Ci wiernie kolory pokazywał? Zanussi napisał, że to tylko bo bardzo "wstępnej" oceny - i ma rację
Wyświetlacz tylko dla podglądu histogramu. Np w 350D irytuje mnie brak info o ISO w wizjerze.W słoneczny dzień bez dodatkowego złomu montowanego na LCD nic nie widać, nie widać zatem ISO w menu, a tym bardziej kolorków na zdjęciu:)
Tak, to dziwne? Ten "prosty" wyświetlacz jest w aparacie za 5000zł! A "jeszcze prostszy" jest w Coolpixie mojej żony - a tam kolor fioletowy widać jako fioletowy.Cytat:
Zamieszczone przez Slavko
Chętnie przeczytam jeszcze jakąś _merytoryczną_ wypowiedź właściciela 30D/20D.