Odp: Tamron 17-50 1.8 raz jeszcze.
Jest jakaś alternatywa dla FotoTechniki jeśli chodzi o kalibracje pogwarancyjna ? Niestety obiektyw kalibrowany u nich ze 3 lata temu ...
Tamronów chyba się nikt inny nie dotyka jeśli chodzi o kalibrację, ale dzwonić po jakichś serwisach możesz :p
Może się mylę, ale kalibracja nie polega na poprawie ostrości danego obiektywu, a działania AF-u, aby ustawiał ostrość tam gdzie powinien. Jeżeli więc AF działa dobrze, skoro manualne i automatyczne ostrzenie daje identyczny wynik, to po co wydawać pieniądze i wysyłać do kalibracji dobrze skalibrowany obiektyw?
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Może się mylę, ale kalibracja nie polega na poprawie ostrości danego obiektywu, a działania AF-u, aby ustawiał ostrość tam gdzie powinien. Jeżeli więc AF działa dobrze, skoro manualne i automatyczne ostrzenie daje identyczny wynik, to po co wydawać pieniądze i wysyłać do kalibracji dobrze skalibrowany obiektyw?
Mylisz się, można skalibrować zarówno optykę (mydło wyeliminować w mniejszym lub większym stopniu, symetrię optyki itp.), jak i AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Korygują też inne rzeczy oprócz BF/FF, tylko znając życie trzeba się upominać i zgłaszać to, jak pisałeś o samym BF/FF to zrobili Ci korekcję BF/FF a reszty pewnie nawet nie sprawdzili...
Ja im zgłaszałem usterkę jako "MYDLANY OBRAZ + BF/FF NIE UMIEM STWIERDZIĆ" z dopiskiem, że najbardziej mi zależy na poprawie ostrości.
Zobacz sobie jak to wygląda na papierze:
http://oi62.tinypic.com/zyd9ow.jpg
Fajne zdjęcie. Tylko kto sprawdza obiektyw na czasie 2 sekundy.
A co do FotoTechniki, to MZ dobry serwis. Korzystałem i mam dobre wspomnienia.
Teraz mam ostrą Sigmę i jest jeszcze lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
No fakt. Ja oddawałem do kalibracji Sigmę i tam nic takiego nie było w opisie, może dlatego, iż nie było takiej potrzeby - "żyleta" od pełnej dziury :)
Tylko ciekaw jestem ile tak regulacja kosztuje w usłudze pogwarancyjnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Tylko kto sprawdza obiektyw na czasie 2 sekundy.
Małe sprostowanie bo wyraziłem się mało precyzyjnie, chodziło mi o opóźnienie migawki 2s aby wyeliminować poruszenie aparatem podczas wciskania migawki :P
Cytat:
Zamieszczone przez
trovao
Małe sprostowanie bo wyraziłem się mało precyzyjnie, chodziło mi o opóźnienie migawki 2s aby wyeliminować poruszenie aparatem podczas wciskania migawki :P
No to niestety, ale masz mydło.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
No fakt. Ja oddawałem do kalibracji Sigmę i tam nic takiego nie było w opisie, może dlatego, iż nie było takiej potrzeby - "żyleta" od pełnej dziury :)
Tylko ciekaw jestem ile tak regulacja kosztuje w usłudze pogwarancyjnej.
Regulacja zooma C 70-200 na Żytniej to 123zł. Plus koszty transportu.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
...Regulacja zooma C 70-200 na Żytniej to 123zł. Plus koszty transportu.
Tylko czy to regulacja całej optyki obiektywu czy tylko BF/FF? Bo to cena kalibracji chyba większości obiektywów i nie sądzę, aby na Żytniej rozbierali i regulowali wszystkie obiektywy w jednej cenie.