Odp: Prośba o pomoc w wyborze aparatu
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d
Chciałbym to zobaczyć :)))
Cytat:
Zamieszczone przez
dzeej
Chciałbym to zobaczyć :)))
Chyba jak sie dekielka z obiektywu nie zdejmuje :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Sprzedałem 550d i kupiłem 40d. Ergonomia, obrazek szczególnie z Sigmą 18-35, bezcenne. Nie kupuj 3 cyfrowego Canona, bo to zabawka. 40d służy mi jako wspomaganie podczas ślubów i uwierz...jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d.
No rewelacja...
Zamienię moje 5 na 40...są chętni? ;)
Oddam 50D... Biorę w ciemno Twoją 5-kę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Nie kupuj 3 cyfrowego Canona, bo to zabawka. 40d służy mi jako wspomaganie podczas ślubów i uwierz...jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d
Jakieś przykłady, bo czlowiek sie uczy cały czas ? .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Jakieś przykłady, bo czlowiek sie uczy cały czas ? .
a może tam brakuje zera albo i dwóch?
Wówczas sens będzie jasny :D
No ok, bo widzę, że panowie to wpatrzeni w swoje nowe aparaciki, jak w samych siebie.
Nigdy nie twierdziłem, że 6D generuje słabe zdjęcia. Jest to świetny aparat, ale nie idealny. W linku zamieściłem z djęcia z dwóch niedawnych reportaży. Jeden ślubny a drugi ze spotkania firmowego. Nic szczególnego, nie są to jakieś powazne zlecenia, ponieważ ja dopiero się uczę i zbieram doswiadczenie.
Porównajcie sobie sami, czy zdjęcia z 40D nie są przypadkiem naturalniejsze, z ładniejszymi, cieplejszymi kolorami?
https://drive.google.com/folderview?...3c&usp=sharing
Najwidoczniej matryca 40D świeci własnym światłem i nadaje cieplejsze, ładniejsze kolory otoczeniu. Na bank nie ma to nic do czynienia z balansem bieli, oświetleniem w pomieszczeniu i późniejszą obróbką... ;)
Mój 40D ma lekką tendencję do ocieplania w stosunku do np. 30D, jest to różnica niewielka. W półtonach trudno to wyrównać balansem bieli czy obróbką. Pewnie ktoś bardzo biegły w obróbce potrafi, mnie się nie chce ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
No ok, bo widzę, że panowie to wpatrzeni w swoje nowe aparaciki, jak w samych siebie.
a może po prostu ucz się dalej?
bo na razie efektów tej nauki brak, a doświadczenia jak widać zerowe
tylko po co się wypowiadasz :shock: