Odp: Lustro do 1000zł z obiektywem. 40d?
Jeżeli fotografia jako taka sprawia ci radość, nie ma znaczenia co kupisz. Każdym z wymienionych zrobisz zdjęcie i to ładne poruszając się oczywiście w granicach optymalnych możliwości sprzętu. Jeżeli natomiast interesuje cię konkretny rodzaj fotografii, zorientuj się z czego będziesz najbardziej zadowolony.
Tamron 17 - 50 F2.8 Komplet (4550227610) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Myślicie że tamron w takiej cenie będzie ok? Czy coś z nim nie tak?
50tys zdjęć mi wystarczy na długo, ale nie wiem jak z wytrzymałością innych elementów. Chyba też powinno być ok.
A co do zwierząt to fotografuje, węże, legwany itp. Baaardzo powolne zwierzęta;)
Jak z tą wymianą migawki? trzeba mieć dokument zakupu czy nie?
Nowy kosztuje 1200 zł. Mam to szkło (przebierane) i musiałbym być zdesperowany aby sprzedać go za 600 zł lub musiałoby być z nim kiepsko. To moje zdanie i nie kupowałbym takiego szkła w ciemno.
Węże, legwany (jaszczurki) to Twoim zdaniem powolne zwierzęta. To zależy - mój boa 230 faktycznie mało się rusza ale miałem wcześniej iguanę i chyba miała ADHD :-) A poważnie to nie jest taka prosta sprawa. Zwierzęta o których mówisz, będziesz fotografował w świetle terrarium. To trudne warunki do uzyskania dobrych efektów. Iguany w teren na foty nie wyprowadzaj bo u mnie skończyło się to trzydniową nieobecnością. Cudem znalazłem pod stertą desek. Nie wiem w jakim celu te zdjęcia.
Pozdrawiam
Warunkiem darmowej wymiany migawki ( w takim sensie że nie płacisz za część,tylko za robociznę i przesyłkę) jest jej awaria poniżej gwarantowanego przebiegu. Nic więcej.
To widzę że 40d będzie najlepszym wyborem tak jak myślałem (opinie dla 1100d są dużo gorsze). Jedyną jego wadą jest wiek.
Więc pozostaje mi szukać fajnych ofert na puszkę i obiektyw T 17-50.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jestem mile zaskoczony bardzo konkretnymi wypowiedziami;)
Jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda współpraca z M42? Opłaca się w to bawić? Za małe kwoty można mieć obiektywy z bardzo dobrymi parametrami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
To widzę że 40d będzie najlepszym wyborem tak jak myślałem (opinie dla 1100d są dużo gorsze). Jedyną jego wadą jest wiek.
Więc pozostaje mi szukać fajnych ofert na puszkę i obiektyw T 17-50.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jestem mile zaskoczony bardzo konkretnymi wypowiedziami;)
Jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda współpraca z M42? Opłaca się w to bawić? Za małe kwoty można mieć obiektywy z bardzo dobrymi parametrami.
opłaca opłaca :p
instalujesz ML i jest wypas :D
kupisz 50tke lepszą od 50 1.8 sporo taniej :p kupisz nawet 50 1.4 w cenie 50 1.8 ;) tylko bez AF'a :)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
opłaca opłaca :p
instalujesz ML i jest wypas :D
kupisz 50tke lepszą od 50 1.8 sporo taniej :p kupisz nawet 50 1.4 w cenie 50 1.8 ;) tylko bez AF'a :)
ML w 40d? Da się?
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Nie wiem, czy się opłaca, ale można. Działa normalnie, manualnie :)
Przy czym wszystko zależy od ogniskowej. Miałem MIRa 35/2,0 i nawet fajny był, ale niewiele używałem - do niczego mi przesadnie nie pasował.
Można rozważyć jasne 50, szkła makro oraz tele. Tair 300/4,5 jest tani i lepszy optycznie od dowolnego zooma do 1000 zł, sporo też na rynku fajnych obiektywów 135 mm.
