Odp: [Kamillos] Trudny wybór Canon 100-400mm '08 vs... Canon 100-400mm '13
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
ale na pewno bedę ją bardziej eksploatował niż obecny właściciel i co jak nagle coś podanie AF, pierścień od regulacji pompki? :)
Co jest całkiem możliwe. Tutaj masz świetną recenzję tego obiektywu:
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM - Points in Focus Photography
Szczegóły na temat budowy, co może spotkać użytkownika i jak temu zapobiegać (sugestie autora recenzji) znajdziesz pod "Build".
A jak już masz to co pod "Sprzęt" czyli jasną 70-200 to dlaczego nie dokupisz sobie do niego Canon Extender EF 2x III - Extender EF 2x III - Canon Polska albo jeśli już masz to nie użyjesz? Wzięte spod "Where it fits and who it’s for" z tej recenzji:
Cytat:
With the introduction of the Extender EF 1.4x III and EF 2x III, the 70-200mm f/2.8L IS II USM paired with the Extender EF 2x II will deliver image quality every bit as good as the EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM on the long end (140-400mm), at approximately the same apertures with only slightly worse contrast. However, remove the TC and you have a 70-200mm f/2.8 lens for low light. Of course speaking of light, the 70-200/2.8L IS II and a TC will make your wallet considerably lighter than the 100-400 will.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
with only slightly worse contrast
-to slightly jest we wszystkich innych opiniach wyrażane jako znaczne,
a między TC 1,4 a 2,0 duża różnica na korzyśc 1,4 jeśli chodzi o jakość.
Dotkowo:
TC 2,0 z 100-400 L ,nie ma AF.
Należy pamiętać, że zastosowanie extendera np. 2x ( z 70-200 na 100-400) to :
- światło spada 2 razy (bywa że AF "wysiada")
- rozdzielczość spada 2x
I teraz jeśli zdjęcia tylko na ekran to może mniejszy kłopot ale na wydruki ( i jeszcze powiększenia) to może być "kaplica" !
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
dluzszego tele potrzebuje do sportu, dokladnie jezdziectwo - skoki przez przeszkody, gdzie potrzebuje przede wszystkim szybki i bezbledny AF, a niestety telekonwerter podpiety pod 70-200 bardzo go spowalnial i wiadoma rzecz bedzie powodowal spadek jakosci zdjec.
Jak sprawdzełeś używany egzemplarz i jest OK to bierz go. Miałem poprzednio taki sam obiektyw z produkcji 2007/2008. Jakoś nie wierzę w "nowe lepsze" egzemplarze. Raczej po prostu sa róznice w konkretnych sztukach, lepsze i gorsze, wynikające chyba z nierównej jakości produkcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
dluzszego tele potrzebuje do sportu, dokladnie jezdziectwo - skoki przez przeszkody, gdzie potrzebuje przede wszystkim szybki i bezbledny AF, a niestety telekonwerter podpiety pod 70-200 bardzo go spowalnial i wiadoma rzecz bedzie powodowal spadek jakosci zdjec.
Dynamiczny sport... No to faktycznie lepiej mieć oddzielny obiektyw, telekonwerter sprawdza się pewno w bardziej statycznych ujęciach.
Jeszcze przed chwilą byłem za poleceniem Tobie zakupu tej używki, ale w międzyczasie natrafiłem na pewien wątek:
http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1062346
I teraz stoję na stanowisku że lepiej jednak kupić nowy na gwarancji.
Moja rada taka:
Fotocyfra myli pojęcie gwarancji z niezgodnością towaru z umową - wiem bo kilka szkieł u nich kupiłem i zawsze jest ta sama głupia gadka z nimi. Gwarancja Canona wynosi 12 miesięcy.
