Odp: top 10 optyki do krajobrazu
Optyka do krajobrazu to 3 różne problemy
Wszystko zależy co rozumie się pod "fotografia krajobrazowa"
1. ogniskowa
Pamiętać należy że ogniskowa 50mm daje zdjęcie "tak jak widzi człowiek", a np. dłuższe ogniskowe spłaszczają/zagęszczają perspektywę
W większości przypadków to jednak aktualny "krajobraz" narzuca/wymusza ogniskową.
Czasami warto nawet zrobić kilka zdjęć ogniskową około 50mm (i złożyć w panoramę) i tu przydatny jest statyw.
Staram się nie schodzić poniżej 24mm i powyżej 70mm choć preferuję 50mm, mam FF
To jest 24mm i już widać wygięcie linii brzegowej
2 (1'). przeznaczenie zdjęcia
Pamiętać należy, że matryca ma rozdzielczość rzędu 5760 x 3840 pikseli,( a monitor to 1600 x 1200 a internet to np. 800 x 600)
Drukarki w Labie to np. 254 ppi co daje najlepszy wydruk całej matrycy 58cm x 38cm, nie ma żadnej interpolacji.
Gdy tym aparatem zrobisz zdjęcie "na całą klatkę" i będziesz prezentował na monitorze to programy z każdych 36 pikseli muszą "zrobić" 10 pikseli tracąc rozdzielczość.
Tak więc, jeśli widok zajmuje np. połowę klatki przy "średniej" ogniskowej to nie należy na siłę ustawiać dłuższe ogniskowe chyba że będziesz stosował duże wydruki
3. światło
Jeśli nie ma przesłanek/wymogów głębi ostrości to stosuję taką przesłonę która daje największą rozdzielczość przy danym obiektywie.
Dla EF 24-70/2,8 to akurat 5,6
jp
Do krajobrazu używam tego co mam. Lubię szeroki kadr wiec króluje u mnie 16-35 L II 2.8. Nie mialem nic lepszegon ani gorszego wntym zakresie wiec nie twierdzę że jest to źle lu. Dobre . Dla mnie wystarcza. Potem to juz 70-300 jeśli chodzi p zakres najczęściej używany . Niestety mam słabe szklo. Jak bym miał gotówkę na szkło do krajobrazu to zainwestował bym w 70-200 l no ale priorytety mam nieco inne bi do kotleta składam na jaś iększe szkła staloogniskowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sesjusz
Krajobraz można też fotografować nocą, krajobraz z gwiazdami to cudeńka :) 2.8 wtedy jak najbardziej, szybki obiektyw nie rozmyje gwiazd a przy okazji pozwoli zadziałać głębią.
nocą niewątpliwie może się przydać 2.8
Dodam swoje dwa centy.
Szeroko na FF: 17-40 f4
Dlugo na FF: 70-200 f4
Tym obfocisz krajobrazy oraz jest to w miare lekki zetaw.
f2.8 nie ma sensu, chyba ze focisz gwiazdy. W takim przypadku stac cie na 2.8 albo jeszcze jasniejsze szkla przeznaczone tylko do gwiazd (np. Zeiss itp itd.)
Stalki sa fajne, ale w przypadku krajobrazu gdzie nie musisz miec swiatla oraz plytkiej glebi ostrosci nie maja zbytnio sensu. Zoom daje duzo wiece mozliwosci w tym przypadku.
Ja jeszcze dodam, że Samyang 14mm f/2.8 ładnie rysuje ... i do krajobrazów i do nocnych zdjęć z gwiazdami. Niestety tylko Manual Focus.
Z węższych to Sigma 50-150 f/2.8 mi bardzo odpowiadała przy krajobrazach. Ale po przesiadce na tamrona 70-200 (FF) jestem równei zadowolony.
