Odp: Błyskanie w plenerze
Cytat:
Pawko, masz jakiegoś linka do zdjęć doświetlanych parasolkami? Próbowałem swoich sił z parasolkami i wyszło to marnie, dużo lepiej wychodzą zdjęcia używając softboxa ( ale to tylko moje zdanie :) )
wysłałem na PW - bo mam zdjęcia z logiem i adresem strony....(REGULAMIN)
pozdrawiam
Paweł
[QUOTE=helios;1241533]
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
parasolka zalałaby Ci kadr światłem tam, gdzie tego nie chcesz
softbox daje bardziej miękkie światło i to jest lepsze rozwiązanie przy takim delikatnym zastanym
jeszcze lepsze efekty daje założenie stripa
[QUOTE=p0lish;1241555]
Cytat:
Zamieszczone przez
helios
parasolka zalałaby Ci kadr światłem tam, gdzie tego nie chcesz
softbox daje bardziej miękkie światło i to jest lepsze rozwiązanie przy takim delikatnym zastanym
jeszcze lepsze efekty daje założenie stripa
Parasolka rozpraszająca - tak, masz rację - rozlewa się światło na wszystkie strony.
Natomiast parasolka odbijająca już nie koniecznie - masz dużo większą kontrolę nad kierunkiem światła.
pozdrawiam
Paweł
Przy parasolce odbijającej masz większą kontrolę nad światłem, ale samego światła masz dużo mniej.
Cytat:
Przy parasolce odbijającej masz większą kontrolę nad światłem, ale samego światła masz dużo mniej.
To zależy czy odbijająca biała czy srebrna. :)
Mi tam w małym pomieszczeniu o jasnych ścianach wyszło, że niespecjalnie biała (bo chińska) parasolka odbijająca daje tyle samo światła, co biała parasolka transparentna (i to niezależnie czy ta ostatnia użyta jako odbijająca czy rozpraszająca, skuteczność w obie strony ma podobną). Zaś parasolka srebrna daje nieco ponad 2x więcej światła od białych, acz jego charakterystyka jest oczywiście inna. Natomiast gdzieś w połowie wydajności między srebrną a białymi leży parasolka transparentna ze srebrnym pokrowcem.
Istnieją inne okoliczności przyrody niż "małe pomieszczenie o jasnych ścianach", bardziej wiarygodne.
Dzięki chłopaki za linki!
Zgłębiłem trochę temat doświetlania w plenerze i zdecyduję się chyba jednak na softbox, a parasolkę dyfuzyjną którą niedawno zamówiłwm za grosze razem z uchwytem i statywem zostawię sobie np do doświetlania postaci podczas zachodu Słońca.
Mam tylko jeszcze jedną kwestię, jaką wielkość wybrać, aby był on w miarę uniwersalny, do ekspozycji bardziej portretowych oraz z dystansu (całe postacie z widoczkami)?
Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Dzięki chłopaki za linki!
Zgłębiłem trochę temat doświetlania w plenerze i zdecyduję się chyba jednak na softbox, a parasolkę dyfuzyjną którą niedawno zamówiłwm za grosze razem z uchwytem i statywem zostawię sobie np do doświetlania postaci podczas zachodu Słońca.
Mam tylko jeszcze jedną kwestię, jaką wielkość wybrać, aby był on w miarę uniwersalny, do ekspozycji bardziej portretowych oraz z dystansu (całe postacie z widoczkami)?
Dzięki
robson, osobiście polecam 60x60, sam taki mam i póki co chwalę sobie :)
Jak wpiszesz w allegro: Softbox reporterski to znajdziesz taki sam o 50zł taniej ;-) Ja spróbuje rozszerzyć temat trochę bo zauważyłem różne sposoby mocowania lamp do tych softboxów. M.in np. uchwyt S Bowens.
Czy może ktoś zna te systemy i moiże coś doradzić?
Cytat:
Zamieszczone przez
helios
robson, osobiście polecam 60x60, sam taki mam i póki co chwalę sobie :)
ale kupowałeś ze statywem i mocowaniem? Pytam bo mam już pararasolkę białą transparentną, w komplecie ze statywem i uchwytem do lampy. Teraz sie zastanawiam, czy kupować tylko sam softbox, czy znów w komplecie. Śmieszne te moje rozterki, ale może warto mieć w zapasie jeden stojak z uchwytem:)