Odp: Kupiłem pierścienie pośrednie i zrobiłem błąd ?
Cytat:
Zamieszczone przez
zaitsev
1. Podpinasz samo szkło do body.
2. Ustawiasz wybraną przysłonę.
3. Naciskasz przycisk podglądu głębi ostrości.
4. Trzymając przycisk podglądu głębi ostrości odkręcasz szkło - przysłona powinna zostać w pozycji jak przy podglądzie.
5. Zakładasz pierścienie na puszkę i obiektyw na pierścienie.
6. Focisz.
Słabe, bo trzeba powtarzać przy każdej zmianie przysłony, ale skuteczne.
Kiedyś tego próbowałem i to działa.
Możesz zostawić element z mocowaniem bagnetowym na obiektyw otworkowy ;)
zawsze możesz używać ich do zabawy z obiektywem M42. Przypomnij mi, każdy element jest bagnetowy czy tylko przód i tył? Ja bym z chęcią kupił za psi grosz takie bez automatyki gdyby tylko każdy miał mocowanie bagnetowe (szybciej się je zmienia :) )
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
zawsze możesz używać ich do zabawy z obiektywem M42. Przypomnij mi, każdy element jest bagnetowy czy tylko przód i tył? Ja bym z chęcią kupił za psi grosz takie bez automatyki gdyby tylko każdy miał mocowanie bagnetowe (szybciej się je zmienia :) )
Pierwszy i ostatni element ma bagnet/mocowanie bagnetowe, środkowe są skręcane i możesz robić dowolne kombinacje wykręcając poszczególne z nich.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Pierwszy i ostatni element ma bagnet/mocowanie bagnetowe, środkowe są skręcane i możesz robić dowolne kombinacje wykręcając poszczególne z nich.
To o wiele lepsze niż M42 nie są :( Swoją drogą ciekawe jakiej jakości są te z Aliexpress za ~30USD z przeniesieniem automatyki, może niedługo zamówię :)
Jeśli nawet trik z przysłoną wyjdzie, to z manualnego ostrzenia nici (w przypadku 85L). Co najwyżej odsuwanie i przybliżanie całego aparatu. Szczerze, to jakiś w miarę dobry obiektyw m42 da więcej możliwości.