Odp: Jak skalibrować obiektyw 17-40 4.0L z EOS 50d?
Cytat:
Zamieszczone przez
agaj666
Ok. A co znaczy to "korygowanie jasności brzegów" ?
Z uwagi na cechy obiektywu obszary w rogach obrazu mogą być ciemniejsze. Efekt ten określa się mianem winietowania lub spadku wartości pobocznej iluminacji. Istnieje możliwość przeprowadzenia korekty tego efektu. Wprzypadku obrazów JPEG winietowanie jest korygowane po zarejestrowaniu obrazu. W przypadku obrazów RAW korekcję można przeprowadzić w programie Digital Photo Professional (dostarczone oprogramowanie).
Wybierz opcję [Korygowanie jasności brzegów] - Made in Instrukcja :) str. 76
Teraz powinno pojawic sie pytanie o ca :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Teraz powinno pojawic sie pytanie o ca :-)
jak widać, nie każdemu chce się szukać rzeczy w googlach czy przeczytac instrukcję ;)
łatwiej pytać na forum :D
Ja czekam na foty linijek
Haha. Kolega te pytania zadaje tez na facebooku :-) widac spieszy mu sie.
Zadaję i co z tego? Różne są zdania i opinie, a ja chcę ich poznać jak najwięcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
agaj666
Zadaję i co z tego? Różne są zdania i opinie, a ja chcę ich poznać jak najwięcej.
Różne są zdania i opnie na temat która ręka jest lewa, a która prawa :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
agaj666
Tylko w tym przypadku nie ma za duzo rozwiązań. Kazde juz padlo, a Tobie polecam lekture instrukcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
agaj666
Nie szukaj mózgu w pupie. Jak już kupiłeś obiektyw to rób nim zdjęcia i nie baw się w laboranta, bo ławy optycznej pewnie i tak nie masz w domu :).
Jak są jakieś mankamenty natury technicznej, to i tak wyjdą z czasem. Warto zapoznać się z ograniczeniami obiektywu przed jego kupnem.
Jeżeli o mnie chodzi, to już przestałem sprawdzać, czy mój słoik jest najlepszy na świecie. Muszę nauczyć się robić przyzwoite zdjęcia tym czym obecnie dysponuję.
Nie szukam ale nie zadowalają mnie fotki które robię tym szkłem więc pytam o przyczynę i ew. jak się uporać z problemem.
Nie jestem onanistą sprzętowym, nie robię zdjęć cegieł i tabelek ale od eLki wymagałem więcej niż dostaję. Miałem 28-70 2.8 L i mam porównanie niestety...
Ale dziękuję za wszystkie odpowiedzi.