Spróbuj przedmuchac body gruszką (nie z apteki), moze masz paprocha...
Wersja do druku
Spróbuj przedmuchac body gruszką (nie z apteki), moze masz paprocha...
Przeczyść układ AF. Miałem podobne problemy, dmuchanie nic nie pomagało, dopiero dokładne wyczyszczenie lustra "na mokro" dało radę (a wcale na brudne nie wyglądało).
Pomożesz? Jak to zrobić?
Podnieś lustro (zablokuj tak jak do czyszczenia matrycy) przedmuchaj AF czyli tam na dole komory lustra :p
Tylko, że wtedy otwiera się migawka i kurz z komory lustra może siąść na matryce. Ja ustawiłem na "wstępne podnoszenie lustra" (migawka jest zamknięta) i wtedy przedmuchałem otwory na dole komory (są tam czujniki AF). Następnie delikatnie na mokro (ściereczką do czyszczenie optyki W5 - kupione w Lidlu - tylko to miałem) przemyłem lusterko - uważając by nie dotknąć matówki - następnie wytarłem ściereczką z mikrofibry do czyszczenia obiektywów.
Nie ma czegos takiego jak Canon D700
A jak się dotknie tą matówkę? :/
Jak podniesiesz lustro to matówka jest nim zasłonięta. Nie da rady dotknąć matówki.
Nie dotykałem, ale z tego co jest napisane na forum, to dotknięcie może spowodować jej uszkodzenie. Ale jest tam wystarczając miejsca.
Pytanie dotyczyło raczej czyszczenia samego lustra, więc matówka nie jest zasłonięta, bo lustro jest opuszczone.
PS
A tak właściwie to jaki masz ten aparat i dlaczego założyłeś wątek w kategorii: sprzęt analogowy