Jak oglądałeś szkło - zajrzałeś pod światło jak wyglądają soczewki, w kontekście kurzu? Proponuję prosty zabieg - poświecić sobie raz z jednej, raz z drugiej strony nawet lampą z komórki i z drugiej strony patrzeć, wtedy ładnie wszystko widać ;) Kiedyś oglądałem tanią używkę i okazało się, że w środku była masakra :(
Co do TC, to przerabiałem ze 100-400 wersję Canona 2x II - nie polecam, raz że AF nie działa, dwa jakość leci na łeb. Dla mnie to było aużywalne. Obecnie mam 1,4x Kenko i działa AF, a do tego jakość jest całkiem przyzwoita - wymaga pewnych poprawek w postprocesie, ale jest to dla mnie używyalne i akceptowalne.
Jeśli szkło rzeczywiście jest w stanie jak "IGŁA", czyste w środku, itd., itp. to chyba używki nie ma co się bać. Tylko potestuj AF na różnych ogniskowych i odległościach, bo mój 100-400 mimo, że był kupiony nowy w Fotocyfrze właśnie, to i tak był w CSI na kalibracji :(
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Dynamiczny sport... No to faktycznie lepiej mieć oddzielny obiektyw, telekonwerter sprawdza się pewno w bardziej statycznych ujęciach.
Dokładnie, zgadza się :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Mocny argument, żeby kupić nowy z gwarancją
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jak oglądałeś szkło - zajrzałeś pod światło jak wyglądają soczewki, w kontekście kurzu? Proponuję prosty zabieg - poświecić sobie raz z jednej, raz z drugiej strony nawet lampą z komórki i z drugiej strony patrzeć, wtedy ładnie wszystko widać
Zgadza się, nic nie było widać, żadnych paprochów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jeśli szkło rzeczywiście jest w stanie jak "IGŁA", czyste w środku, itd., itp. to chyba używki nie ma co się bać.
Kurcze blade, a jak jednak te 6 latek leżakowania okaże się, że zacznie coś z nim się dziać po np pół roku? Coś nawalać? :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
wiem bo kilka szkieł u nich kupiłem i zawsze jest ta sama głupia gadka z nimi.
Dzięki, dobrze wiedzieć :) Na szczęście jakby coś są jeszcze inne sklepy, chciażby cyfrowe ;) ale co prawda mają ciut drożej (około 120 zł)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Gwarancja Canona wynosi 12 miesięcy.
Zwracam honor... zgadza się, sklepy raczej nie dają kolejne 12mc sklepowej gwarancji na to szkło ;)
Odnośnie leżakowania 6-latek, to ewentualnie może być problem z centrycznością, ale to jest chyba tylko do sprawdzenia w serwisie.
Co do gwarancji to nie chodzi o honor ;) tylko świadomość, sklepy często wciskają hasła typu gwarancja 2 lata, tylko jak już kupisz to Ci nikt nie daje dokumentu gwarancji, hasło często nadużywane przez sklepy obuwnicze ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Co do gwarancji to nie chodzi o honor tylko świadomość, sklepy często wciskają hasła typu gwarancja 2 lata, tylko jak już kupisz to Ci nikt nie daje dokumentu gwarancji, hasło często nadużywane przez sklepy obuwnicze
:) Dobrze wiedzieć... ponieważ jesteś kolejną osobą, która potwierdza, że tak naprawdę po roku gwarancji producenta to kartą gwarancyjną można sobie d... podetrzeć :) nawet jak sklep "daje" gwarancje tzw. sklepową. Bo na dobrą sprawę wtedy (chyba) sklep by pokrywał ewentualne koszty naprawy w serwisie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Odnośnie leżakowania 6-latek, to ewentualnie może być problem z centrycznością, ale to jest chyba tylko do sprawdzenia w serwisie.
Jutro podjadę jeszcze raz dokładniej go przetestować pod kątem AF itp. Zobaczymy...
A jak nie to wstrzymam się jeszcze tydzień... może Photokina pokaże już mocno plotkowaną drugą wersję 100-400 :) może szkło bedzie warte swojej ceny. Jeżeli nie ukaże się, bądź szału nie bedzie z ową II, to (jeżeli używka spełni moje oczekiwania a jutrzejsze testy mnie uspokoją) to chyba zaryzykuje :) Czas pokaże. Ten sprzedawca nie ma noża na gardle, więc nie bedzie schodził z ceny, tym bardziej, że już rok temu byłem zainteresowany jego szkłem :)