Jeśli byś się zastanawiał czy Canon 70-200 czy Tamron 70-200 to tu dobre porównanie:
Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM Lens Image Quality
Najeżdżasz łapką na fotkę - pokazuje się z tamrona, zjeżdżasz - widzisz fotę z Canona L 70-200 f/2.8. Jeśli nie zależy Ci na szybkim AF do krajobrazów to wybór jest prosty :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sesjusz
Ja jeszcze dodam, że Samyang 14mm f/2.8 ładnie rysuje ... i do krajobrazów i do nocnych zdjęć z gwiazdami. Niestety tylko Manual Focus.
Z węższych to Sigma 50-150 f/2.8 mi bardzo odpowiadała przy krajobrazach. Ale po przesiadce na tamrona 70-200 (FF) jestem równei zadowolony.
Jeśli byś się zastanawiał czy Canon 70-200 czy Tamron 70-200 to tu dobre porównanie:
Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM Lens Image Quality
Najeżdżasz łapką na fotkę - pokazuje się z tamrona, zjeżdżasz - widzisz fotę z Canona L 70-200 f/2.8. Jeśli nie zależy Ci na szybkim AF do krajobrazów to wybór jest prosty :)
Nie potrzebujesz 2.8 do krajobrazow. To strata miesni (do noszenia) i pieniedzy. Focisz portrety to kupujsz 2.8 ale do krajobrazow po prostu nie potrzeba.
Samyang fajny ale ma okropna dystorsje (zobacz na optycznych), zakrzywia fatalnie. Nic lepszego i tanszego jak 17-40 nie znajdziesz. Jak crop to 10-22 i po ptokach:)
Mój zestaw idealny do krajobrazu (i w podróży jednocześnie) to 5dIII + 16-35/2.8 + 70-300 DO IS. Do tego 50mm w kieszeni i nic więcej mi nie potrzeba.
Dystorsja jest nie fajna na samyangu, fakt :) Ale ładnie sie to koryguje w programie graficznym. Coś za coś (cena) :)
Canon 70-200 f/4 a Tamron 70-200 f/2.8 to chyba podobna waga. Cena ? też podoba za używkę. Co lepsze do krajobrazów więc ? Szybkość AF odpada w tym porównaniu a jakość obrazka najważniejsza ! W porównaniach (na przesłonie równiej 4) Canon f/4 pada na łopatki przy Tamronie f/2.8: Canon EF 70-200mm f/4 L USM Lens Image Quality
Dla dla mnie ten Canon nie zasługuje na miano "L-ki". Toć to mydełko jest ! ;)
A, dodam jeszcze, ja po przesiadce na FF nadal korzystam z 10-22 Canona :) Bardzo dobry obiektyw !
Cytat:
Zamieszczone przez
Sesjusz
Dystorsja jest nie fajna na samyangu, fakt :) Ale ładnie sie to koryguje w programie graficznym. Coś za coś (cena) :)
Canon 70-200 f/4 a Tamron 70-200 f/2.8 to chyba podobna waga. Cena ? też podoba za używkę. Co lepsze do krajobrazów więc ? Szybkość AF odpada w tym porównaniu a jakość obrazka najważniejsza ! W porównaniach (na przesłonie równiej 4) Canon f/4 pada na łopatki przy Tamronie f/2.8:
Canon EF 70-200mm f/4 L USM Lens Image Quality
Dla dla mnie ten Canon nie zasługuje na miano "L-ki". Toć to mydełko jest ! ;)
A, dodam jeszcze, ja po przesiadce na FF nadal korzystam z 10-22 Canona :) Bardzo dobry obiektyw !
nie wiem czemu tak mocno się trzymasz tego testu, tzn mogę się domyślać, bo trafiła się im do testu dobra sztuka tamrona, ale w necie są też inne testy gdzie ten super tamron wypada gorzej niż tańszy 70-300 vc usd :)
No i kupująć tamrona oprócz portretu i krajobrazu nic nie zrobisz, bo jest za wolny i lubi się pomylić a kupując canona masz USM i ogarniesz nim wszystko
Cytat:
Zamieszczone przez
Sesjusz
W teleobiektywie głównie chodzi o wąski koniec. Przełącz se pan na 200 mm i porównaj z tym cudownym Tamronem :)