Sam się w to bawiłem, ale po uzbieraniu na 70-200 wszystko poszło w odstawkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Tair 300/4,5 jest tani i lepszy optycznie od dowolnego zooma do 1000 zł
Nawet od Tamrona 70-300 VC USD?
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
sporo też na rynku fajnych obiektywów 135 mm
Wymień trzy proszę. Fajny = co najmniej akceptowalna ostrość na pełnej dziurze, po domknięciu ostry minimum w centrum kadru.
rysz - te pytania to nie żadna złośliwość tylko ciekawość.
Larino - przerabiałem trzy 40D, jeden jest do dziś w rodzinie bo ma go mój tata. Ostatniego sprzedałem po tygodniu bo mi nie pasował po zejściu z 5DII ale:
- był w stanie niemal sklepowym
- dostałem do niego oryginalny grip
- dostałem kilka akku i ze 3 karty pamięci
- wszystko w pudełeczku cycuś glancuś
- przebieg 36k i kosztował 900zł
szukaj a znajdziesz dobra puchę za psi grosz. Jak chcesz kupić tanio Tamrona to pierwsze co prosisz to o RAWy i sam oceniasz ostrość. Jak ktoś się tłumaczy, że nie ma już puszki to odpuść bo możesz trafić na mydło.
Jak chcesz się bawić z M42 to zainwestuj w przejściówkę programowalną, ja już sobie szkiełko kalibrowałem z 5D i teraz trafia w punkt.
Rozważasz 50mm f/1.8 za 400zł? Nie poprę salasa z tym Takumarem f/1.4 bo go zwyczajnie nie miałem ale gwarantuję Ci, że dołożenie 400zł (trzeba poszukać ale pewnie się znajdzie) i kupno Canona 50mm f/1.4 to będzie dobra inwestycja.
Ostrość od f/1.6 jest genialna przynajmniej w moim egzemplarzu.
Staraj się nie ciągnąć zbyt ISO bo jak jesteś amatorem to będzie Ci ciężko opanować szumy :( ja gdzie mogę to nawet lampą z Lightsphere dopalam żeby ISO trzymać max 400 a podobno moja piątka lepiej sobie radzi z szumami od 40D :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Nawet od Tamrona 70-300 VC USD?
Miałem na myśli nowe, a wtedy to powyżej 1000. Faktycznie nie doprecyzowałem. Ten Tamron to świetny obiektyw. Ostrość mz. wypada podobnie, ale zoom zdecydowanie wygrywa stabilizacją, dobrym AF, masą i trochę kontrastem. Tair jest za to jaśniejszy i kilka razy tańszy, nawet od używanego Tamrona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Wymień trzy proszę. Fajny = co najmniej akceptowalna ostrość na pełnej dziurze, po domknięciu ostry minimum w centrum kadru.
Wiem, że w pierszej kolejności kojarzy się Pentacon 135/2,8, który jest kiepski, ale są lepsze:
Dwa z własnego doświadczenia - Zeiss Sonnar 135/3,5 i jego klon Jupiter 37A. Miałem drugiego, pierwszego miał kumpel. W centrum ostre od f/3,5, po przymknięciu jeszcze ostrzejsze (lepiej, niż Tair 300/4,5). Niezły jak na M42 kontrast i dobra mechanika. Ogólnie na tyle podobne, że według mnie nie warto dopłacać do Zeissa.
Trzeci to Tair 11A (135/2,8). Nie miałem osobiście, ale z opinii i zdjęć w sieci wynika, że ostrość jest niezła i bardzo ładnie rozmywa tło - przysłona ma 20 listków!
Są też wynalazki takie jak Soligor 135/2,0 i podobne jaśniejsze niż f/2,8, ale rzadko się to pojawia w sensownych cenach (kiedyś Soligor wisiał na Allegro na ~1200 zł) i nie wiem jak z jakością optyki.