Odp: PLAY sieć GSM=jaja,na poważnie,hakerstwo ? czy Alternatywy 4
Gdyby nie Twój szybki sprzeciw to pewnie wkrótce byś był klientem Playa... Przychodzi mi do głowy sfałszowana deklaracja przejścia do Playa. Tyle było przecież historii o ludziach z liniami TP SA nieświadomie przeniesionych do jakiś wirtualnych operatorów telefonii stacjonarnej, poprzez właśnie sfałszowane wnioski.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem .Z odpowiedzi wynika,że nie ma klarownej szybkiej recepty a tym bardzej mechanizmu ,
blokujacego niechciane transakcje,szczególnie teraz ,gdy transakcje internetowe lub online przez system operatora są wiążące ,
a udowodnienie złej woli lub oszustwa praktycznie niemożliwe.
Idźże do swojego operatora i niech Ci pokaże Twoje papiery w tej sprawie, tj. pełnomocnictwo. Jak się okaże, że to nie Ty podpisywałeś to sprawę na Policję, niech ściga oszusta. Pewnie nie jesteś jedyny, którego to spotkało.
Nie odpuszczaj. STOP NACIĄGACZOM !!!
a moze sprawa jest prosta? moze ktos przenosil nr do play, ale ktos z obslugi pomylil sie przy wpisywaniu nr? to mozliwe skoro zgadzal sie tylko nr a reszta danych nie
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
a moze sprawa jest prosta? moze ktos przenosil nr do play, ale ktos z obslugi pomylil sie przy wpisywaniu nr? to mozliwe skoro zgadzal sie tylko nr a reszta danych nie
Czasami wystarczy tylko czeski blad.
W sumie racja. Też tak mogło być.
Nie chciałem nikogo urazić osobiście tylko ta sieć jest agresywna. Do mnie dzwonią co jakiś czas i namawiają do przejścia do nich ( inne firmy tak nie robią ) i mało tego są obrażeni że nie chcę . Stad moja negatywna ich ocena ... Nie lubię nachalności.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Moim operatorem jest Orange,tam zgłosiłem ,że bez mojej wiedzy i woli ma nastapić jakaś zmiana.
Dostałem odpowiedź:
W odpowiedzi na zgłoszenie dotyczące wniosku o przeniesienie numeru potwierdzam, że zostało rozpatrzone pozytywnie.
Potwierdzamy zarejestrowanie w dniu 08.09.2014 r. wniosku ze stony operatora P4 dla Pana numeru. Po weryfikacji ze względu na błędne dane Orange Polska S.A. wniosek anulowała w dniu 09.09.2014 r.
Przepraszamy za powstałe nieporozumienie.
Cieszy mnie fakt, że Pana sprawa zakończyła się pozytywnie.
Nie chodzi mi o opinie o operatorach,
tylko czy bez mojej deklaracji taka zmiana(operatora) może nastąpić ?
I jak udowodnić,że ja takiego zamiaru nie miałem !
--- Kolejny post ---
Dlaczego ja ma wisieć 30 minut na infolinii i odkręcać coś czego nie nakręcałem ?
Zreszta jak wiecie tzw konsultanci nie maja zadej "władzy"
Witam
Jeżeli nic nie podpisywałeś (umowy o przeniesienie, nowy nr itp) w PLAY to nie masz czym się przejmować.
takie moje zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Być może jakiś nieuczciwy pośrednik, wykorzystał Twoje dane, w tym numer, podrobił podpis i załatwia za Ciebie sprawę...
Z tego co się orientuję, to by PLAY lub jakakolwiek inna sieć, za Ciebie robiła przeniesienie numeru, to musi mieć podpisane przez Ciebie pełnomocnictwo.
Dokładnie często są podrabiane podpisy. W telefonii przewodowej to standard. Naciągacze mają prowizję od każdej nowej umowy, zdobędą gdzieś dane i podrobią podpis. I potem jest odkręcanie. Możesz zastrzec sobie u swojego operatora żeby najpierw telefonicznie Ciebie informowali czy napewno chcesz przenieść numer.
Takie sprawy możesz zgłaszać do UKE
W 2013 r. najczęstsze zgłaszane sprawy to właśnie wprowadzenie w błąd przez przedstawicieli handlowych, podejrzenie fałszerstwa â podrabianie podpisów na umowach;
http://www.uke.gov.pl/dzialania-uke-...sumentow-12253
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jacech1
Witam
Jeżeli nic nie podpisywałeś (umowy o przeniesienie, nowy nr itp) w PLAY to nie masz czym się przejmować.
takie moje zdanie.
Tu się mylisz, bo do operatora wpływa wniosek, który jest podpisany przez ich klienta. Oni muszą jakoś zareagować, a nie wiedzą czy podpis jest prawdziwy. Dlatego przeważnie informują że coś takiego wpłynęło żeby mieć pewność czy taka była wola klienta. Zasad jest taka żeby nigdy nie podawać swojego nr PESEL. Często jak dzwonią i przedstawiają się jako twój operator i coś chcą weryfikować żebyś podał PESEL, wystarczy poinformować że skoro mamy zawartą umowę to mają w niej PESEL i tyle.
I jeszcze tutaj dawne przypadki
http://media2.pl/telekomunikacja/739...a-policje.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Nie chciałem nikogo urazić osobiście tylko ta sieć jest agresywna. Do mnie dzwonią co jakiś czas i namawiają do przejścia do nich ( inne firmy tak nie robią ) i mało tego są obrażeni że nie chcę . Stad moja negatywna ich ocena ... Nie lubię nachalności.
Widzisz do mnie wydzwaniają z Orange i plusa i to regularnie co miesiąc. Mówienie że jestem niezainteresowany nic nie daje. A to mamy promocję smart dom a to internet do tego za 1zł i inne takie głupoty. Nie ma idealnej sieci, ale każda jest nastawiona na zysk. Play wchodząc na rynek był traktowany jako operator drugiej kategorii, nikt nie zwracał na niego specjalnej uwagi aż zaczęli tracić klientów. Dziś jest to duży gracz z największym zasięgiem (dzięki wykorzystywaniu innych nadajników) i bardzo dobrymi stawkami.
Dla mnie im więcej operatorów tym lepiej bo walczą o klienta a ja dzięki temu dostaję lepszą cenę, a nachalność, cóż.