Odp: 5D classic + yongnuo - co wybrać?
Cytat:
Zamieszczone przez
ghole
W żaden sposób nie mogę na niej wymusić czasu synchronizacji w aparacie 1/200 s.
Lampa błyska, ale aparat ustawia czas jaki mu pasuje np 1/30s, i niższe.
W trybie M też aparat ustawia czas jaki mu pasuje?
Cytat:
Zamieszczone przez
ghole
Proszę mnie nie odsyłać do instrukcji, bo przeglądnąłem ją już całą (jest mało czytania - opisane tylko poszczególne funkcje).
Mimo wszystko odeślę Cię do instrukcji, bo widać, że faktycznie tylko przeglądnąłeś - ale mam na myśli instrukcję aparatu, nie lampy ;)
Automat dobiera czas jaki mu pasuje, a lampa doświetla. Jeśli Ty chcesz innego sposobu działania, musisz odpowiednio go ustawić, w trybie automatyki jak kolega napisał, albo w trybie M - samodzielnie.
Dziękuję za pomoc - dziś popróbuję.
Do tej pory miałem d90, w którym po podpięciu lampy automatycznie czas ustawiał się na 1/200 i autoamtyka dobierała siłę błysku.
Jest jeszcze 1 ciekawa rzecz - zdjęcia nie wyglądają jakby byyły doświetlane lampą, w EXIF-ie też nie ma informacji o lampie.
Dlatego porobię jeszcze dziś jakieś testy...
Trochę podepdne się do tematu, tez posiadaim classica i myślałem nad VOELOON Speedlight V760. Będzie wszystko chodzić tak jak powinno?
Cytat:
Zamieszczone przez
ghole
zdjęcia nie wyglądają jakby byyły doświetlane lampą, w EXIF-ie też nie ma informacji o lampie.
Dlatego porobię jeszcze dziś jakieś testy...
Instrukcja :-D Jeżeli robisz w trybie Av to tak będzie - błysk jest tylko wypełniający, priorytetem jest światło zastane. Jak chcesz kontrolować światło lampą, to tryb M
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
Instrukcja :-D Jeżeli robisz w trybie Av to tak będzie - błysk jest tylko wypełniający, priorytetem jest światło zastane. Jak chcesz kontrolować światło lampą, to tryb M
Dzięki Koledzy za pomoc- już teraz trochę bardziej ogarnąłem współpracę body-lampa.
Hula mój 5d z YN 568 że aż miło.
Okazuje się, że samo czytanie instrukcji nie na wiele się przydaje... Dopiero konfrontacja z rzeczywistością plus podpowiedzi mądrzejszych ode mnie wpychają mnie na właściwe tory. A już zupełnie poważnie do tej porymiałe tylko lampę manualną i filozofia focenia z niąbyła trochę inna - teraz robienie zdjęć z lampą to wygoda i przyjemność.
Techniki fotografowania z lampą błyskową
Tutaj jest ładnie wszystko opisane jak się bawić lampą. Polecam na początek.