6d w cashbacku?
Wersja do druku
6d w cashbacku?
tez twierdziłem że nie kupię powyżej 5kilo - początek roku cashback+lightroom załatwił sprawę, od tego czasu (początku roku) staniał niewiele, poluj na jakąś okazję i kupuj
Jak kupowałem rok temu to tak samo jak Ty miałem wiele obaw i czekałem i sprawdzałem ceny. Myślałem, że zimą potanieje, latem przecież musi zdrożeć bo sezon się zaczyna. Taka prawda, że zawsze jak kupisz nowy sprzęt to na nim stracisz kasę, bo za jakiś czas będzie taniej. Ja swoje 6d kupiłem za 6100zł z plecakiem i lightroomem (chociaż u konkurencji były po 5700). Podsumowując nie ma co czekać - 7d2 nawet jeśli wyjdzie to będzie sprzęt aps-c. Nowe FF canona szybko nie wyjdzie, a czas na zastanawianie się - pięknych zdjęć nie zwróci!
Ja bym na Twoim miejscu poczekał bo nie masz 100% pewności co Canon pokaże na tych targach - A Rundown of Canon at Photokina ÂŤ Canon Rumors ("There could still be some surprises, especially around the sensor."). Może coś się Tobie spodoba czego nie ma w 6D a bardzo by się Tobie akurat przydało.
Co do ceny 6D to nie wiem gdzie ktoś znalazł nówkę za 5500 zł bo na ten czas to cena trochę inaczej wygląda:
Lustrzanka Canon EOS 6D BODY - Ceneo.pl
Na Allegro aktualnie używek nie widzę:
http://tnij.org/cne4lgl
Ale trochę przeraża mnie ten spadek ceny poniżej 5000 zł za egzemplarz z przebiegiem kilku tysięcy zdjęć o którym ktoś wyżej wspomniał. Czyli jakbym chciał sprzedać swojego 6D za którego dałem około 7100 zł w czerwcu 2013 (nie licząc akcesoriów takich jak np. dodatkowy akumulator czy grip), to byłbym teraz ponad 2000 zł w plecy? Szczerze mówiąc to niezbyt ciekawa opcja. :/
Ktoś pamięta:
Canon announces the EOS 6D, a full-frame DSLR with built-in Wi-Fi for $2,099 | The Verge (post z 17 września 2012)
6D - $2,099
6D z obiektywem EF 24-105mm F/4 L - $2,899
Canon EOS 5D Mark III launches in March for $3,499: all-new sensor, faster CPU, improved video (hands-on preview) | The Verge (post z 2 marca 2012)
5D Mark III - $3,499
5D Mark III z obiektywem EF 24-105mm F/4 L - $4,299
rowniez bym nie liczyl na obnizke.
Jak tyle wytrzymales to pewno tydzien czy dwa nic nie zmienia. Ja bym poczekał na premiere nowości, aby zobaczyć co się pojawi. Obnizki bym sie nie spodziewał.
Inna sprawa że pogoda sie kończy to nie wiem czy na jesien/zime jest sens kupować. Kwestia własnych potrzeb.
Na początku roku kupiłem za 6100. Po ponad pół roku cena spadła o 150zł (ten sam sklep) więc ja również nie spodziewałbym się wielkich spadków. Ewentualnie poczekać na cashback albo 6D mark II w bliżej nieustalonej przyszłości ;)
Jak kasa odlozona to chyba nie ma co czekac, drastycznych obnizek raczej nie bedzie.
Wiadomo ze cana powoli spada, ale tak to mozna czekac latami.