Ewentualnie pobawiłbym się z jakimiś filtrami. Ale żeby naprawdę konstruktywnie porozmawiać należałoby pokazać RAW'a
Wersja do druku
Ewentualnie pobawiłbym się z jakimiś filtrami. Ale żeby naprawdę konstruktywnie porozmawiać należałoby pokazać RAW'a
Na pierwszym zdjeciu wystepuje przepalony fragment zdjecia - niebo. Na drugim zdjeciu banding. Widac go dokladniej kiedy popatrzymy pod katem matrycy. Co o tym myslicie?
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
ja myślę wiec jestem ale dopóki nie zobaczę zdjęć to mogę tylko zgadywać?
wiec zgaduje ze to raczej wina operatora...
Jasne. Nikt nie jest wrozbita i doskonale to rozumiem. Chwilowo nie mam mozliwosci, ale postaram sie wrzucic te 3 konkretne zdjecia :)
w sumie to ciekawa sprawa żeby na forum fotograficznym opisywać zdjęcia zamiast je pokazywać
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Na dwoch pierwszych zdjeciach widac przepalenia. Co do dwoch ostatnich prosze powiedzcie u kogo widac banding. Mam macbooka air 11 i osobiscie uwazam, ze matryca w nim nie jest rewelacyjna. Na innym laptopie to zjawisko jest widoczne w mniejszym stopniu, ale dalej widac patrzac na zdjecie pod katem. Co moge na to poradzic?
Pierwsze dwa to normalny efekt ograniczeń w rozpiętości tonalnej matrycy. Na dwóch kolejnych niestety bandingu nie widzę.
ja też bandingu nie widzę, a dwa pierwsze po prostu lepiej naświetlaj, dawaj koretkę EV i używaj pomiaru jakiegoś uśrednionego/matrycowego czy jak się tam nazywa
bandingu nie widać