Odp: "Purple fringing" Canon 50mm 1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Akurat w tym zdjęciu CA da się bez problemu usunąć:
http://www.maciej-kozlowski.pl/zjGvfJo-edit.jpg
Na powyższym zdjęciu kolor ubrania dziecka jest prawie identyczny z tym, jakie daje CA dlatego wrażenie że na zdjęciu jest sporo abberacji - a jest niewiele.
Ty chyba nie widziałeś naprawdę dużej abberacji chromatycznej.
Tutaj weź ogarnij co się dzieje :O
http://www.maciej-kozlowski.pl/CA.jpg
Fioletowe obwódki wygenerowała Sigma 85/1.4 ;]
Zdjęcie kompletnie nie ruszane.
Już mi się znudziło poprawianie CA na co drugim zdjęciu, dlatego między innymi z tego powodu wracam do 135L - pomimo wielu zalet Sigmy 85/1.4
Ojoj to ta sigma aż takie numery odstawia?
Nie ma jakiegos innego sposobu na pozbycie sie tego? Jakies filtry uv/polaryzacyjne nie zredukują tego czegoś?
Nie ma żadnego sprzętowego sposobu na zmniejszenie CA
Jedynie zakup lepszej klasy obiektywu.
Jeżeli chcesz 50mm z małym CA to masz do wyboru (sortowanie wedle ceny)
1) Sigma 50/1.4 ART
2) 50L
3) Carl Zeiss 55/1.4
GalaktycznyMuczaczo: Sigma 85/1.4 to jest chyba najbardziej abberujący obiektyw jaki przewinął się przez moje ręce
CA w Sigma 85/1.4 daje o sobie znać w zasadzie w każdym zdjęciu (chyba, że fociłeś całkowicie zacienione miejsce)
Ja wracam do 135L, gdzie CA właściwie nie występowało i dokupuje C85/1.8 jakbym potrzebował coś w miare spoko pracującego pod światło i nieco krótszego niż 135mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
metalr2
Nie ma jakiegos innego sposobu na pozbycie sie tego? Jakies filtry uv/polaryzacyjne nie zredukują tego czegoś?
Jest, zakup dobrego obiektywu...
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Będzie 85A w tym roku.
Ale zauważyłeś, że mówimy o obiektywie o innej ogniskowej?
Cytat:
Ja wracam do 135L, gdzie CA właściwie nie występowało i dokupuje C85/1.8 jakbym potrzebował coś w miare spoko pracującego pod światło i nieco krótszego niż 135mm.
Cytat:
Ale zauważyłeś, że mówimy o obiektywie o innej ogniskowej?
Muszę dopisać co najmniej 5 znaków...
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Muszę dopisać co najmniej 5 znaków...
Nie cytowałeś, więc sądziłem że odnosisz się do potrzeb wątkotwórcy, nie do offtopa BeatX-a.
Jak na razie 50 nie będę zmieniał, postaram się strzelać zdjęcia z przysłoną minimum 2.5, wtedy CA jest o wiele mniejsze :)
Natomiast zastanawiam się nad zakupem 18-135 STM. Ten obiektyw wart jest zakupu?